Menu
DIY / Groen wonen / Interieur inspiratie / Natuurlijk wonen / Plant & bloem styling / Wonen en seizoenen

DIY | Bloemstuk maken van Anthuriums en droogbloemen

DIY | Hip bloemstuk van Anthuriums en droogbloemen - Woonblog StijlvolStyling.com by SBZ Interieur Design

Onlangs had ik een workshop in Amsterdam in de shop-for-a-week van The Wunderkammer, Master Floristen Florian en Ueli leerde mij de fijne kneepjes van het vak als het gaat om een origineel bloemstuk maken. In één middag leerde wij hoe wij van takken, droogbloemen en prachtige Anthuriums naar eigen idee een groot kunstzinnig bloemstuk konden maken. Volg je mij op Instagram? Dan kun je deze inspirerende dag in Amsterdam en de vele reacties hierop bijna niet gemist hebben! Zoals beloofd, op vele verzoek, zou ik voor jullie een DIY blog maken hoe jij ook een prachtig bloemstuk kunt maken. Nou bij deze. Mijn blog van vandaag is een creatieve DIY vol inspiratie voor jouw eigen pronkstuk van bloemen. 

Groentrends vs. woontrends 2019 tip: Droogbloemen en grassen maar ook hergebruiken van materialen zoals bladeren en DIY creaties is helemaal on-trend!

The Wunderkammer vs. de Anthurium

In een eerdere blog konden jullie al binnenkijken bij The Wunderkammer waarin ik jullie alles vertelde over het master floristen team achter deze waanzinnig gave shop-for-a-week.

In mijn werk als stylist en fervent liefhebber van bloemen hoor ik vaak dat mensen de Anthurium als een vrij ouderwetse bloem ervaren. Dit komt denk ik door de klassieke uitstraling en omdat hij een bloemstuk kan maken of breken qua ’trendy’ gevoel. In dit bijzondere bloemstuk is de Anthurium juist een ware hippe blikvanger. Één waar je met plezier naar kijkt en ook nog eens lang van kunt genieten. Want verzorg je haar goed dan staat deze klimmende bloem zomaar 2 á 3 weken te stralen. In dit bloemstuk combineer ik de Anthurium soorten met gedroogde bloemen, takken en verschillende grassen. Weg met het stoffige imago, want op deze manier komt juist de Anthurium en haar mooie hart vorm vol tot haar recht! Je kunt echter voor deze DIY ook prima werken met andere bloemen. Omdat het deels een droogbloemstuk is, kun je de basis bewaren en ieder seizoen opnieuw jouw basis droogbloemen stuk een nieuwe aanblik geven met andere soorten verse bloemen. Denk bijvoorbeeld eens aan Tulpen, Alliums of Zonnebloemen.

Ben je er klaar voor? Zo maak jij ook een trendy bloemen pronkstuk voor in huis of op kantoor.

Bloemstuk maken? Dit heb je nodig:

 • Ijzerdraad
 • Nijptang
 • Snoeischaar
 • Gieter met kraanwater
 • Scherp mesje
 • Een glazen schaal of lage vaas (voor een mooie zwevend effect)
 • Grote takken. Voor dit bloemstuk koos ik voor de Esdoorntakken, Berk, Casuarina en Larix.
 • Anthuriums of een andere bloem met een stevige lange steel.
  Het is leuk om voor verschillende kleuren te kiezen voor een speels effect zoals ik deed. Maar je kunt ook prima een minimalistisch stuk maken met bloemen in 1 kleur.
 • Gedroogde bloemen, planten en bladeren. Denk hierbij aan: Hortenisa, Allium, Haver, Distels, Suikerbossie, Papaver, Protea, diverse soorten bladeren met steel en siergrassen.

Meer glamour? Spray dan eens voorzichtig zilver-, brons- of goudspray op jouw droogbloemen, bladeren en/of grassen. Dit geeft ze een unieke en feestelijke uitstraling.
Doe dit ruim vooraf zodat de verf eerst goed kan drogen alvorens je met het materiaal verwerken aan de slag gaat.

DIY | Hip bloemstuk van Anthuriums en droogbloemen - Woonblog StijlvolStyling.com by SBZ Interieur Design

Do it yourself – Bloemstuk van takken en (droog) bloemen

Stap 1: Allereerst ga naar buiten en maak een mooie wandeling door het bos, sprokkel takken en bladeren van de grond want hiermee kun je de meest creatieve dingen maken!

Knip de grote takken met de snoeischaar in stukken, je hebt nu de basis voor jouw bloemstuk. Bouw een soort iglo, tipi (driehoek) of ikebana creatie van takken. Knip na iedere tak die plaatst met de nijptang een stuk ijzerdraad af. Verbind daarmee netjes de takken met elkaar, draai ieder begin en uiteinde van een draad goed aan elkaar vast. Let er vooral op dat je de onderkant goed met elkaar verbindt en extra stevigheid creëert. Dit bloemstuk kan behoorlijk zwaar worden en valt als je hem niet goed vast zet gemakkelijk om. Dit willen we niet dus alles moet dus goed met elkaar in balans zijn.

Laat je creativiteit verder vooral de vrije loop en bouw naar hartenlust met de takken terwijl je de schaal eronder houdt. Zo heb je meteen de juiste maat van het bloemstuk geschikt voor jouw schaal of vaas.

Stap 2: Klaar met plaatsen en goed vast zetten van de takken? Dan kun je beginnen met verwerken van de droogbloemen, bladeren en grassen in jouw bloemstuk.
Heel erg belangrijk: Let er goed op dat de gedroogde bloemen en grassen niet in het water van je schaal of vaas komen te staan. Laat ze dus zweven boven het water door ze goed vast te zetten met ijzerdraad. Maak de gedroogde onderdelen met ijzerdraad aan de takken vast. Ook hier kun je helemaal los gaan met droogbloemen, grassen en bladeren maar zorg wel dat jij jouw einddoel voor ogen houdt. Zorg voor  voldoende plek over laat voor de bloemen die bij stap 3 van je droog-basis een groots bloemstuk zullen maken.

Stap 3: Doe voorzichtig met de gieter een laag water in je schaal of vaas. Nogmaals let erop dat de droogbloemen droog blijven.
Snijd de bloemen (Anthuriums) goed schuin af. Pak je bloemen 1 voor 1 en verwerk ze in je bloemstuk op zo’n manier dat ze blijven staan, gebruik eventueel voorzichtig een ijzerdraadje om ze vast te zetten aan één van de takken. Beschadig hierbij de steel/ bloem niet. Zorg verder dat alle verse bloemen met hun steel in water komen te staan.

Tevreden met de uitstraling van jouw bloemstuk? Top! Dan ben je helemaal klaar!

Bloemstuk verzorgen

Om extra lang van jouw bloemstuk te kunnen genieten, houd de schaal of vaas geregeld in de gaten want het water is sneller verdampt en ‘opgedronken’ door jouw bloemen dan je denkt. Zeker Anthuriums hebben geregeld een vers slokje water als bijvulling nodig. Zet je bloemstuk het liefst niet in de volle zon en voorkom tocht en kou op de bloemen. Een druppeltje bleek zorgt ervoor dat het water je in schaal of vaas vrij van ongewenste bacteriën blijft. Zijn je bloemen uitgebloeid, haal ze er dan voorzichtig uit en zet er verse bloemen in. Voor een compleet nieuwe uitstraling kies je steeds weer per seizoen voor andere soorten bloemen. Ook kun je er straks met Pasen kleine paaseitjes ter decoratie inhangen of met Kerst kleine hangende kerstversiering zoals kerstballetjes.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com