Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Balkon inspiratie / Buitenleven / Groen wonen / IKEA / Klein wonen / Lente / Wonen en seizoenen

Balkon inspiratie | Inrichten van jouw balkon/ terras voor het ultieme lentegevoel.

Buitenleven | Inrichten van jouw balkon/ terras voor het ultieme lentegevoel.
De winter is bijna voorbij, buiten schijnt de zon en is de lucht strak blauw. Ik krijg met dit weer meteen zin om naar buiten te gaan en om in het zonnetje ons balkon klaar te maken voor de lente. Ben jij net als ik ook zo uitgekeken op je grauwe, winterse terras of balkon? In deze blogpost geef ik jou handige tips hoe van jouw balkon of terras in een handomdraai een zonnige en gezellige zit plek te maken. Afgelopen zondag heb ik mijn lavendel teruggesnoeid. Voor dat deze ‘uitloopt’ en weer mooie geurende bloemetjes krijgt zijn we zeker 2/3 maanden verder. Tot die tijd zorg ik dat er andere gezellige bloeiende plantjes op ons balkon staan.

Hou je van kleur? Met bloeiende bollen als narcissen, hyacinten en tulpen creëer je in een handomdraai een vrolijke voorjaarssfeer op je balkon of terras. Je hebt al snel een fijne plek die je humeur een boost geeft en jouw dat heerlijke voorjaarsgevoel bezorgt. Tuinset schoonmaken, tuinkussens naar buiten, een lekker kopje thee, een goed boek of gezelligheid van jouw dierbaren om je heen en klaar. Het genieten kan al snel beginnen!
 
Buitenleven | Inrichten van jouw balkon/ terras voor het ultieme lentegevoel.
Ik hou zelf erg van ijsbloemen (zie de foto hierboven). Ons balkon ligt op het zuiden en deze bloemetjes kunnen heel goed tegen veel zon en warmte mits je ze bij droog weer elke dag flink water geeft. Wel oppassen met beplanten, ze zijn nogal fragiel. Knip de oude uitgebloeide bloemetjes er regelmatig uit dan heb je er plezier van tot en met september. Hij krijgt namelijk steeds weer nieuwe bloemetjes in allerlei bonte kleuren.
Ijsbloemen (oftewel Dorotheanthis) hebben hun naam te danken aan het feit dat niet de bloem maar het plantje zelf vol lijkt te zitten met kleine druppeltjes en ijskristallen. Bijzonder toch? Meestal rond de Pasen zijn ijsbloemen volop verkrijgbaar bij de tuincentra etc. Ze overigens zijn ook erg vriendelijk voor je portemonnee!
Ons ‘lente’ balkon op dit moment:
Buitenleven | Inrichten van jouw balkon/ terras voor het ultieme lentegevoel.
Buitenleven | Inrichten van jouw balkon/ terras voor het ultieme lentegevoel.
Lentestyling 
Bezoek het tuincentrum en/of de bloemist en kies jouw favoriete lente bloeiers (en met een beetje mazzel ook meteen zomer bloeiers) en haal een zak potgrond (universeel is prima). Verzamel een aantal leuke bloempotten of balkonbakken en vul ze met de bloeiende bolletjes. Heb je een tuin, in de border doen ze het natuurlijk ook heel goed. Het inrichten van je balkon kan beginnen, er zijn bijvoorbeeld leuke trapjes te koop waar je plantjes op kunt zetten, bouw eens een kast van opgestapelde oude fruitkistjes waar je planten in zet. Of zet je plantjes op je balkon of tuintafel. Zet het niet te vol op je tafel, je wilt nog wel je drankje erop kwijt kunnen en elkaar aan kunnen kijken.
Bollen-op-pot blijven in de buitenlucht wekenlang mooi. Maar vergeet niet om ze bij droog weer af en toe water te geven. De bloemen kunnen na een koude nacht gaan hangen of wat kleur verliezen, dit is niet erg. Overdag trekken ze al snel weer bij.
Combineer ook binnen en buiten, lentebloeiers doen het ook heel goed in huis. Lees hier meer over in mijn andere blogpost: Bloembollen voor binnen.
Ook al is het nog koud vies en nat weer buiten, krijg je zo toch dat lente gevoel binnen.
Lastige verzorging? Wist je dat Hyacinten nauwelijks verzorging vragen. Hyacinten zijn verkrijgbaar als bloemen voor in de vaas en als plant voor binnen of buiten. Wanneer je ze in een vaas zet, zorg er dan voor dat je de onderkant van de steel er niet helemaal afsnijdt. Juist uit dat gedeelte haalt de hyacint haar voeding om extra lang te bloeien. Wanneer het water in de vaas troebel wordt, kun je het beter verversen. Hyacinten in een pot, met de bloembol er nog aan, zijn minstens zo makkelijk. Je hoeft namelijk geen plantenvoeding te geven. Als de grond droog aanvoelt, geef je een slokje water. Weetje: Hyacint is een victoriaanse bloem en betekend schoonheid, ze ruikt niet alleen lekker maar ziet er ook mooi uit.
 
Flower Bridge Table.
 

Buitenleven | Inrichten van jouw balkon/ terras voor het ultieme lentegevoel.

Heb je weinig ruimte op jouw balkon en zoek je een leuke praktische oplossing voor een plantenbak en balkontafeltje in één. Wat dacht je van de onderstaande Flower Bridge Table opbergplank. Deze handige combinatie van een kunststof opberg of plantenbakje en een bijzet tafeltje. Het universele systeem past op bijna ieder balkonhekje met een bovenrand tot Ø6cm en is makkelijk te bevestigen. Afmetingen 60x30x24cm. Verkrijgbaar in de kleuren wit en antraciet. Het is ook nog eens een leuk geprijsde oplossing, hij kost €29,95.

 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com