Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Buitenleven / Samenwerking

Tuin inspiratie | Inrichten & genieten van de lentetuin

Buitenleven | Inrichten & genieten van de lente tuin (#lentetuin - Spring garden) Woonblog StijlvolStyling.com
Over een paar weken is het zover, de lente begint! En ook al is het weer al een tijdje zacht te noemen, het moment dat de echte lenteperiode begint is toch ieder jaar weer fijn. Om te zorgen dat jij straks optimaal kunt genieten in jouw lentetuin van de eerste zonnestralen, zal je toch eerst die grauwe tuin weer om moeten toveren tot een feestje om naar te kijken en om in te zitten. Tijd om naar buiten te gaan en aandacht te besteden aan jouw tuin, terras of balkon. In deze blog daarom volop tips voor het inrichten van jouw lentetuin. 

Opruimen, schoonmaken & inrichten van jouw lentetuin

Handen uit de mouwen en opruimen maar! Bezem de vloer en haal als dit nodig is, een hoge drukspuit over de tegels. Als je een hoge drukspuit gebruikt zorg dan (indien nodig) wel voor nieuw zand of fijn grind tussen te tegels na het schoonspuiten.
Dorre planten die de winter niet overleefd hebben haal je (met beleid) uit de grond, hark het geheel netjes en breng een nieuw laagje frisse voedzame potgrond aan. Maai het gras en zaai zo nodig opnieuw in of bij.Vergeet ook de vijver niet schoon te maken en eventueel te voorzien van nieuw water, visjes en waterplanten.

Last but not least: maak je tuinset schoon. Kan je tuinset wel een flinke opknapbeurt gebruiken of is deze aan vervanging toe? Dan kun je op zoek gaan naar een nieuwe tuinset die je tuin weer laat stralen! Loungesets zijn ontzettend hip en nodigen uit tot een fijn relax moment in de tuin of op het terras.
Een hele stoere en moderne tuinset is de Rough-C loungeset verkrijgbaar via Kees Smit Tuinmeubelen. Van deze serie zijn  o.a. verschillende maten tuinbanken, fauteuils, een poef en bijpassende sidetable te bestellen. Ideaal voor de gezellige avonden met familie en vrienden. Aan je tuinset of loungeset geef je gemakkelijk een eigentijdse en persoonlijk look met o.a. mooie tuinkussens, een plaid, sierkussentjes en lantarens met kaarsen voor op de tuintafel. Daarnaast zijn voorjaarsbloeiers in potten rondom onmisbaar voor het creëren van dat ultieme lentegevoel.

Buitenleven | Inrichten & genieten van de lente tuin (#lentetuin - Spring garden) Woonblog StijlvolStyling.com

Rough-C loungeset | Beeld: Kees Smit Tuinmeubelen

Picknicken in eigen tuin of op jouw terras

Houd je meer van het landelijke gevoel in je tuin? Wil je met het hele gezin kunnen genieten aan één tafel van het eerste barbecue moment of een gezellige high tea in de lentezon? Dan is de Rough-X picknickset (3-delig) van Kees Smit tuinmeubelen echt een aanrader voor je lentetuin. Een picknickset geeft een hele knusse en gezellige aanblik aan jouw tuin en door de bankjes die je er indien nodig onder kunt schuiven is een picknickset als deze nog ruimte besparend ook.

Buitenleven | Inrichten & genieten van de lente tuin (#lentetuin - Spring garden) Woonblog StijlvolStyling.com

Rough-X picknickset | Beeld: Kees Smit Tuinmeubelen

Lentebloeiers

Geen lentetuin zonder lentebloeiers. Laat je tuin of balkon bruisen van vrolijkheid en energie. Met een klein beetje inspanning creëer je al snel een groots kleurrijk effect. En zeg nou zelf… wie wordt er nu niet blij van bloemen? De bloeiende bloemenbollen zijn al vanaf medio januari/februari verkrijgbaar. En of je nu een tuin, terras of balkon hebt, bloembollen kunnen altijd. Je zet ze bij voorkeur in de volle grond maar in potten of bakken doen ze het ook prima. Bij het mooie lenteweer komen vanzelf de eerste stekjes op en al snel kun je genieten van de ultieme lentebloeiers als Tulpen, Blauwe druifjes, Narcissen en Hyacinten.

Hoe plant je bloembollen?

Als je nu alvast begint met aanplanten kun je, omdat het momenteel nog vrij fris buiten is, straks extra lang genieten van de groene stekjes en uiteindelijk de mooie bloemen.

Zorg voor losse aarde (met universele potgrond). Schep voor grotere bollen een gat of gebruik hiervoor een speciale bollenplanter. Voor kleinere bloembollen kun je een gleuf maken in de aarde waar je ze dan in legt. Een handig ezelsbruggetje is dat bollen altijd twee keer zo diep geplant moeten worden als de bloembol zelf hoog is. Uitzonderingen zijn Begonia’s en Dahlia’s, die altijd vlak onder het oppervlakte geplant dienen te worden.

Leuk om te weten: Wist je dat als je bloembollen in de grond laat zitten na het uitbloeien, sommige soorten bloemen volgend jaar weer opkomen?

Fris en vrolijk

Violen, primula’s en Bellis zijn makkelijke tuinplanten die maar weinig verzorging vragen. Het enige wat je hoeft te onthouden is dat je ze water geeft op het moment dat de grond droog aanvoelt. Haal ook zo nu en dan de uitgebloeide bloemen voorzichtig weg. Daarmee motiveer je jouw vrolijke lentebloeiers om nieuwe knoppen aan te maken. Daarnaast door de uitgebloeide bloemen te verwijderen blijven jouw planten er fris en energiek uit zien.

Buitenleven | Inrichten & genieten van de lente tuin (#lentetuin - Spring garden) Woonblog StijlvolStyling.com

Bellis bloemen | Beeld: StijlvolStyling.com

Langer genieten van jouw planten?

Wil je vaste planten die ook in de zomer nog lang door bloeien? Dan is de heerlijk geurende Lavendel echt een aanrader! Bij mij heeft hij dit jaar zelfs de hele winterperiode in bloei gestaan, maar normaal bloeit hij ongeveer tot eind september. In maart snoei ik hem flink terug en binnen een maand komen de eerste knoppen alweer tevoorschijn.
Ook kruidenplantjes als Tijm en Rozemarijn geven je tuin of balkon een frisse groene aanblik. Voordeel van kruiden is dat ze lekker ruiken en nog fijn zijn om mee te koken ook!

Fijne lente!
Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Kees Smit Tuinmeubelen.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com