Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Balkon inspiratie / Buitenleven / Klein wonen / Moestuin / Tuinieren

Tuin inspiratie | ‘Urban farming’ oftewel stadstuinieren

Buitenleven | 'Urban farming' oftewel stadstuinieren - www.stijlvolstyling.com

Tuin inspiratie | ‘Urban farming’ oftewel stadstuinieren.
‘Urban farming’ oftewel stadstuinieren is in Nederland in enorm in opkomst. Tuinieren kan overal dus ook op jouw balkon of in jouw kleine binnen of ‘postzegeltuintje’. Bij Urban farming; verse groenten en kruiden uit eigen tuin en kleine plantenkastjes waar je zaadjes laat ontkiemen. Maar ook potten met geurige lavendel. Genieten van smaken en geuren uit eigen mini-tuin!

Buitenleven | 'Urban farming' oftewel stadstuinieren - www.stijlvolstyling.com

Welke kruiden zijn allemaal geschikt voor op jouw balkon of tuintafel:

-Miniboompjes zoals vijgen en bosbessen.
-Ook leuk (en lekker!) aardbeien planten in bijvoorbeeld stapelbare potten!
-Bijna alle kruiden kunnen in een pot, behalve de soorten met lange penwortels zoals dille en venkel.
-Ook groente plantjes zoals tomatenplanten en paprikaplanten doen het uitstekend in pot.

 
Buitenleven | 'Urban farming' oftewel stadstuinieren - www.stijlvolstyling.com
Buitenleven | Mediterraans genieten op je eigen balkon of terras - Woonblog StijlvolStyling.com - Styling & beelden SBZ Interieur Design
Buitenleven | Mediterraans genieten op je eigen balkon of terras - Woonblog StijlvolStyling.com - Styling & beelden SBZ Interieur Design

Zin om aan de slag te gaan met jouw stadstuin, onderstaand een lijst met kruiden mogelijkheden waarmee je ook kunt koken:

Lavendel (Lavandula officinalis)

Standplaats: Voor de ontplooiing van het volle aroma heeft lavendel veel zon en een tegen de wind beschutte plek nodig. Mijn eigen ervaring is overigens dat deze het prima doen op balkons bakken die wind vangen mits deze op het zuiden liggen, diverse soorten Lavendel groeien bij ons alsof we in de Provence wonen.
De grond moet kalkhoudend en goed doorlaatbaar zijn, en moet eerder droog dan vochtig zijn.

Basilicum (Ocimum basilicum)

Standplaats: Basilicum groeit het beste op een warme en zonnige plaats, beschut tegen wind, vorst en hete middagzon. De grond het liefst goed gedraineerd en vochtig.
In de zomer kan de plant in potten of op de plaats zelf buiten gezet worden, maar let op: De plant kan echt niet tegen kou. Vermijd te veel water, want dan kunnen ze verrotten. Geef de plant altijd ’s middags water, niet ’s avonds.
De bladeren bij heet weer besproeien. Basilicum groeit uitstekend binnenshuis in potten.

Oregano (Origanum vulgare)

Standplaats: Verkiest een kalkrijke, droge voedselrijke grond, hoe voedselrijker de grond , hoe sterker de smaak.

Bieslook (Allium schoenoprasum)

Standplaats: Zowel in de kruidentuin als in bakken op je terras voelt bieslook zich opperbest. Bieslook verkiest schaduw boven zon.

Bladselderij (Apium graveolens)

Standplaats: Selderij heeft veel voeding nodig uit de grond die bovendien niet snel moet uitdrogen. Ook heeft de plant genoeg zon nodig voor het ontwikkelen van het aroma.

Citroentijm (Thymus citriodorus)

Standplaats: Tijm vraagt om een zonnige, droge standplaats waarbij de grond het liefst kalkhoudend is. Het is een zeer winterharde plant waarbij men echter wel moet zorgen dat hij niet te nat staat in de koude maanden.Peterselie (Petroselinum crispum)
Standplaats: De plant groeit op rijke, vochtige en diep gespitte grond in de volle zon of iets in de schaduw. Het kan ook gekweekt worden in bakken en potten, zowel in huis als op het balkon. Het is een tweejarige plant, maar de bladeren zijn het tweede jaar taaier en minder knapperig.

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

Standplaats: Rozemarijn vraagt gezien zijn geringe weerbaarheid tegen vorst een zonnige, droge, zanderige en beschutte standplaats in de kruidentuin. Ook kun je hem goed in een pot kweken zodat je hem bij strenge vorst even binnen kunt halen.
De beste grond is een kalkrijke en goed doorlaatbare grond die met weinig voedsel best tevreden is.

Kruip-rozemarijn (Rosmarinus lavandulaceus Capri)

Standplaats: Daar de kruiprozemarijn niet veel vorst kan hebben, is het beste deze in een pot te zetten. Het beste kun je hiervoor een hoge pot gebruiken, zodat de ranken lekker over de potrand kunnen gaan hangen. De plant bloeit zeer rijk in voor en najaar, en is echt een juweel in jouw kruidentuin.
Keukentijm (Thymus vulgaris compactus)
Standplaats: Tijm vraagt om een zonnige, droge standplaats waarbij de grond het liefst kalkhoudend is. Het is een zeer winterharde plant waarbij men echter wel moet zorgen dat hij niet te nat staat in de koude maanden.

Kerrieplant (Helichrysum angustifolium Lanatum)

Standplaats: Net als alle strobloemen heeft de kerrieplant graag een zonnige plaats en droge voeten. De struik is goed bestand tegen vorst en kou. Ook is de plant geschikt voor potten op een balkon.

Maggiplant (Levisticum officinalis)

Standplaats: Maggiplant groeit het liefst op humusrijke, goed doorlaatbare grond op een plek in de zon of halfschaduw.

Salie (Salvia officinalis)

Standplaats: Liefst op een beschut plaatsje geven bij zonnige weer. Plant in voedzame, droge grond staat Salie zeker op zijn plaats. Ook in een vaste planten mixed border komt Salie goed tot zijn recht, dit dankzij de groen grijze kleur van de plant met daarbovenop in de zomer nog de mooie paarsblauwe bloemen. Salie is ook gemakkelijk te kweken in potten op het terras.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com