Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Balkon inspiratie / Buitenleven / Tuinieren / Tuintrends / Woonnieuws / Woontrends / Woontrends 2018

Buitenleven | Het grote terras- en balkon onderzoek 2019

Buitenleven | Mediterraans genieten op je eigen balkon of terras - woonblog StijlvolStyling.com

Help, we hebben niet genoeg tijd voor onze planten! Dit blijkt uit het Terras- en balkononderzoek 2018* van Bloemenbureau Holland. Hoe jonger we zijn, hoe vaker we aangeven geen planten op ons balkon of (dak)terras te hebben wegens tijdgebrek. Maar ook dat we die vaker als opslagplaats zien. En dat is zonde, want om even aan de dagelijkse hectiek te ontsnappen is een beetje tuinieren het perfecte anti-stress middel. En dat kan prima op je (dak)terras of balkon. Waar gebruiken we onze terrassen en balkons dan wel voor? Hoe vullen we deze het liefst en waar halen we onze inspiratie vandaan? Dit en meer wijst het jaarlijkse terras- en balkononderzoek uit. In deze blog alles over de nieuwste buitenleven trends incl. handige terras en balkon tips.  

Buitenleven | Mediterraans genieten op je eigen balkon of terras - Woonblog StijlvolStyling.com - Styling & beelden SBZ Interieur Design

Shoptip: Super handig! Hip en verticaal tuinieren met de balkonbar.

Tijdgebrek en ruimtetekort voor planten

Naast tijd, heeft ook niet iedereen ruimte voor veel planten, vooral in de stad niet. Ruim een vijfde geeft aan geen planten te hebben omdat ze daar een te klein (dak)terras of balkon voor hebben. Een oplossing hiervoor is vertical gardening. Oftewel: de hoogte in. Zo kun je zelfs van de kleinste balkonnetjes een groene oase maken.

Facts

De onderzoeksresultaten van het Terras- en balkononderzoek 2018 zijn te vinden in deze handige infographic gemaakt door  Bloemenbureau Holland:

I love my plant

75% van de mensen bouwt aan een band met zijn plant. Ze laten de verzorging van hun planten liever niet aan anderen over. De reden? Bijna de helft van de mensen (46%) vergeet weleens andermans planten water te geven als zij op vakantie zijn. Wil je gerust op reis? Voor een zorgeloze zomertijd kies je voor bijvoorbeeld de Skimmia, ook wel het vier-seizoenen-wonder genoemd. Of de vuurdoorn, deze geeft het hele jaar door kleur aan je tuin en de Azalea, een gezellige winterharde tuinbloeier. Maar ook de Agave en Aeonium (vetplanten ofwel succulenten), Allium (de sierui) en Eucalyptus (heilig boompje).

Leestip: Kweek je eigen groenten en fruit heel gemakkelijk op jouw terras of balkon.

Wat bloeit er?

We hebben het liefst een combinatie van bloeiende planten, denk aan viooltjes en lavendel en groenblijvende planten, zoals klimop en buxus (49%). Maar een klein deel (8%) is fan van eetbare planten, zoals kruiden, groente en fruit. Een gemiste kans, want wat is er nou lekkerder dan je eigen maaltijd creëren, van balkon op je bord? Wat dacht je bijvoorbeeld van een fruitboom op je terras?

Plantentrends

Zoek je inspiratie voor een make-over van je balkon of (dak)terras? Hierbij de plantentrends van dit moment:
Re-Assemble: deze trend is gebaseerd op de diversiteit in de huidige maatschappij. Maak gebruik van verschillende vormen, kleuren en materialen. Kartonnen vazen, felgeel en verschillende dessins, het kan allemaal.
Punk Rebooted: stoer en rauw. Maak een statement met je balkon. Ruige vormen, constaterende vormen en industriële materialen.
Romance 3.0: denk groot, groter, grootst. Denk fluweel, decoratief en bloemenprints. Grote bloemen en planten in de meest intense kleuren en vormen.

Bron en infographic: *Onderzoek uitgevoerd onder 1611 Nederlanders in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, in opdracht van Bloemenbureau Holland / Mooiwatplantendoen.nl.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com