Menu
DIY / Samenwerking / Verbouwen

DIY | Purschuim en Acrylkit – is het echt een wonderproduct?

Purschuim en Acrylkit – is het echt een wonderproduct?

Voor de klussers in mijn omgeving zijn 2 dingen echt belangrijk, kit en pur. Deze wonder producten worden dan ook overal voor gebruikt. Kozijnen, plafondlijsten, spiegels aan de muur. Het maakt niet uit of de kit tang komt uit de kast. En heb je een gaatje? Geen probleem, de purschuimspuit heb ik al in de hand!

Maar is dit ook daadwerkelijk dat wonderspul zoals al die bouwvakkers ons laten denken? Of is het een product dat wel goed werkt maar te populair is gemaakt zonder echte reden? Dat kom je te weten in dit artikel over purschuim en acrylkit. Lees dit artikel helemaal tot het eind om er echt achter te komen of purschuim en acrylkit echt wonder artikel is, of dat het gewoon goed werkt.

Wat is purschuim en acrylkit?

Veel mensen kennen kit en pur wel en hebben het waarschijnlijk ook wel in de schuur liggen. Het is ook superhandig en werkt altijd goed. Maar wat is dat spul eigenlijk en is elke kit of pur hetzelfde?

Op die laatste vraag geef ik eerst even antwoord. Nee, niet alle kit en pur zijn hetzelfde. Ik ga niet te diep in op alle soorten kit en pur maar er zijn er wel een paar. Je hebt bijvoorbeeld kit voor hout, kunststof etc. Maar je hebt ook pur voor isolatie, purschuim wat brandvertragend is etc. veel verschillende producten die allemaal, uiteindelijk, hetzelfde doel hebben. Dan is het wel belangrijk om te weten welke purschuim jij nodig hebt en waar acrylkit voor gemaakt is!

Purschuim

Bij het inrichten en designen van jouw huis heb je waarschijnlijk al veel inspiratie opgedaan. Helemaal als je voor het eerst een huis hebt gekocht of eindelijk uit huis gaat. Al die leuke dingetjes. Misschien wil je wel een muur laten plaatsen zodat je die ene kamer net wat beter kan inrichten. Dan heb je wel het juiste purschuim nodig. Purschuim zorgt er namelijk voor dat lege ruimtes opgevuld worden wat bijdraagt aan de isolatie van het huis. Je hebt het door de purschuim niet alleen warm maar je zet direct dingen vast en zorgt ervoor dat er niks tussen kan vallen.

Purschuim wordt vaak gebruikt in de bouw als er een extra raam in een muur gebouwd wordt of wanneer er een buitenmuur wordt geplaatst. De pur zorgt ervoor dat de koude buitenlucht niet naar binnen komt en de muur direct iets steviger staat. Goed materiaal dat purschuim!

Acrylkit

Als je iemand kent die in de bouw werkt ken je het misschien wel, zodra iets opgehangen moet worden of iets kapot is, komt de kitspuit naar buiten. Mijn vader werkt in de bouw en zweert bij kit. De helft van het huis zit onder de kit, het is ook heel handig spul. Je kan het dus eigenlijk zien als een supersterke lijm, niet geschikt voor kinderen!

Ook Acrylkit gebruik je door middel van een kitpistool. Toch is er een groot verschil tussen normale siliconenkit en acrylkit. Acrylkit is net iets minder elastisch, droogt sneller, is waterwerend en overschilderbaar. Kit kan je ook gebruiken als je een gaatje in de muur hebt, bijvoorbeeld door een spijker. Alleen kan je hier dus niet overheen schilderen als je siliconenkit gebruikt. Dan heb je een wit vlekje op de muur. Met Acrylkit is dit niet het geval. En het is niet nodig om lang te wachten door de snelle droogtijd.

Tevens is Acrylkit ook eerder aan te raden als je een gat opvult waar daarna weer een spijker in komt. Acrylkit houdt beter waardoor de spijker niet verzwakt en je je mooie schilderij weer kan ophangen.

Kies de juiste soort purschuim en acrylkit

Voor elk project is er een andere soort pur nodig. Zoals je net las heb je brandwerende pur en pur die echt ontwikkeld is om te isoleren. Ga niet blindelings voor brandvertragende pur want dit kan niet altijd geschikt zijn voor het project. Doe goed onderzoek naar welke pur geschikt is voor je doe-het-zelf klus en of je hier acrylkit bij kan gebruiken. Vaak is dit wel het geval waardoor de werktijd weer een stuk lager zal liggen.

Als je eenmaal weet welke pur je voornamelijk nodig hebt kan je deze gemakkelijk en snel in huis halen. Je kan het namelijk kopen bij de bouwmarkt bij jou in buurt. Ben je niet helemaal zeker welke pur je nodig hebt? Koop dan een aantal soorten, het kost namelijk niet veel geld. En als je dan toch in de bouwmarkt bent, neem dan direct wat acrylkit mee. Dit komt altijd van pas en gebruikt worden bij 9 van de 10 klussen. 

Inspiratie samenwerking met combifitAbout Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com