Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Balkon inspiratie / Buitenleven

Tuin inspiratie | Lavendel = Veelzijdig mediterraans in eigen tuin

Buitenleven | Mediterraans genieten op je eigen balkon of terras - Woonblog StijlvolStyling.com - Styling & beelden SBZ Interieur Design
De Lavendel is één van mijn favoriete buitenplanten. Ze siert ons balkon dan ook al jaren. Reden genoeg voor een buitenleven blogpost over deze ‘ontspannende’ balkon- en tuinplant. De Lavendel verwent je graag me haar mooie kleuren & rustgevende geur. Zet bij de Lavendel in een pot op je balkon of in de volle grond. Wel zorgen voor een lichte standplaats want deze plant is echt een zonaanbidder bij uitstek. Ze groeit en bloeit dan ook het beste bij veel UV-stralen. Niet gek want oorspronkelijk komt zij uit het zonnige Zuid-Frankrijk, de Provence. Deze plant dien je begin april terug te snoeien om daarna de rest van het bloeiseizoen te genieten van al haar kleur en heerlijke geur. 
Buitenleven | Mediterraans genieten op je eigen balkon of terras - Woonblog StijlvolStyling.com - Styling & beelden SBZ Interieur Design
Je kunt de Lavendel toepassen als balkonplant, als tuinstruik en zelfs als haag. Leuk om te weten is dat vlinders zijn dol op de nectar en de blauwige bloemen van de Lavendel zijn. Daarnaast is zijn de bloemen ook erg decoratief en heb je ook na de bloei nog plezier van je lavendel. Je kunt de afgeknipte bloempjes gebruiken door ze te laten drogen en er geurbuiltjes van te maken. Maar ook kunnen gedroogde bosjes het erg leuk doen in vaasjes.
In principe kun je de Lavendel het hele jaar door planten. Maar de grootste kans op succes heb je van  april tot augustus. Plant lavendel op een zonnige plek en je krijgt een mooie stevige struik die niet uit elkaar valt. Jouw Lavedel kan witte, violette, of purperen bloemen krijgen. Alle lavendelsoorten zijn trouwens bladhoudende heesters die graag wat blad hebben om verder te groeien.
Buitenleven | Lavendel = tuinplant van de maand april - lavendel kleuren
De lentesnoei doe je in begin april zodra er weer wat groei zichtbaar is. Snoei de plant ongeveer een derde deel terug, maar blijf altijd boven de nieuwe, groene scheuten. Dit voorkomt dat de lavendelplant van binnen vochtig blijft en scheutjes afsterven. Je zal zien dat de Lavendel juist door de snoei een groei speurt doet.
Heb je een jonge Lavendel, top hem dan, daarmee stimuleer je de aanmaak van nieuwe scheuten. Voor een groeispurt in het voorjaar geef je deze uiterlijk eind september een ‘s zomerse knipbeurt. Zo geniet je volgend jaar weer van z’n relaxte uitwerking, kleuren en geuren.

Buitenleven | Stadstuinieren met balkongereedschap - Woonblog StijlvolStyling.com
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com