Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Balkon inspiratie / Buitenleven

Tuin inspiratie | Skimmia = Tuinplant van de Maand september

Ongetwijfeld heb je deze tuinplant wel eens gezien; de Skimmia. Is het niet in de tuin dan is het wel in herfststukken of misschien zelfs wel kerststukken. Skimmia is de Tuinplant van de Maand september. De Skimmia is een groenblijvende heester die over het algemeen niet hoger wordt dan 1 meter. De Skimmia bloeit met witte of roze bloemen die je doen denken aan de geur van lelietjes-van-dalen. De Skimmia is een echte herfst bloeier met mooie rode bessen.

Maar let wel op, deze bessen krijg je alleen mits je een mannelijk en een vrouwelijk exemplaar geplant hebt.
De Skimmia is een langzaam groeiende heester die nauwelijks last heeft van ziektes. Deze rijk bloeiende heester heeft bloemknoppen die al tijdens de winter duidelijk zichtbaar worden. En het mooie is ook nog eens dat deze zich niets van de vorst aantrekken.

Niet alleen goed in de volle grond doet de Skimmia het goed. Maar ook in balkonbakken of bloembakken op jouw terras of balkon.

Beeld: 99roots.com
 

Ook wordt deze mooie heester gebruik om een groenblijvende haag mee te creëren.
De mannelijke meeldraden moeten de vrouwelijke stampers bevruchten om mooie bessen te krijgen. Zet dus een mannelijk en een vrouwelijk exemplaar bij elkaar.

Een makkelijk te onderhouden heester is de Skimmia zeker want deze hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. De Skimmia haag is op zijn allermooist als er ook nog eens sneeuw op ligt in de winter.

Buitenleven | Skimmia = Tuinplant van de Maand september - www.stijlvolstyling.com
Beeld: newplantsandflowers.com


Standplaats in de tuin of balkon

Zet de Skimmia op een licht plaats maar niet op het zuiden.
Deze plant doet het ook prima op schaduwrijke plaatsen of in de halfschaduw.

 
Buitenleven | Skimmia = Tuinplant van de Maand september - www.stijlvolstyling.com
Skimmia Japonica in bloei (beeld: Wikipedia)
Soorten Skimmia’s
  • Skimmia japonica ‘Rubella’ is de mannelijke Skimmia.
    Je herkent hem aan de rode kleur in de bovenste bladeren, kelkbladeren, bladstelen en bloemstelen. Oorspronkelijk komt deze uit China, en kwam in 1865 naar Europa, Frankrijk om precies te zijn. De bloemknoppen van de Skimmia japonica zijn in de winter karmozijnrood. Maar in het voorjaar wordt je daar in tegen verrast door heerlijk geurende ivoorwitte bloemen.
  • Skimmia laureola heeft aromatische bladeren, zoet geurende bloemen en zwarte bessen. Deze soort wordt niet hoger dan 1 meter.
  • Skimmia j. ‘Fragrans’bloeit witroze (80 cm).
  • Skimmia j.’Ruby Dome’ bloeit witroze en wordt slechts 60 cm hoog.
  • Skimmia j. ‘White Gerpa’. Zijn crèmewitte bloemen verschijnen bloeit al in maart. Deze soort wordt zo’n 80 cm hoog.

Beeld: foto 1 en 5 via Mooi wat planten doen
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com