Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Buitenleven

Tuin inspiratie | Zo kies je de juiste tuinset of loungeset

Buitenleven | Waar moet je op letten bij het kopen van een goede tuinset/ loungeset?
Een tuin is niet meer compleet tegenwoordig zonder een mooie tuinmeubel set. Omdat er zoveel keus is, is het heel erg belangrijk dat jij je goed verdiept in de mogelijkheden en merken die zijn zijn voordat je een aankoop doet. In deze blogpost vertel ik je alles over waar op te letten bij het kopen van een tuinset of loungeset.  Allereerst voordat je gaat zoeken naar een tuinmeubel set, ga na wat bij jou aast! Hierbij ga ik je in dit artikel een handje helpen. 
Ben jij iemand die onwijs van loungen houdt en lekker onderuit gezakt op een bank of fortui wilt zitten dan is een luxe loungeset natuurlijk ideaal voor jou. Hou je van lang tafelen en zit je graag wat hoger en rechtop, dan is een tuinset waar je heerlijk aan kunt eten en nog lang kunt natafelen misschien een overweging waard.
Heb je een grote tuin dan is een combinatie van beide natuurlijk altijd garantie tot succes.

Onderhoudsvriendelijke tuinset

Leef je een druk leven en heb je weinig tijd voor tuin onderhoud. Dan geef je ook bij het onderhoud van je tuinmeubelen vast de voorkeur aan gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Kort door de bocht gezegd is mijn advies: kies voor kunststof of RVS tuinmeubels. Groot bijkomend voordeel is dat deze ook nog eens erg duurzaam zijn!
Voorbeelden zijn tuinset’s van textileen en wicker. Deze zijn ook meteen vocht bestendig en kunnen prima buiten blijven staan bij slecht weer (wel zo makkelijk!).

Hout

Wil je graag warmte en uitstraling in je tuin brengen dan zijn houten tuinmeubelen perfect. Hou er wel rekening mee dat je deze goed moet onderhouden. Teak hout vergrijst met de jaren en dit kan heel erg mooi zijn. Goedkopere houtsoorten vergaan eerder en dat is toch zonde als je naar twee jaar alweer een nieuwe tuinset moet kopen.

Als je wilt dat hout zijn oorspronkelijk kleur behoudt zorg dan dat je deze elke jaar opnieuw (licht) opschuurt en in de (blanke) beits of lak zet. Je kunt hout ook insmeren met een speciale olie.
Verschil tussen (tuin) beits en lak?
Kort uitgelegd: met beits hou je meer structuur en komt het hout natuurlijk over. Met lak, dit ligt er meer bovenop en ziet er meer geschilderd uit. Lak verweert sneller. Het is dus maar net wat je mooi vind. En past bij het beoogde eindresultaat.

Tuinkussens en weinig opbergruimte?

Moest je vroeger altijd die grote tuinkussens naar binnen halen bij weersveranderingen als regen. Tegenwoordig heb je ‘all weather’ tuinsets met kussens die je gewoon buiten kunt laten liggen en vocht bestendig zijn. Zelf bij een flinke regenbui zijn deze kussens binnen 2 uur weer droog. Voor de winter zijn er speciale hoezen voor je tuinset, maar ook mooie afsluitbare opbergbakken voor in de tuin om je tuinkussens vochtvrij in op te bergen.

Stijl en smaak

Qua stijl kun je tegenwoordig kiezen uit landelijk, klassiek, modern en romantisch.
Wil je bijvoorbeeld een tuin in de stijl van de Provence, zelfs hierbij passend zijn prachtige tuinsets en loungeset’s te vinden. Zoals op de onderstaande foto.
 
Buitenleven | Waar moet je op letten bij het kopen van een goede tuinset/ loungeset?

Tuinset accessoires

Bij passende accessoires zijn goede parasols. Maar natuurlijk ook een fijne barbecue.
Er zijn traditionele houtskool barbecue maar ook gasbarbecues en elektrische barbecues verkrijgbaar. Maar net wat jouw wensen zijn. Bekende Barbecue merken zijn bijvoorbeeld Weber en Boretti.
Wil je geen parasol maar wel schaduw? Dan is een schaduwdoek ideaal, ben je meteen verlost van een parasol voet. Deze kun je ook in een pergola ophangen. Vergeet overigens geen goede hoes voor jouw tuinset/ loungeset te kopen om deze na het buiten-zit seizoen goed te beschermen tegen de slechtere weersomstandigheden.
Zoals ik al eerder vertelde voor tuinkussens zijn tegenwoordig ook fijne opbergbakken verkrijgbaar soms zelf bijpassend bij je tuinmeubels.

Ook een vuurhaard is tegenwoordig helemaal op en top trendy. Ook heerlijk voor onder de veranda wanneer het buiten wat frisser ’s avonds is. Vuurhaard is niet alelen heel erg gezellig, deze zorgt ook voor veel extra sfeer in je tuin. Qua tuinaccessoires kun je hierbij lantarens en natuurlijk mooie potten met planten en bloemen combineren.

Na dit al is het enige wat je nog nodig hebt; gezelligheid of juist rust een lekker hapje en drankje, misschien wel een goed boek en relaxen maar!
 
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com