Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Balkon inspiratie / Buitenleven

Buitenleven | Dakterras inrichten? Tips en inspiratie in deze blog

Met deze tips maak je van jouw dakterras een sfeervolle plek waar je met plezier kunt verblijven. Want of je nu klein woont of groot, de luxe van een eigen dakterras wil je natuurlijk optimaal benutten zodat je zomer en wellicht zelfs in de winter van jouw eigen buitenruimte kunt genieten. 

Natuurlijk dakterras

Genieten van buiten doe je optimaal in een groene omgeving. Beplant jouw groene dakterras daarom vooral rijkelijk met planten. Groot dakterras? Creëer optische kamertjes door hoge rechthoekige plantenbakken als ‘roomdivider’ te laten fungeren. Zet er mooie hoge bloem- of grassoorten in voor een weelderig effect. 

Technische tip: let altijd bij een dakterras op het gewicht van de producten die je toepast, niet ieder dakterras is erop berekend om zwaar beladen te mogen worden.

Klein dakterras? Denk dan ook eens aan verticaal tuinieren, met een hoge plantenwand creëer je nog steeds een natuurlijk gevoel maar heb je aanzienlijk minder ruimte nodig. 

Door keramische houtlook tegels te gebruiken op de vloer geef je jouw terras een botanische en natuurlijke look & feel.  

Door natuur toe te voegen aan je dakterras heb jij een eigen kleine of grote groene wereld midden in de drukte van de (rand)stad. Dat is pas genieten! 

Fijne meubels

Een mooie loungeset of juist kleine zitjes verdeeld over het terras. Met een dakterras kun je alle kanten op qua zitcomfort. Tip van mij als stylist; Kies eens voor een all-weather (lounge)set deze kun je 365 dagen buiten laten staan en dit scheelt een hoop gesleep met kussens en opbergruimte. Een goede parasol hoes die jouw parasol tegen weer en wind beschermd in de winter zorgt er tevens voor dat je deze ook niet meer op hoeft te bergen. 

Een exclusief dakterras met de ideale vloer

Een exclusieve uitstraling creëer je door een fijne vloer die makkelijk te onderhouden is en een luxe uitstraling aan jouw dakterras geeft. Shoptip: Exclusieve Dakterrassen is gespecialiseerd in de aanleg van terrasvloeren op balkons en dakterrassen. Met een groot assortiment keramische tegels hebben zij voor welke stijl dan ook een passende look. Als stylist wordt ik hier natuurlijk heel erg blij van, want hoe beter de stijl match hoe beter de sfeer. 

Naast keramische tegels kun je bij terrasvloeren denken aan vlonders, composiet tegels of beton tegels. Deze hebben echter veel nadelen, ik zet er een aantal voor je op een rij: 
-Houten vlonders verrotten, worden groen en glad en verweren. Ze vragen ieder jaar weer onderhoudt. 
-Composiet trekt met de tijd krom, de kleur vervaalt en de planken gaan werken waardoor grote kieren ontstaan.
-Betontegels ogen gauw vies en grauw, liggen sneller wiebelig en worden groen en glad. 

De ideale ondergrond; keramische tegels 

Keramische tegels (hard gebakken keramiek) hebben veel voordelen en zijn zeer onderhoudsarm. Zelf heb ik deze al meermaals toegepast bij het inrichten van balkons en dakterrassen en het eindresultaat is altijd weer spectaculair mooi t.o.v. een standaard houten vlonder of betonnen ondervloer. 

Keramische tegels hebben als voordeel dat ze 100% kleurvast zijn maar ook kras- en vlek bestendig, antislip. Vuil en aanslag hecht zich er niet aan, ideaal! Weer en wind gaan niet zomaar met je terrastegels aan de haal, dat is met een dakterras ook een hele fijne zekerheid. 

De tegels aanbrengen kun je in principe zelf doen maar is wel een zeer nauwkeurig klusje. Ik zou dit zelf uitbesteden. Om te zorgen dat een terras recht ligt gebruikt Exclusieve Dakterrassen in hoogte verstelbare tegeldragers. Deze kunnen op elke solide ondergrond toegepast worden wat het tot een veelzijdig product maakt. Dragers moeten tot op de millimeter nauwkeurig afgesteld worden. Zo ontstaat de perfect vlakke, stabiele en strakke terrasvloer. 

Blog in samenwerking met Exclusieve dakterrassen. 

 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com