Menu
Blog in de spotlight  / Groen wonen / Plant & bloem styling

Groen Wonen | Woonfavoriet! Pilea peperomiodes

Groen Wonen | Woonfavoriet! Pilea peperomiodes (Pannenkoekenplant)

Een grote ‘crush’ van vele groen- en woonliefhebbers; De Pilea peperomiodes. Welke je ook wel kent onder de naam Pannekoekenplant of Chinese money plant. In deze blog alles wat je wil weten over deze hippe trendplant, incl. shoptips, verzorgingstips en extra groen styling inspiratie. 

Over de Pilea peperomiodes – retro klassieker onder de woonplanten!

Groen Wonen | Woonfavoriet! Pilea peperomiodes (Pannenkoekenplant) - woonblog StijlvolStyling.comDe Pilea peperomiodes noemen wij in Nederland en Vlaanderen ook wel de Pannenkoekenplant, niet gek, want de blaadjes zijn zo rond en plat als een pannenkoek.
In het buitenland kent men deze plant ook nog een andere naam en dat is de ‘Chinese money plant’. De Pilea is afkomstig uit China, om precies te zijn de Zuid-Chinese provincie Hunan.De Pilea familie kent tussen de 600 en 715 soorten. Pileasoorten komen vooral voor in de tropen, subtropen en relatief warme gematigde zones. En sommige soorten worden nog steeds gebruikt voor de traditionele Chinese geneeskunde.

Ondanks dat de plant op dit moment razend populair is, is het abosoluut geen nieuwkomer. De Pilea peperomiodes werd in de jaren ’40 geïntroduceerd in Europa, en werd hierbij voor het eerst gespot in (hoe kan ook anders) Scandinavië. Ze lijken in Scandinavië tenslotte wel een neus te hebben voor alles wat hip zal worden in woonland. De Pilea peperomiodes is te herkennen aan de mooie ronde bladeren die als een soort van schotels dansen op ranke groene steeltjes. Grappig is om te weten dat deze plant al eerder een trendperiode kende, namelijk in de jaren ’70. Het is daarmee echt een retro klassieker onder de woonplanten net als bijvoorbeeld de Cactus die ook helemaal terug is van weggeweest. Á fijn, wij kunnen momenteel niet meer om de plant heen op blogs, Pinterest en in magazines. Iedereen is verliefd op de Pilea en dat is ook niet zo gek, want deze plant heeft een hoog schattigheid gehalte.

Het kopen van de Pilea peperomiodes (Pannenkoekenplant)

Lang was er een handel in baby stekjes van de Pilea welke je kunt opkweken tot een zogeheten moederplant, maar op dit moment zijn ze steeds vaker als grote plant in de tuincentra en online verkrijgbaar bij Fonq (van Ogreen) en vtwonen (van Green lifestyle store). Onderstaand alvast wat shoptips:

 

Groen Wonen | Woonfavoriet! Pilea peperomiodes (Pannenkoekenplant) - woonblog StijlvolStyling.comVerzorging van de Pilea

Gefeliciteerd! Jij bent de gelukkig eigenaar van een Pilea peperomiodes. Nu je hem thuis hebt staan moet je alleen nog even zorgen dat je hem in leven houdt om er lang van te kunnen genieten. Indien je geen groene vingers hebt, liep het zweet je misschien al over je rug toen je de plant online bestelde, of het tuincentrum verliet met jouw nieuwe groene vriend onder je arm.

Geen paniek; Ik kan alvast verklappen dat de Pilea echt een super makkelijke plant is! Ik noem het een instapmodel voor wie overweegt (net als ik) groener en botanisch te gaan wonen.

De Pilea peperomiodes houdt van een lichte plek (vooral met ochtend- of middagzon). Het is raadzaam om jouw plant eens per maand te verwennen met vloeibare biologische voeding (verkrijgbaar online en bij het tuincentrum, volg goed de instructies op de verpakking). Zorg daarnaast 1x per week voor een goede scheut water op de potgrond van de plant. De Pilea peperomiodes houdt van een licht vochtige grond, maar wil niet met zijn wortels zwemmen in een bad van water. Evenals dat de grond niet te droog moet zijn, dan verkleuren de bladeren en vallen ze van de plant af. Als het erg warm en mooi weer is, controleer dan na een paar dagen of de plant misschien een extra scheutje water nodig heeft. Leuk om te weten: Regenwater heeft de voorkeur boven kraanwater.

Als je de plant goed verzorgt kan je hem gemakkelijk vermeerderen door nieuwe stekken in een beetje water te zetten. Hoe je dit doet? Dit vertel ik je in mijn volgende blog over de Pilea stekken – stap voor stap. Zodat ook jij, zonder al teveel moeite, baby Pilea’s kunt opkweken tot een volwassen nieuwe en gezonde plant.

Groen styling met de Pilea

De Pilea peperomiodes is bijzonder decoratief, en combineert heel erg leuk andere bekende Pilea soorten zoals de Pilea depressa (sao paolo) en de Pilea glauca. Voor wat meer pit combineer je deze trendplant met andere retor planten zoals de stoere Cactus of met bonte Peperomia soorten. Online zij tal van styling voorbeelden te vinden. Ik heb zelf een special Pinterest bord gemaakt met Pilea styling voorbeelden.

 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com