Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Buitenleven / Samenwerking / Shop the look / Tuintrends

Tuin inspiratie | De tuin als verlengstuk van jouw interieur

Buitenleven | De tuin als verlengstuk van jouw interieur - Woonblog StijlvolStyling.com
Nu de zon zich weer vaker laat zien en de temperaturen omhoog gaan zul je zien dat je ook veel sneller ervoor kiest om van het buitenleven te gaan genieten. En waar doe je dat nu beter als in eigen tuin of op jouw balkon of terras. In deze tijd van het jaar krijg ik van veel klanten en lezers de vraag hoe je nu kunt zorgen dat buiten en binnen ‘één’ met elkaar zijn en vice versa. Met de huidige trends is de oplossing eigenlijk alles behalve moeilijk, de natuur in huis halen en de natuurlijke tuin zijn immers een ware woontrend en perfect met elkaar combineerbaar. In deze blog ga ik in op hoe je middels styling kan zorgen dat de tuin of jouw terras/balkon een waar verlengstuk gaat worden van jouw interieur. 

Eenheid in de tuin

Allereerst stijl en kleur is alles, wie eenheid wil legt de focus vooral op het zorgen dat de stijl binnen en buiten één zijn. Dat ook kleuren zowel binnen als buiten terugkomen. Ben je net als ik een liefhebber van de kleur groen? Deze kleur laat je natuurlijk gemakkelijk buiten terug komen in planten en potten. Ben je een liefhebber van zwart/ wit of juist knalkleuren, dan kan dit soms nog best een lastige opgave zijn. Kleur terug laten komen zit hem dan vooral in het kiezen van de juiste bloemsoorten en bijvoorbeeld in textiel als sier- en buitenkussens of een mooi tafelkleed. Ook structuren en vormen matchen met binnen zorgt voor meer eenheid.

Buitenleven | De tuin als verlengstuk van jouw interieur - Woonblog StijlvolStyling.com

De basis qua functie & stijl

Om binnen en buiten meer één te laten zijn, kies je bij voorkeur voor een tuinset die aansluit bij de stijl van jouw meubels binnenshuis. Voorbeeld: heb je een landelijk interieur, kies dan ook voor een landelijke tuinset of loungeset van bijv. hout of wicker. Heb je een meer minimalistisch interieur? Dan kies je bij voorkeur ook voor een tuinset of loungeset met een minimalisme vormgeving in materiaal en kleur, o.a. aluminium, staal en hout past hier goed bij.

Om het huiselijke gevoel in de tuin compleet te maken combineer je jouw tuinset of loungeset met een fijn buitenkleed, deze zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Combineren qua basis doe je bij uitstek met een mooie parasol of een bijpassend zonnescherm.

Buitenleven | De tuin als verlengstuk van jouw interieur - Woonblog StijlvolStyling.com

Verlichting in de tuin en op het terras

Ook mooie tuinverlichting mag natuurlijk niet ontbreken. Als je de mogelijkheid hebt, kies naast de standaard tuinverlichting ook eens voor sfeervolle  hanglampen boven een tafel. Deze kun je ook zelf maken van bijvoorbeeld een mooie ‘Hanenmand’. Dit seizoen is een veel geziene topper op gebied van verlichting de lichtslinger met peertjes eraan. Zo breng je al snel het festival gevoel in jouw tuin. Heb je een klein tuin of balkon? Een ruimte besparende oplossing en tevens hippe manier van verlichten is bloempotten met verlichting erin. Zo kun je zowel planten als verlichting kwijt.

Buitenleven | De tuin als verlengstuk van jouw interieur - Woonblog StijlvolStyling.com

Ontspannen in jouw tuin

Een aparte plek om te ontspannen en tevens een eyecatcher in een interieur vinden veel mensen binnenshuis erg belangrijk. Dus waarom niet buiten? Hoe combineer je nu het beste van beide… dat doe je bijvoorbeeld met de eyecacher van dit tuinseizoen; De hangstoel.

Ideaal voor mensen met een groot terras. Of in de veranda of tuin met grote bomen, je kan hem tenslotte ook het plafond of een stevige tak bevestigen. Daarnaast zijn ook een vuurschaal of tuinhaard echt prachtig om het huiselijke en knusse effect van binnen, ook buiten te creëren.

Buitenleven | De tuin als verlengstuk van jouw interieur - Woonblog StijlvolStyling.com

Woonaccessoires voor buiten

Op die fijne loungebanken en tuinstoelen leg je natuurlijk bij voorkeur mooie tuinkussens en sierkussens. Fijn is als deze extra dik zijn en in de kleuren die helemaal passen bij de beoogde interieur versus tuinstijl. Is kleuren kiezen niet jouw ding, dan zijn kussens in een neutrale zoals wit, zand, bruin of grijstint altijd een veilige keuze. Ook groentinten en blauwtinten doen het in de meeste tuinen erg goed.

Woonaccessoires geschikt voor de tuin die anno 2017 absoluut niet mogen ontbreken zijn bijpassend potten (eventueel in kleur), glazen flessen/ kruiken, mooie manden, waxinelicht-houders en grote lantarens. Denk ook eens aan een mooi plaid, tafellinnen en bijpassend servies voor die gezellige etentjes tijdens een zwoele zomeravond en bbq momenten.

Buitenleven | De tuin als verlengstuk van jouw interieur - Woonblog StijlvolStyling.com

Groen, groener, groenst…

Tot slot; vergeet de planten niet! De natuurlijke tuin is weer helemaal terug van weggeweest. Stop dus vooral het dicht betegelen van jouw tuin als je een natuurlijke sfeer wilt creëren en kies bijvoorbeeld voor mooie borders met beplating. Combineer dit met 1 of meerdere sfeervolle zitplekken. Je zult zien dat je hiermee veel meer sfeer en beleving in je tuin brengt, en je binnenhuis door het fraaiere uitzicht veel profijt zal hebben van jouw groene tuin. Verwelkom vlinders en bijen in de tuin met speciale huisjes die je net als de bekende vogelhuisjes op kunt hangen. Geniet van geur, kleur en smaak uit eigen tuin met heerlijk geurende kruiden in mooie bloembakken. Dat is pas genieten van het echte buitenleven!

Buitenleven | De tuin als verlengstuk van jouw interieur - Woonblog StijlvolStyling.com

Shoppen voor jouw tuin

Na het lezen van al deze tips en het zien van deze prachtige foto’s heb je vast zin om inspiratie op te gaan doen en om te gaan shoppen.

Tot slot. Eenheid geeft rust! Zo geniet je nog meer van de lente en zomer met hapjes, drankjes, zon en gezelligheid in eigen tuin, terras of balkon. Kies dus weloverwogen jouw tuinmeubels en accessoires uit voor de mooiste match tussen binnen en buiten!

Bron beelden: Leen Bakker.
Gesponsorde blog in samenwerking met Leen Bakker.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com