Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Buitenkijken

Buitenleven | Siergrassen in de tuin

Buitenleven | Siergrassen in de tuin - Borstelveergras = Tuinplant van de Maand september - Woonblog StijlvolStyling.com

Siergrassen geven vooral in het najaar sfeer aan de tuin. De bloeiende aren wuiven gracieus in de wind en het ritselende geluid werkt ontspannend. Een van de mooiste siergrassen is borstelveergras. Boven een fontein van grassprieten steken de ‘tuinborstels’ fier uit. Geef borstelveergras een plekje in je tuin of op je terras. 

Borstelveergras

Borstelveergras (Pennisetum) behoort tot de groep siergrassen en komt oorspronkelijk uit Australië en Oost-Azië. Inmiddels is de plant ook in Europa in de natuur te vinden. De Nederlandse volksnaam is te danken aan de bloeiende aren die wel iets weg hebben van flessenborstels. Afhankelijk van de soort zijn die ‘tuinborstels’ bruin, grijs, roze of roodbruin. Sommige kunnen wel 25 centimeter lang worden. Na de bloei behoudt borstelveergras zijn sierwaarde. Het blad van sommige soorten verkleurt naar goudgeel; heel mooi in de najaarszon.

Buitenleven | Siergrassen in de tuin - Borstelveergras = Tuinplant van de Maand september - Woonblog StijlvolStyling.com

Zachte uitstraling

Siergrassen als borstelveergras passen goed in natuurtuinen en geven een zachte uitstraling aan moderne, strakke tuinen. Ze zijn behalve voor de border, ook geschikt om in potten te zetten. Plant eens siergrassen in grote potten of zet een groep van kleine ‘tuinborstels’ bij elkaar op het terras of balkon.

Verzorging

Borstelveergras is een makkelijke plant en kan zowel op een plekje in de zon als in de (half)schaduw staan. Met name in potten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet uitdroogt. Laat na de bloei alle aren en bladeren aan de plant laten zitten. Ze beschermen de plant tijdens de winter en als je ze in maart snoeit, begint vanaf mei de ontwikkeling van nieuwe ’tuinborstels’. Wil je wel gras in de tuin maar lukt het nu echt niet met een mooie grasmat of siergrassen? Dan is er altijd nog een laatste optie: laat kunstgras leggen.

Trivia

– De Latijnse naam Pennisetum is samengesteld uit ‘penna’ (veer) en ‘seta’ (stoppel, borstel) en verwijst naar de bloeiwijze.

– De pluimen van siergrassen kun je drogen en verwerken in collages, botanische stillevens of droogboeketten.

Bron/ beelden: Bloemenbureau Holland.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com