Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Buitenleven / Samenwerking / Tuintrends

Buitenleven | Geranium = Balkonplant van het Jaar 2016

Buitenleven | Geranium (Pelargonium) = Balkonplant van het Jaar 2016 - Woonblog StijlvolStyling.com
Buitenleven
| Geranium = Balkonplant van het Jaar 2016.
Het is voorjaar en dus tijd voor nieuwe tuintrends, daarbij horen ook absoluut bekendmaking van de tuinplant en balkonplant van het jaar. Mocht je nog altijd denken dat Geraniums super suf zijn, volgens de laatste balkon- & tuintrends is dit absoluut niet zo! De Geranium (Pelargonium) is één van de bekendste tuinbloeiers en is onlangs door een vakjury verkozen tot Balkonplant van het Jaar 2016. De Geranium is overigens de opvolger van de Fuchsia (Balkonplant van het Jaar 2015) welke ons een lente en zomer lang een feestelijk gevoel op het balkon en in de tuin bezorgden. Ik ben benieuwd wat deze nieuwe balkonplant van het jaar ons gaat brengen. 

Volgens de groene vakjury is de Geranium een ‘musthave’ voor iedere balkon liefhebber; “De geranium is helemaal retro én voor iedereen. Van jong tot oud en met of zonder groene vingers. De balkonplant bloeit vanaf april tot ver in het najaar. Door zijn veelzijdigheid kun je de geranium haast overal neer zetten. Niet alleen in hangmanden of balkonbakken maar ook in borders.” Hij is dus zeker ook geschikt voor de tuin.

Buitenleven | Geranium (Pelargonium) = Balkonplant van het Jaar 2016 - Woonblog StijlvolStyling.com

Variatie ten top!

De geranium heeft mooi groen blad en prachtige bloemen die felrood en hagelwit kunnen zijn, maar ook felroze, paars, oranje, lila, gestreept en heel diep donkerrood. De plant wordt ingedeeld in verschillende groepen. De drie belangrijkste zijn de hanggeranium (Peltatum), de staande geranium (Zonale) en de Franse geranium (Grandiflorum). Hoewel de plant van oorsprong uit Zuid-Afrika komt is de geranium al lang niet meer weg te denken uit ons land.

Tot ver in het najaar bloemen

Geranium is een sterke plant en staat garant voor een uitbundige bloemenzee. Belangrijk is een standplaats in de zon of halfschaduw en regelmatig water geven. Voor een extra rijke en langdurige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding bij het gietwater en verwijder je de uitgebloeide bloemen. De geranium maakt dan gewoon weer nieuwe bloemknoppen aan en bloeit door tot de eerste nachtvorst!

Buitenleven | Geranium (Pelargonium) = Balkonplant van het Jaar 2016 - Woonblog StijlvolStyling.com

Een tuin vol Geraniums

De Geranium mag dan wel de balkonplant van het jaar zijn. Je kunt deze vrolijk bloeier ook prima in de tuin toepassen. Hij doet het bijzonder goed in bakken en borders. Wanneer je extra aandacht besteed aan de verzorging van het bladgroen heb je voor langere tijd decoratieve beplanting welke voor een vleugje extra feestelijkheid in de tuin zorgt.

Ook voor de tuin geld dat ze het beste in (half)schaduw kunnen staan, wat maakt dat deze plant ook voor de wat donkere tuinen (waar het gras zelf nog moeite heeft met groeien) geschikt is. Sommige soorten Geraniums woekeren letterlijk tussen de andere beplanting door en zijn zelfs geschikt als bodembedekker.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com