DIY | Je eigen lamp maken versus verlichting trends.
Helemaal hip en volop materiaal voor te verkrijgen; het zelf maken van een complete lamp. Lichtbron, schakelaar, stekker, snoer, fittingen, plafondkapjes, goed gereedschap en wat handigheid/ creativiteit. Meer heb je eigenlijk bijna niet nodig. Online zijn er steeds meer winkels die losse producten voor het zelf samenstellen van een lamp aanbieden. Één van die super hippe online shops is ‘We Love Bulbs’. In deze shop kun je alles krijgen voor het maken van een lamp. Bijvoorbeeld een lamp met een stoere betonnen fitting en een grote globe lichtbron. Zo combineer je meteen de twee grootste verlichting trends van dit moment, beton en grote lichtbronnen zoals de globe.
Lichtbronnen – Gloeilamp versus LED
We kennen allemaal de traditionele gloeilamp en de kooldraad lamp. Toch gaan deze langzaamaan steeds meer plaats maken voor LED. De LED lamp is al een veel toegepaste een lichtbron, maar helaas nog altijd minder bekend als de sfeervolle gloeilamp. Tegenwoordig pas ik met succes veel LED verlichting toe bij mijn interieur projecten. Gloeilampen mogen niet meer geproduceerd in Europa en dus zullen wij met zijn allen vanzelf volledig overgaan op LED lichtbronnen. Dit is vooral positief want LED is energiezuinig en met de mooiere lichtbronnen is er straks geen enkele reden meer om voor de oude gloeilamp te kiezen.
Een veel gehoorde opmerking is nog steeds dat de LED lichtbron nog steeds zo kostbaar is. Maar dit is eigenlijk niet helemaal waar, als je het in verhouding tot de gloeilamp bekijkt. Een LED lamp gaat namelijk veel langer mee dan een gloeilamp. Een kooldraad lamp heeft een levensduur van 1000 tot 1500 branduren, een gloeilamp heeft een gemiddelde levensduur van 3000 branduren, een goede LED lamp kan zelfs 25.000 branduren mee gaan. Waardoor op termijn je dus juist voordeliger uit bent. Dit simpelweg doordat je minder vaak de lichtbron hoeft te vervangen en ook nog eens energie bespaart.
Warm en sfeervol licht
De lichtwarmte en kleur (genaamd Kelvin) is bij een LED lamp lang niet meer zo kil als een aantal jaar geleden. Daarnaast zijn er steeds meer hippere LED lichtbronnen verkrijgbaar zoals de grote globe lichtbron en een druppel vorm. Wil je nu weten wat de ‘kleurtemperatuur’ van een LED lichtbron is? Dit is mijn tip: Hoe hoger het aantal Kelvin (k), hoe witter de kleur van de lamp. Interieur verlichting voor woonhuizen zit vrijwel altijd onder de 3.000K, vergelijkbaar met gloeilamp en halogeenverlichting.
Zit het aantal Kelvin tussen 2.100 K en 2.300 K, dan geeft de LED lichtbron vooral warm sfeerlicht.
Op de 2 bovenstaande foto’s zit er een LED lichtbron in de lamp die erg warm licht geeft en waaraan je goed kunt zien dat het LED licht ook heel sfeervol kan zijn. Voor extra sfeervol en warm licht kies je bij voorkeur voor een lichtbron met een gouden coating (bekend bij de gloeilampen als het flame effect).
Jouw eigen lamp maken
Dit zijn de basis materialen waarmee je zelf een lamp kunt maken:
-Een mooi snoer, bijvoorbeeld een zogeheten strijkijzer-snoer.
-Een fitting. Naast de standaard fittingen zijn er tegenwoordig ook prachtige fittingen gemaakt van koper, brons of zelfs gemaakt van beton!
-Een plafondkap. Dit zorgt ervoor dat de lamp straks netjes tegen het plafond bevestigd is.
-Een lichtbron. Bijvoorbeeld een grote globe lamp met kooldraad of LED lichtbron.
-Trekontlasters. Een trekontlaster zorgt er voor dat het gewicht van je lamp niet alleen aan je koperen draadjes komt te hangen. Met andere woorden; Zorgt voor ontlasting en verdelen van het gewicht.
Benodigd gereedschap: goede klus schaar of scherp mes, striptang, schroevendraaier en plakband.
Op de website van We Love Bulbs kun je de volledige werkbeschrijving lezen over hoe je een lamp maakt en tevens kun je hier terecht voor alle materialen en benodigdheden voor jouw eigen lamp. Mix & match er dus flink op los!
Naast deze kun je eventueel een mooie lampenkap erbij kiezen. Het is echter tegenwoordig ook heel trendy om juist tegen de lichtbron zelf aan te kijken. Als je hiervoor kiest, zorg dan wel dat de lichtbron niet hinderlijk is voor je ogen als je bijvoorbeeld naar jouw pc-scherm of tv wilt kijken. Niemand zit immers te wachten op een migraine aanval door te lang kijken in fel licht.
Tot slot. Woonproducten zelf maken is niet alleen erg leuk en leerzaam, in dit geval voegt ook iets persoonlijks en een echte eye-catcher toe aan jouw interieur. Ik wens je daarom vooral veel plezier bij het zelf maken van jouw ideale lamp.
Blog in samenwerking met We Love Bulbs.