De gebakken klinker blijft nog altijd een van de meest gebruikte producten voor de tuin. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de oprit, paden en terrassen. Het aanbod is groot en door de diverse legpatronen ontstaan de mooiste ontwerpen. Gebakken sierbestrating wordt vaak gecombineerd met een natuursteen of keramische terrastegels. Welke gebakken klinkers zijn er, welke legpatronen zijn mogelijk en hoe kan ik gebakken klinkers combineren? In deze blog vertel ik je er meer over!
Een gebakken klinker, in eerste instantie klinkt het niet zo fancy, toch zorgt een klinker voor een bijzondere sfeer in de tuin en rondom een huis. Vaak worden klinkers gecombineerd met een terrastegel van keramiek, beton of natuursteen. Gebakken klinkers kunnen in diverse patronen gelegd worden waardoor er altijd een uniek geheel ontstaat.
Getrommelde en ongetrommelde gebakken klinkers in diverse maatvoeringen
Gebakken klinkers zijn er in diverse kleuren, bewerkingen en maatvoeringen. Er zijn twee bewerkingen verkrijgbaar voor gebakken sierbestrating: getrommeld en ongetrommeld. Een getrommelde gebakken klinker heeft een verouderde uitstraling en ruwe, gekartelde randen. Dit zorgt voor een prachtige authentieke uitstraling. Een ongetrommelde gebakken klinken heeft daarentegen een vrij egale uitstraling en strakke randen. De getrommelde klinkers zien we voornamelijk terug in landelijke tuinen en de ongetrommelde klinkers in moderne tuinen. Niet alleen de bewerking is bepalend voor de uitstraling, ook de afmeting. Gebakken klinkers zijn verkrijgbaar in een aantal maatvoeringen:
- Waalformaat: een relatief kleine rechthoekige klinker
- Dikformaat: een rechthoekige klinker die iets groter is dan de waalformaat klinker
- Klein tegel formaat: deze klinker is vierkant en heeft een relatief klein formaat
- Klinkerkei formaat: deze is breder dan een waalformaat en dikformaat klinker, maar heeft toch een rechthoekige vorm
Welke legpatronen zijn er mogelijk met gebakken klinkers?
Een gebakken klinker kan op diverse manieren gelegd worden en bepaald voor een groot deel de uitstraling van de tuin of oprit. Een legpatroon is niet alleen van belang voor de uitstraling, maar bepaald ook de mate van stevigheid van het legwerk. Een voorbeeld van een stabiel legpatroon is het halfsteensverband. Bij dit legpatroon verspringen de klinkers in elke rij met een halve steen. Andere legpatronen die veel toegepast worden:
- Visgraatverband: dit legpatroon blijft populair. De naam geeft al aan wat voor uitstraling dit verband heeft. Bij een visgraatverband worden de gebakken klinkers in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar gelegd. Dit verband is zeer stabiel en wordt daarom veel toegepast.
- Elleboogverband: hierbij wordt een combinatie gemaakt van liggende en staande klinkers die haaks staan op de opsluitrand en rijrichting. Deze legmethode is eenvoudiger dan het visgraadverband.
- Blokverband: bij dit verband worden als het ware vlakken gemaakt van 2 of meer klinkers. De klinkers worden meestal horizontaal gelegd, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor diagonaal of verticaal (of een combinatie). Deze legmethode worden meestal gebruikt bij strakke oppervlaktes en vierkanten in het ontwerp.
Gebakken klinkers combineren met terrastegels
Vaak wordt er gekozen voor een combinatie van gebakken klinkers en terrastegels. Eigenlijk alles is mogelijk en kan naar smaak worden gecombineerd. Wel zien we vaak dat terrastegels worden gebruikt om zitvlakken te creëren en gebakken klinkers voor het maken van een oprit, paden of een tweede (kleiner) terras. Om één geheel te creëren wordt er in dit geval vaak een rand van gebakken klinkers rondom het terras (met terrastegels) gelegd. Ook is het erg mooi om een terrastegel te gebruiken als staptegel en daaromheen gebakken klinkers te leggen. Een tuinarchitect kan je helpen bij het maken van een ontwerp, maar je kunt ook veel inspiratie halen uit websites als Pinterest of op mijn blog StijlvolStyling.com in de categorie tuin inspiratie. Tot slot. Door beiden producten te combineren ontstaat er altijd een speels geheel!
Blog in samenwerking met Totaaltegel.