Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Buitenleven / Samenwerking

Buitenleven | Alles wat je moet weten over een schaduwdoek

Beeld: Wovar

Met de zomer die er weer aankomt willen steeds meer mensen buiten van het weer in hun tuin genieten. Dat is alleen niet altijd even aantrekkelijk. De hete zon wordt al snel te warm en het risico op verbranden wordt steeds groter. Een schaduwdoek kan gelukkig een oplossing bieden.

Wat een schaduwdoek is

Een schaduwdoek is dus een doek die je buiten kan ophangen om voor schaduw te zorgen. Soms worden ze ook wel zonwerende doeken genoemd. Schaduw kan erg prettig zijn, vooral als je wilt genieten van het weer zonder het te warm te krijgen of te verbranden. Met een schaduwdoek houd je dus je hoofd koel in de zomer. Schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Welke het beste is voor jou en je tuin zullen we in deze blog bespreken. Ook geven we een aantal tips zodat je precies weet hoe je je schaduwdoek kan ophangen en waar je op moet letten.

Schaduw in de zomer

Naast dat deze doeken dus zorgen voor schaduw in de zomer, hebben ze nog meer voordelen te bieden. Zo zijn schaduwdoeken vaak goedkoper dan de meeste soorten buitenzonwering. Daarnaast kunnen ze ook praktischer zijn dan een parasol. Een parasol kan namelijk in de weg gaan staan en lastiger zijn om op te bergen als dat nodig is. Als je voor een waterdoorlatend schaduwdoek kiest, zorgt deze ook nog eens voor verkoeling omdat de warme lucht niet blijft hangen. Tenslotte zorgen deze zonwerende doeken voor een eigentijdse uitstraling in je tuin en geven ze je tuin een moderne look.

Soorten schaduwdoeken

Schaduwdoeken zijn er in verschillende soorten en maten. De meest populaire vorm schaduwdoek is een driehoek. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar als rechthoek en vierkant. Naast verschillende vormen zijn de doeken ook verkrijgbaar in verschillende formaten. Hoe je het juiste formaat kiest, bespreken wij later in deze blog. Er zijn schaduwdoeken die waterdoorlatend zijn en schaduwdoeken die dit niet zijn. Tenslotte zijn er nog harmonica schaduwdoeken. Deze zijn speciaal bedoeld voor pergola’s.

Buitenleven | Mediterraans genieten op je eigen balkon of terras - woonblog StijlvolStyling.com

Waterdoorlatende schaduwdoeken

Over het algemeen geldt dat als je een schaduwdoek goed ophangt, je deze in principe het hele jaar door buiten kunt laten hangen. Met uitzondering van extreem weer natuurlijk. Het voordeel van waterdoorlatende schaduwdoeken is dat je niet bang hoeft te zijn voor het vormen van zogeheten waterzakken. Dit zijn kuiltjes met regenwater die ervoor zorgen dat je doek gaat hangen. Hierbij moet je er natuurlijk wel opletten dat je het doek goed strak spant. Daarnaast zorgt dit type doek voor meer verkoeling omdat het lucht doorlaat. Zo wordt de hete lucht niet gevangen onder het doek en wordt de temperatuur dus aangenamer.

Waterdichte schaduwdoeken

Waterdichte zonwerende doeken hebben daarnaast ook zo hun voordelen. Iedereen weet namelijk dat het in Nederland vaak regent, ook in de zomer. Met een waterdicht schaduwdoek zit je dus ook in de regen nog droog. Een nadeel van dit doek is dus wel dat het minder lucht doorlaat waardoor de hitte onder het doek niet goed kan ontsnappen. Daarnaast is het is erg belangrijk dat dit type doek schuin aflopend wordt opgehangen in een hoek van minstens 30 graden. Zo kan het water als het regent makkelijk van het doek aflopen.

Hoe je een schaduwdoek ophangt

Met uitzondering van de harmonica schaduwdoek, hebben alle doeken bevestigingsringen in de hoeken van het doek zitten. Deze doeken ophangen doe je onder andere met karabijnen. Deze klik je namelijk vast in deze ringen. Afhankelijk van de afstand van je bevestigingspunten kun je ook nog gebruik maken van een draadspanner om de doek op spanning te zetten. Als je nog extra ruimte moet overbruggen, kan je hier het beste een RVS ketting voor gebruiken. Voor de bevestigingspunten die je vastmaakt aan een muur of paal, kun je het beste keilbouten gebruiken voor beton of steen. Voor hout kun je het beste oogplaten monteren.

Het juiste formaat kiezen

Veel mensen denken vaak onterecht dat alleen het formaat van het schaduwdoek ertoe doet. Hierbij wordt er geen rekening gehouden met het feit dat het doek nog gespannen moet worden. De karabijnen, draadspanners en een RVS ketting zorgen namelijk voor een minder grote afstand naar je bevestigingspunten. Daardoor kun je het beste 40 centimeter van de lengte en breedte van het formaat afhalen dat je denkt nodig te hebben. Zo weet je zeker dat je schaduwdoek niet te groot is. Het is namelijk erg belangrijk dat je de doek strak spant in verband met de wind. Nu ben je helemaal op de hoogte van alles dat je moet weten over een schaduwdoek. Geniet van de zomer!

 

Gesponsorde blog in samenwerking met Wovar.nl
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com