Tuininspiratie | Een schutting kiezen voor de tuin/ terras.
Een duidelijke afzetting, meer privacy, veiligheid voor kleine kinderen en huisdieren maar bovenal verfraaiing van jouw tuin of terras. Een schutting heeft vele voordelen. In een land waarbij menig tuin rij aan rij ligt, is een schutting ideaal. Maar wat voor soorten schuttingen zijn er nu eigenlijk en waar moet je op letten bij de aanschaf van een schutting. In deze blog ga ik daar nader op in.
Een schutting neerzetten
Heb je een tuin of terras aangrenzend aan de buren? Dan is het handig om de kosten te delen voor de aanschaf van een schutting of tuinhek. Het nadeel hieraan is dat je ook samen de schutting moet uitzoeken. Of je nu gezamenlijk of zelf op zoek gaat naar een nieuwe schutting. Tegenwoordig is er veel keuzen in schuttingen, van modern tot klassiek. Helemaal fraai is om de nieuwe schutting te combineren met vloerplanken en/of houten terrastegels. Zo zorg je voor eenheid en een luxe uitstraling van jouw tuin. Een goede tuinspecialist biedt vaak veel keus in bijpassende vloerplanken en terrastegels. Ideaal!
Welke materialen zijn er te koop op gebied van schuttingen
De meest bekende schutting soorten zijn vaak gemaakt van hout. Naast deze bekende optie zijn er tevens schuttingen te koop gemaakt van wilgentenen, hazelaarstakken, cortenstaal, kunststof, composiet, beton en aluminium. Wanneer je een schutting van hout koopt let dan vooral op het FSC-keurmerk. Daarnaast bepaald de kwaliteit en voornamelijk het soort hout de uiteindelijke levensduur. De levensduur kun je mede beïnvloeden door goed onderhoudt en een goede kwaliteit beitste gebruiken. Let op waneer je aan de slag gaat met kleur; Hoe donkerder de schutting van kleur, hoe kleiner jouw tuin/ terras optisch zal gaan ogen.
Naast de gebruikelijke zachte- en hard houten schuttingen van bijvoorbeeld Douglass hout en naaldhout zijn er nog een aantal opvallende schutting mogelijkheden die ik graag met je wil delen:
- Semitransparante schuttingen met houten shutterschermen incl. beweegbare lamellen.
Deze zijn ideaal voor behoudt van een ruimtelijke gevoel en toch extra privacy wanneer dit wenselijk is. - Gabions/ schanskorven. Een korf gevuld met stenen, schelpen, boomschors, kokoshuls, boomstronken of dennenappels.
Voor een stoere en toch natuurlijke uitstraling. - Geluidswerende tuinschermen van bamboe of kokos die tot wel 30 decibel geluid dempen. Ideaal voor als je tuin of terras aan de weg grenst.
- Kubu- schermen. Een schutting met de vorm van wilgentenen maar met de duurzaamheid van kunststof.
Vergelijkbaar met wicker zoals je dit ook bij veel tuinmeubels ziet. - Windbreakers. Het ouderwetse windscherm is er nu ook als schutting in een modern en hip jasje.
- Hout versus beton. Een schutting van houten panelen met betonnen palen voor een hedendaagse moderne look & feel.
Accessoires en schutting decoratie
De uitstraling van de schutting is zeer bepalend voor de uitstraling van jouw tuin of terras. Schuttingen zijn er daarom in alle soorten en maten. Echter, de decoratie die je erop toepast maakt jouw schutting pas echt uniek. Decoreer daarom naar hartenlust met mooie klimplanten als de klimop, passiebloem en druivenranken. Maar ook bloempotten die je op kunt hangen, vogelhuisjes, tuinverlichting en tuinschilderijen maken van je schutting echt iets unieks en zorgen voor een sfeervolle uitstaling van jouw tuin of terras.
Vergeet daarnaast niet de praktische en tevens decoratieve onderdelen zoals een tuindeur met mooi beslag.
Door sloten op de deur toe te passen hou je makkelijker ongenodigde gasten buiten de tuin.
Regelgeving* m.b.t. plaatsen van schuttingen
- Wist je dat er volgens de wet nooit muuropeningen mogen zijn die direct uitkijken op de grond van de buren? Wil je dit wel dan heb je hiervoor nadrukkelijk toestemming nodig van de buren. Het gaat hier in het bijzonder om schuttingen die op de erfafscheiding staan.
- Als er nog geen schutting op de erfgrens staan (bijvoorbeeld bij nieuwbouwwoningen). Maar wil je een schutting plaatsen? Dan zijn beide buren verplicht de helft van de kosten bij te dragen in de aanschaf van de nieuwe schutting.
- Wist je dat een schutting of heg in de achter- of zijtuin maximaal 2 meter hoog mag zijn. Aan de voorzijde van jouw woning geldt een maximale hoogte van 1 meter. Uitzonderingen daargelaten waarvoor in veel gevallen je een vergunning dient aan te vragen bij de gemeente.
- Ook wanneer je een schutting gaat vervangen voor een haag of vice versa dan heb je toestemming nog van de buren. Wanneer zij niet akkoord gaan dan is het zaak om het hekwerk, haag of schutting een klein stukje van de erfafscheiding op eigen erf te plaatsen. De buren hoeven dan natuurlijk niet mee te betalen aan de nieuwe schutting, maar mogen er bijvoorbeeld ook niets decoratiefs mee doen.
*Voor alle actuele regels raadpleeg het juridisch loket en jouw gemeente. Let op: Regels kunnen per gemeente verschillen.
Blog in samenwerking met HomingXL.