Om niet alleen overdag maar ook in de avonduren optimaal van jouw tuin te kunnen genieten is de aanleg van goede tuinverlichting essentieel. In deze blog daarom volop tips voor het aanleggen van jouw tuinverlichting.
Een goed tuinontwerp is het halve werk
Door tuinverlichting te plaatsen zorg je voor een ruimtelijk effect en sfeervolle beleving van jouw tuin. Jouw tuinverlichting uitdenken start bij een goed tuinontwerp waarbij je bekijkt waar je tuinverlichting wilt plaatsen en wat voor type tuinverlichting past bij het gewenst effect. Hierbij let je o.a. op zone indeling qua type verlichting en het doel je ermee wilt bereiken. Maar ook op contrast tussen licht en donker, het kunnen uitlichten van bijzondere objecten en beplanting. Tot slot let je op verlichting voor je eigen veiligheid zoals buitenlampen met een sensor.
Bij jouw tuinontwerp is het raadzaam de grondkabels in te tekenen op een indelingsplattegrond zodat wanneer je gaat graven in de tuin of tuinieren weet waar grondkabels liggen en voorkomt dat je deze beschadigt. Zorg daarnaast voor bedieningsgemak door jouw buitenverlichting vanuit jouw woning in te kunnen schakelen evenals vanuit de schuur en/of veranda.
Schik inbrekers af met verlichting
Goede verlichting rondom jouw woning schrikt inbrekers af. Plaats op strategische plekken verlichting met een bewegingsdetector, zeker als je ervoor wilt zorgen dat de verlichting niet de gehele nacht blijft branden is dit ideaal. Het licht gaat alleen aan als de sensor beweging registreert. Shoptip: bekijk alle buitenlampen met sensor.
Licht kleur en sterkte
De lichtkleur bepaalde mede welke sfeer je verlichting in je tuin brengt. Geel licht is wat subtieler en warmer qua uitstraling. Wit oogt juist meer zoals daglicht en ervaart men doorgaans als moderner.
Zacht licht geeft een dromerig effect en met een felle lamp kun je juist iets goed uitlichten en de nadruk leggen op bijvoorbeeld een mooi beeld of struikgewas.
De afstand bepaal je mede door wat voor type verlichting je toepast en hoe fel de lichtbron is. Plaats zwakke lichtbronnen dichter bij elkaar dan fel scheidende lichtbronnen om grote lichtbundel op één plek te voorkomen.
Verder goed om op te letten; Plaats jouw tuinverlichting zo dat deze niet verblindend werkt voor jezelf als je ’s avonds vanuit huis je tuin in kijkt. Dit kun je checken door vanuit huis naar je tuin te kijken en daarna te zorgen dat eventueel storende lichtbronnen van je af gericht zijn. Voor wat betreft grondpots en wandverlichting, deze zullen vrijwel niet verblinden evenals melkglas en lichtbronnen welke een zacht licht verspreiden.
Dit is een inspiratie blog in samenwerking met directlampen.