Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Balkon inspiratie / Buitenleven / Herfst / Tuinieren / Wonen en seizoenen

Buitenleven | 7 handige onderhoudstips voor jouw najaarstuin

Buitenleven | 7 handige onderhoud tips voor jouw najaarstuin - Woonblog StijlvolvolStyling.com

Toen ik gister ochtend in alle vroegte naar buiten ging was het ineens behoorlijk koud! De herfst is nu echt begonnen. Sterker nog; De eerste nacht vorst is zelf al geweest. Voor het geval je het vergeten was. Nu de (nacht)vorst weer terug van weggeweest is, denk ook eens aan het onderhoud van jouw tuin! Zo kun je wanneer straks het voorjaar gaat beginnen ook weer van een mooie opgeruimde tuin genieten. Met deze 7 handige tips zorg je niet alleen dat jouw tuin er netjes uit blijft zien maar ook zeker dat je op de lange termijn meer plezier hebt van jouw planten. Vaak zijn het maar een paar kleine klusjes maar met een groots effect. Vergeet overigens ook niet dat je ook in herfst prima genieten van jouw najaarstuin. En nee… dit geld niet alleen voor mensen met een luxe veranda. Want wat is er nu fijner dan met een grote kop thee en een warm plaid op je eigen terras even te genieten van het najaarszonnetje. Vergezelt door bijv. Struikheide, bolchrysanten en andere mooie herfst planten.
Maar nu eerst… handen uit de mouwen voor een opgeruimde goed onderhouden najaarstuin.

Zo onderhoud je jouw najaarstuin:  

  1. De bladeren vallen… Met een bladhark of bladblazer hou je de tuin opgeruimd en veilig. Verwijder met name het blad van het gazon. Dat voorkomt dat de grasplantjes stikken door een gebrek aan licht en zuurstof.
  2. Gaat het vriezen? Leg dan de bladeren als extra bescherming aan de voet van rozen of minder winterharde beplanting. Een bladhoop met takken en ander tuinafval is bovendien een ideale plek voor egels om te overwinteren.
  3. Zet kuipplanten als Bougainvillea, olijf en het citrusboompje binnen. Ze kunnen dan vorstvrij overwinteren en volgend voorjaar weer naar buiten voor een nieuw bloeiseizoen.
  4. Plant voorjaarsbloeiende bloembollen als tulpen, hyacinten, narcissen en blauwe druifjes. De vuistregel is: drie keer zo diep planten als de bol hoog is en met het puntje omhoog. Oktober en november zijn de beste plantmaanden.
  5. Hang eens een nestkastje op. Vogels gebruiken zo’n kastje in de winter om in te schuilen en te slapen. Ben je echt een vogelvriend? Hang vetbollen of pindakorfjes in de tuin. Vogels zijn er dol op!
  6. Het najaar is een uitstekende tijd om te snoeien. Hou wel goed in de gaten welke planten wel of niet gesnoeid kunnen worden. Klaar met snoeien? Maak de snoeischaar na afloop goed schoon en berg ‘m (buiten bereik van kinderen) op in de schuur.
  7. Wordt er (nacht)vorst voorspeld? Sluit de buitenkraan af om bevriezing te voorkomen. Zet zinken gieters op hun kop. Zo blijft er geen water in staan dat kan bevriezen. IJs (dat uitzet) zorgt ervoor dat de gieter krom trekt.Veel succes!

Heb jij nog een goede tip om te zorgen dat jouw tuin, terras of balkon er tip top uit blijft zien in het najaar?
Deel gerust onderstaand jouw kennis met mij en de lezers van Stijlvol Styling. Dat vinden wij handig & leuk!

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com