Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Samenwerking

Buitenleven | De voortuin inrichten & stylen

Buitenleven | De voortuin inrichten & stylen - Woonblog StijlvolStyling.com

Buitenleven | De voortuin inrichten & stylen.
Het tuinseizoen is weer begonnen! En al genieten we met zijn allen het meest van de achtertuin, de voortuin is absoluut niet minder leuk of belangrijk om hier echt iets moois van te maken. De voortuin is tenslotte het visitekaartje van jouw woning en kan zelfs een waar verlengstuk zijn van jouw eigen woonstijl en het exterieur van een woning. Een voortuin kan de architectuur van een straat kracht bij zetten of juist compleet naar beneden halen. Daarom is het juist zo leuk om aandacht te besteden aan dit stuk van jouw tuin. Hoe je van jouw voortuin een gezellige plek maakt welke past bij jouw woning, eigen stijl en wensen lees je in deze blog. 

Tip 1: Om de tafel met je buren

Het mooiste is natuurlijk als je samen met jouw buren ervoor kunt zorgen dat de voortuinen enigszins in dezelfde stijl zijn. Helaas is dit in de praktijk niet altijd mogelijk of wenselijk maar je kunt het allicht proberen bespreekbaar te maken. 

Tip 2: Een functionele voortuin

Een voortuin daar heb je toch niets aan? Dat is echt flauwekul! In je voortuin kun je net zo goed genieten van het zonnetje onder het genot van een kopje thee. Daarnaast kun je jouw voortuin gebruiken om fietsen in te zetten of juist een extra plek te creëren voor mooie planten, bloemen of misschien zelfs wel jouw eigen moestuin. Ook al ga je via de achterdeur van het huis naar binnen, geloof mij als ik zeg; het is fijn als je van binnen naar buiten kijkt en een opgeruimde en mooie voortuin ziet. Niet alleen voor jou maar ook voor jouw naaste buren. Een voortuin waar je in kan zitten moedigt meer sociaal contact met je buren aan. Tijd dus voor een kop koffie of thee op die fijne tuinbank met de buurvrouw of buurman. Een voortuin is wel degelijk ideaal.

Kettler Calvia balkonsetShoptip: Bistro/Balkonsets van Kees Smit Tuinmeubelen.

Tip 3: Tegels of grint

Het duidelijk aangeven van de paden in je voortuin is erg belangrijk, niet alleen voor het zicht maar ook als je ’s avonds thuis komt dat je goed kunt zien waar je loopt. Ook voegt het een stukje karakter toe aan jouw voortuin. Je kunt voor tegels of grint kiezen maar ook houten vlonders en kiezels zijn handig en nog eens fraai ook.

Tip 4: Groen, groener, groenst.

Een voortuin leent zich (afhankelijk van de ligging van de zon) prima voor mooie planten en bloemen. Hou je nu niet zo van tuinieren dan kunnen mooie tuintegels, tuin grint/ stenen plus een kleine border voor planten uitkomst bieden. Geheel bestraten vind ik persoonlijk erg ongezellig en geeft heel erg weinig karakter aan een woning. Uiteraard is dit jouw eigen keus. meer weet wel die ene groene struik, een buxus haag langs de straatkant of een mooie ‘paraplu’ boom kan een groot verschil maken tussen kaal en bestraat of juist een frisse en moderne uitstraling. Wil je een groene voortuin met veel planten, bomen en struiken? Hou er dan wel rekening mee dat deze niet te hoog zijn of te hoog worden. Hoog kan een voordeel lijken omdat je weinig inkijk meer hebt in jouw huis, echter vergeet niet dat je dan ook niet meer van binnen naar buiten kunt kijken. Daarnaast worden de meeste buren van hoge bomen in de tuin van de buurman niet heel erg blij.

Buitenleven | De voortuin inrichten & stylen - Woonblog StijlvolStyling.comShoptip: Tuinbanken van Kees Smit Tuinmeubelen.

Tip 5: De voortuin inrichten en stylen

Ook een voortuin kun je prima een persoonlijke noot geven middels styling. Hout van bijvoorbeeld een tuinset of tuinbankje voegt warmte toe aan jouw voortuin. Een paar mooie manden met Hortensia’s erbij en je geniet een zomer lang van gezelligheid voor eigen deur. Ook een zogeheten bistro set of tuinset voor twee personen kan voor een kleine voortuin uitkomst bieden om toch gezellige zitplekken te creëren. Zet leuke manden in je voortuin, een mooie lantaren op een tafel en vergeet ook vooral niet te denken aan mooie en functionele verlichting in jouw voortuin.

Voor de kleuren en het contrast is het mooi als je een andere kleur tafel kiest dan de voorgevel van jouw woning. Bijvoorbeeld geen roodstenen voorgevel met roodstenen tuintegels. Maar bijvoorbeeld grijs, of juist grind/ kiezels in aardetinten. Vergeet ook niet dat de kleuren van jouw planten, bloemen en accessoires mede bepalend zijn voor de uitstraling van jouw voortuin. Wil je de architectuur van jouw huis eer aan doen dan kun je bepaalde kleuren zoals die van de kozijnen terug laten komen in bijvoorbeeld het hekwerk. Zo creëer je eenheid. Hou je van modern en strak? Dan zijn grijs, wit en bruin in combinatie met fris groene planten en siergrassen erg mooi. Hou je van hip en kleurrijk dan zijn een Hortensia struik, zonnebloemen en vrolijke kussens op jouw tuinbank een aanwinst voor je voortuin.

_MG_0781Shoptip: Sunyard Wales tuinbank 150 cm van Kees Smit Tuinmeubelen.

Gesponsorde blog in samenwerking met Kees Smit Tuinmeubelen.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com