Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Buitenleven / Herfst / Wonen en seizoenen

Tuin inspiratie | Maak je tuin herfstklaar

Buitenleven | Maak je tuin herfstklaar - Woonblog StijlvolStyling.com


De herfst doet al langzaam aan haar inval in de natuur. In het herfst seizoen krijgt je tuin het zwaar te verduren en daarom is het juist nu tijd om nu actie te ondernemen. Waar moet je nu aan denken als jij jouw tuin herfstklaar gaat maken? En welke styling tips zijn er om je tuin of balkon ook in de herfst er verzorgt, hip en stijlvol uit te laten zien? In deze blog volop tips en inspiratie voor jouw herfst tuin. 

Zorg goed voor je planten en plant bloembollen

De herfst gaat over het algemeen gepaard met veel regen en de grond is dus behoorlijk vochtig. Echter omdat het vaak nog niet vriest kun je wel degelijk tuinieren in de herfst. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe bloemenbollen in de grond stoppen, deze komen dan in het voorjaar uit. Let op als je nieuwe bloembollen gaat aanplanten die dit dan uiterlijk in oktober, zo hebben ze nog voldoende tijd om sterkte te worden voordat de echte winterse vrieskou komt.

Wil je wat meer kleur in de tuin? Dan is Struikheide (Calluna vulgaris) ideaal. Deze Europese klassieker en komt oorspronkelijk  uit de West-Europesche kustgebieden, Groot Brittannië en Ierland. Naast herfstkleur geeft deze plant je tuin of balkon een stoer en natuurlijk karakter. Zet ze gerust in de volle grond dan krijg je namelijk een winterhard tapijt met een authentieke uitstraling. In potten en bakken dat de Struikheide het eveneens erg goed! Naast de Struikheide zijn er nog andere mooie herfst planten, daar lees je meer over in deze herfst tuin blog.

Gazon tips

Als je langer van een mooi gazon wilt genieten dan begin je bij uitstek met goed onderhoudt. Dit doe je door je gazon bladvrij te houden en op zijn laatste eind oktober een maaibeurt te geven waarbij het vooral belangrijk is dat je het gras niet te kort maait.. Waarom als je dit wel doet dan heb je meer last van onkruid en mos. Gras neemt zonlicht op en zorgt dus voor een een beschermlaag tegen onkruid en mos. Heb je last van kale plekken in het gazon? Strooi dan wat graszaad op deze plekken zodat deze weer opgevuld worden met nieuw gras.

Moestuin

Ben jij één van de vele fans van de moestuin, dan kun jij je lol op tijdens de herfst. Dat wordt genieten van herfst en winterkorst. Als eerste zijn aan de beurt: veldsla, winterpeen, tuinkers, spinazie en andijvie.

Voor insecten en vogels

Wees lief voor de natuur, en dan bedoel ik niet alleen de planten. Je kunt nu alvast aan de slag gaan met de winterverblijven van insecten en vogels. Let op als je een vogelhuisje gaat ophangen dan dient de minimale dikte van het hout 1,5 centimeter te zijn zodat de vogels het niet te koud krijgen. Beste is om vogelhuisjes richting het noordoosten of zuidoosten op te hangen zodat vogels minder last hebben van regen en zon. Is het een koude herfst? Dan kun je natuurlijk ook alvast starten met het ophangen van vetbollen en pinda’s voor de hongerige dieren.

Buitenleven | Maak je tuin herfstklaar - Woonblog StijlvolStyling.com

Herfst styling van je tuin of balkon

Mijn nummer 1 favoriet in de herfst zijn kalebassen en pompoenen. Dit sierfruit is ontzettend decoratief en er is veel keus in kleuren en maten. Kleed hiermee samen met stoere lantarens je tuintafel aan. Voor de knusse herfst momenten met een warm kopje thee of koffie op je terras schaf je natuurijk bij uitstek een fijn plaid aan en wollige sierkussens. Ook heel leuk is bossen met gedroogde bloemen welke je op kan hangen aan bijvoorbeeld je schutting of een muurtje.

Beelden: 1,2,3 met dank aan Bloemenbureau Holland – mooiwatplantendoen, beeld 4 Stijlvol Styling.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com