Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Buitenleven / Samenwerking / Tuinieren

Buitenleven | 4 tips voor een strak gazon in de zomer

Graszoden - mooier gras met deze tips - Stijlvol Styling Woonblog

Beeld: Lageman graszoden

Een strak gazon in de zomer? Ga vandaag nog aan de slag! 

Het is nog koud buiten, en de zomer lijkt nog ver in de toekomst. Gelukkig is dat helemaal niet zo: als je het een beetje optimistisch bekijkt, staat de lente alweer voor de deur! Zeker de laatste jaren is het helemaal niet ondenkbaar dat we in maart alweer op het terras kunnen zitten. En zit jij nou liever in je eigen tuin dan op het terras, zorg dan nu alvast dat je tuin er deze lente spik en span bij ligt. Dat begint natuurlijk bij een mooie, heldergroene grasmat. 

Graszoden - mooier gras met deze tips - Stijlvol Styling Woonblog

Een egale grasmat heeft aandacht nodig. Niet alleen om ‘m naar wens te krijgen, maar vooral ook om ‘m zo te houden. Wie onvoldoende tijd en aandacht aan z’n gazon besteedt, krijgt te maken met dorre, bruine plekken in z’n gazon, en ongewenst onkruid.

Voorkom al deze ellende! Hoe je dat doet? Houd je aan deze vier gazongeboden:

 

  1. Maaien

Gras wat met regelmaat gemaaid wordt, is sterker en gezonder. Het tijdig maaien van je gazon zorgt er namelijk voor dat de wortels actief blijven. Gras maai je minimaal eens per week tussen april en september. De ideale maailengte is ongeveer 5 centimeter.

  1. Bijzaaien

Het bijzaaien van je gazon doe je bij voorkeur vroeg in de lente. Bijvoorbeeld eind maart. Zaai gras bij op kale plekken, zodat ze tijdens de zomermaanden weer mooi vol en groen zijn. Is je gras meer bruin dan groen? Of lijkt het wel een maanlandschap door de vele kuilen en bulten? Dan is het wellicht slimmer om je gazon helemaal opnieuw aan te leggen met voorgekweekte graszoden. Deze kun je het hele jaar door leggen, óók buiten de lente en zomer om. Ideaal dus en je gazon ziet er na het aanleggen meteen strak en zomerklaar uit!

Graszoden - mooier gras met deze tips - Stijlvol Styling Woonblog

Beeld: Lageman graszoden

  1. Gazon kalken

Kalken? Ja, kalken! Héél belangrijk voor een heldergroen gazon. Kalk brengt de zuurgraad van de grond onder je gras op het juiste peil. Daardoor krijgen mos en onkruid geen kans om te groeien, waardoor je gazonnetje er zuiver uit blijft zien. Zorg wel dat je je gazon uiterlijk in februari bestrooit met kalk. Gazonkalk haal je gewoon bij een tuincentrum of bouwmarkt.

  1. Gazon bemesten

Niet alleen wij mensen worden groot en sterk van gezonde voeding: voor gras geldt hetzelfde. Daarom is het belangrijk om je gazon enkele keren per jaar van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Het is belangrijk je gazon in februari/maart, mei/juni en augustus/september te bemesten. Drie maal in het hoogseizoen. Zorg dat tussen het kalken en bemesten minimaal een maand zit. De twee stoffen gaan niet goed samen. Gebruik bij voorkeur biologische mest. Dat is niet alleen duurzamer, maar werkt vaak ook beter dan kunstmest.

Graszoden - mooier gras met deze tips - Stijlvol Styling Woonblog

Beeld: Lageman graszoden

Dus: is het gras altijd groener bij de buren? Doe er dan wat aan, want je hebt het vanaf nu zelf in de hand…
Succes, op naar de lente!

*Dit is een gesponsorde gastblog in samenwerking met Lageman Graszoden.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com