Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Buitenleven / Tuinieren

Tuin inspiratie | Tuin tips voor een mooie ‘hanging basket’ (hangmand)

Buitenleven | Tuin tips / ideeën voor een mooie 'hanging basket' (hangmand)
Beeld: Rudisun
Ben jij net als ik ook zo’n enthousiaste planten en bloemen fan. En hou je van tuinieren of zou je het heel graag willen leren? In deze blogpost leg ik je uit hoe de perfect ‘hanging basket’ (hangmanden) te vullen incl. shoptips en mooie inspirerende beelden van de mooiste hanging baskets.

Hanging basket oftewel hangmanden zijn typisch Engels. Daarom worden ze in de volksmond ook hanging baskets genoemd. Hanging basket zijn mits goed gevuld en verzorgt heel erg stijlvol. Het vullen van een hanging basket is een erg leuk en creatief klusje voor planten en bloemen liefhebbers. De hanging baskets worden vaak gevuld met kleurrijke perkplanten maar ook bladplanten zijn prima geschikt. Ophangen van jouw handmand doe je aan de muur, de schutting of pergola.

Een hanging basket doet het zowel goed op een zonnige als schaduwrijke plaats: stem hierop natuurlijk wel de keuze voor jouw planten/bloemen af.
Tip: zorg voor een stevige bevestiging en dat de hanging basket niet teveel in de wind hangt. Je zult merken wanneer de mand gevuld is dat hij namelijk behoorlijk zwaar geworden (kan) zijn.

Hoe zorg je nu dat jouw hanging basket op de juiste manier gevuld is

De manden (frame) zijn vele verschillende soorten van te koop, hierin leg je een kokos inlegvel om de bodem te bedekken. Eventueel onder het kokos inlegvel kun je een mooie laag veenmos leggen of spagnum. Vul de mand van de hanging basket altijd met speciaal hiervoor bedoelde potgrond.

Waarom deze potgrond droogt minder snel uit.Zorg overigens dat je grond bolvormig is en dus van binnen naar buiten wat afloopt dan kan overtollig water makkelijker weglopen.

Planten & Bloemen

Wat betreft de plantenkeuze. Eigenlijk alle bloeiende planten en fraaie bladplanten kunnen in een hanging basket. Vaak worden perk planten en hangplanten als heel geschikt bevonden. Leuk is om te zorgen dat jouw hanging basket zo gevult is dat er ieder seizoen een andere kleur overheerst en jouw hanging basket dus gedurende het jaar elke keer ene nieuwe look krijgt.
Wil je de hanging basket vullen per seizoen? Voorjaar/zomer zijn viooltjes, primula’s, klimop of kleine bolgewassen als krokussen,blauwe druifjes en narcissen planten. Maak in de winter van jouw stijlvolle hanging basket eens een buiten kersttuk. Dit kun je doen met dennengroen en winterharde planten zoals gaultheria’s en skimmia’s, aangevuld met bijvoorbeeld dennenappels.Je kunt je hanging basket ook met kruiden of bijvoorbeeld tomaten planten vullen.

Buitenleven | Tuin tips / ideeën voor een mooie 'hanging basket' (hangmand)Buitenleven | Tuin tips / ideeën voor een mooie 'hanging basket' (hangmand)
Beeld: Telegraph (links) & wannabewayfarer (rechts)
Wanneer je alle planten/bloemen in jouw hanging basket verwerkt hebt dek ze dan af met wat spagnum of veenmos. Waarom? Dit helpt uitdroging tegen te gaan.
 
Buitenleven | Tuin tips / ideeën voor een mooie 'hanging basket' (hangmand)
Beeld: HGTV

Onderhouden van jouw hanging basket

Je wilt natuurlijk lang plezier hebben van jouw planten en bloemen ‘regen’.
Dit valt of staat natuurlijk met de verzorging. Wind kan doordat een hanging basket opengewerkt is makkelijk bij de potgrond komen en hierdoor droogt de grond sneller uit. Wanneer het een warm voorjaar is of zomer is elke dag water geen geen overbodige luxe.  Mocht je nu bijvoorbeeld terug van vakantie komen je jouw haging basket is volledig uitgedroogd. Haal hem er dan af en dompel hem onder in een teil met water tot er geen luchtbellen meer uit komen, dan weet je dat hij goed ‘doorweekt’ is.
Geef bij voorkeur elke week jouw hanging basket bij je planten/bloemen passende plantenvoeding, bijvoorbeeld met vloeibare voeding die je kunt vermengen met het water in je gieter.
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com