Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Balkon inspiratie / Buitenleven / Tuinieren / Wintertuin

Tuin inspiratie | Wintertuin tips en styling inspiratie

Wintertuin - StijlvolStyling.com
Het wordt steeds een beetje kouder buiten. Dat het herfst of winter wordt wil niet zeggen dat je niet meer kunt genieten van jou mooie tuin, terras of balkon. Je geniet natuurlijk meer als de tuin verzorgt en onderhouden is, in deze blogpost geef ik je niet alleen handige onderhoud tips voor een mooie wintertuin. Maar ook inspiratie hoe je stijlvol kunt genieten van het winterse buitenleven in eigen tuin/terras of balkon.

Wat dacht je van heerlijk een knisperend haardvuur, buiten loungen met plaids, kussens en een grote kop thee of gewoon genieten van de frisse buitenlucht. Misschien wil je dit jaar met de feestdagen wel een winter barbecue houden i.p.v. gourmetten?
De winter barbecue wordt steeds populairder. Wil jij jou tuin of balkon ook klaar maken voor de winterperiode en weten wat leuke styling ideeën zijn voor jouw tuin.

Dit zijn mijn tips voor een mooie wintertuin, terras of balkon:

Kleur in de wintertuin

De tuin hoeft echt niet zo kaal te blijven in de winter. Wanneer je dicht bij de ramen en de deur wat winterharde bloeiende plantjes plaatst krijg je sneller voor jouw gevoel een ‘wintergroene’ tuin of terras. Ken je de Kerstroos (helleborus) al? Dit is de tuinplant van de maand november en mijn favoriete winterbloeier. Ook rode kornoelje met kale, kleurrijke wintertakken kunnen gebruikt worden om extra kleur te geven. Wat dacht je van de bekende Skimmia struik, met haar mooie rode pluimen. Of de sierkers met mooie rode bessen en de winterheide. Allemaal bloeiend en winterhard.

Je planten helpen te overwinteren

Je wil natuurlijk dat jouw vaste planten in potten ook de winter overleven. Omdat wanneer de vrieskou begint de potkluit kan bevriezen, wordt geadviseerd om jouw potplanten met de gehele pot in te pakken. Plaats het geheel in een houten kist welke je eerst bekleed met noppenfolie of jute. Vrije ruimtes vul je op met bladeren of stro.

Leg een laagje compost of schors over de borders. Dit beschermt jouw planten tegen de vrieskou en gaat nog onkruid tegen ook. Voor mensen die op een boerderij wonen, stalmest schijnt ook goed te werken.Wanneer het niet vriest kun je alvast bladverliezende bomen en heesters aanplanten. Voordeel is dat heester en bomen nu niet veel water nodig hebben. Maar onthoudt wel dat wintergroene planten wel behoefte hebben aan water tijdens de winterperiode. Wil je nu in de tuin een blad houdende heesters en bomen planten, doe dit dan pas vanaf maart omdat ze anders kunnen uitdrogen.
Kerstverlichting buiten balkon styling :: SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

Mediterrane planten

Veel mensen hebben ook wintergroene planten in de tuin die hier van origine niet vandaan komen denk hierbij aan olijfboompjes, oleander en eucalyptus. Omdat ze niet aan ons winterweer gewend zijn, hebben deze veel sneller last van het “uitdroog effect.” Veroorzaakt door de wind het vriezen in de nacht en vervolgens de felle winterzon die de volgende dag weer gaat schijnen. De bladeren drogen dan uit en krijgen ze schade door “verbranding.” Pak ze daarom tijdig in met speciale hoezen waardoor uitdrogende wind, brandende zon of vorst de planten geen schade kunnen aanbrengen.

Dieren in de tuin

Omdat vogels het zwaar hebben door kou en hongerig zijn in de winter kun je voederhuisjes plaatsen. Plaats deze op een zichtbare afstand van een raam zodat je kunt welke vogels komen eten. Ook kun je vers drinkwater voor vogels neerzetten. Ook vetbollen en pindanoten dragen uitstekend bij met het opbouw van een vetlaag om de winter door te komen.
Wintertuin inspiratie op StijlvolStyling.com

Beeld: House Doctor

Styling tips en inspiratie voor jouw wintertuin of terras/ balkon:

Maak het gezellig met kussens schapen- en rendiervachtjes. Zet een mooie vuurkorf neer en kleed jouw terras aan met lantarens in verschillende maten. Met mooie kerstverlichting heb je alles sfeervol en subtiel verlicht. Heb je er wel eens aan gedacht om tuinmeubelen en een parasol te versieren met kerstverlichting, kijk eens bij parasol kopen bij tuinmeubelen.nl om je te laten inspireren. Want ook in de winter kunnen tuinmeubelen en accessoires erg praktisch en decoratief zijn. En zeg nou zelf, wie wordt er nu niet blij van al die kleine kerstlampjes in de tuin of op het terras/ balkon. 

Geniet van het mooie winterse buitenleven!
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com