Menu
Babykamer & Kinderkamer inspiratie / DIY / Interieur inspiratie

DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg krat maken

DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com Woonblog

DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg krat maken.
Stijlvolle en multifunctionele kisten / kratjes. Enkele weken terug gingen Bert (mijn man) en ik aan de slag om zelf mooie opberger’s te maken. Voor in de kinderkamer van onze dochter maakten wij een leuke speelgoed kist. En voor onze hal, door ons zogenoemde ‘recycle kisten’ om oud papier en glas in te bewaren tot we weer een ronde naar de papier en glasbak gaan. Ook maakten de kratten voor in de hal zo dat je er ook op kunt zitten. Handig met schoenen aantrekken! Nu we toch aan de slag gingen maakten we ook meteen twee handige kratjes voor mijn thuiswerk plek en voor op de kapstok. Kortom deze kisten / kratten kan je op vele manieren gebruiken en zijn niet al te moeilijk om zelf te maken. Wij geven je een handige (DIY) werkbeschrijving hoe deze handige opbergers zelf kunt maken. Met uiteraard foto’s van het ‘doe het zelf’ proces en van ons mooie eindresultaat.

Materiaal benodigdheden:
 • MDF plaat 2440mm x 1220mm x 18mm
 • Vuurhout latten 2100 x 30mm x 22mm
 • Scharnieren. Verzonken scharnieren (plaatjes vallen in elkaar)
 • 1 of meerdere handgrepen
 • Spijkers met verzonken kop 1,4mm x 25mm
 • Houtlijm
 • Duvels 6mm
 • Wielen
 • Verf benodigheden; beschermplastic, verfbakjes, eventueel handschoenen.
 • Grondverf (geschikt voor mdf)
 • Verf: wij gebruikte voor deze kisten en de kratjes mooie matte kalkverf van Pure & Original
  in de kleuren; Poetic Blue, Old Rose, Burnedsand en Appleblossom.
Let op: de hoeveelheid materiaal is afhankelijk van de grote en aantal van de kist(en) / krat(en) die je wilt gaan maken.
DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com WoonblogDIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com Woonblog
 
Wat heb je voor gereedschap nodig:
 • Duimstok (of rolmaat)
 • (Timmermans)potlood
 • Handzaag plus verstekbak (Verstekzaag)
 • Hamer
 • Handboormachine
 • Decoupeerzaag
 • Blokhaak
 • Lijmklemmen
 • Houtboor 6mm
 • Duvelsetters
 • Goede schone kwast of grondverf roller.
 • Verfroller voor type verf dat je gebruikt, ik gebruikte een acrylverf roller.
 • Licht-vochtige schone doek en ammoniak om te ontvetten.
Stap 1 (Voorwerk en boodschappenlijst)
Voor het bepalen van de materialen ga na hoe groot je de kisten wilt maken. Op basis van die gegevens kan je de hoeveelheid materiaal bepalen. Zie onderstaand voorbeeld.
Onze kist heeft de volgende afmetingen:
350mm x 300mm x 400mm (lengte x breedte x hoogte) buiten maat.
Bepaling van de benodigde plaatjes MDF:
Lengte plaat = 350mm x 400mm
Breedte plaat = 300mm – 2x 12mm = 276mm x 400mm
bodem plaat = 300mm – 2x12mm = 276mm x 350mm – 2x 12mm = 326mm
deksel plaat = 350mm x 300mm
(Bij de breedte plaat en bodem plaat dien je rekening te houden met de dikte van de  overige gedeeltes zodat alles netjes in elkaar valt)
Conclusie:
2 stuks lengte plaat     = 350mm x 400mm
2 stuks breedte plaat  = 276mm x 400mm
1 stuk bodem plaat     = 276mm x 326mm
1 stuk deksel plaat      = 350mm x 300mm
Op deze manier kan je de platen voor laten zagen in de bouwmarkt, wat tijd scheelt.
Voor overige materialen dien je standaard verpakkingen te kopen en naar rato te gebruiken.
Stap 2 (bouwblokken voor lengte platen)
Neem een lengte plaat (350x400mm) en leg deze in de breedte (350mm) naar je toe.
Teken vervolgens 2 verticale referentie lijnen af 12mm vanuit de beide zijkanten.
Zaag vervolgens een vuren lat van 326mm af (350mm – 24mm.) Met behulp van de handzaag en verstekbak.
Deze lat zal dienen als ondersteuning van de bodemplaat.
Vervolgens zaag 2 latten van 378mm (400mm – 22mm dikte van de houten lat).
Herhaal de bovenstaande stappen voor de andere breedte plaat.
 
DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com Woonblog
Stap 3 (bodemplaat)

Voor de montage van de bodem plaat dient er uit elke hoek en stuk te worden gezaagd. Neem de bodemplaat (276mm x 326mm) en leg deze in de lengte richting(326mm) naar je toe. Teken vanuit de linker zijkant een verticalen lijn op 22mm voor beide hoeken. Doe dit ook vanuit de rechter zijkant.
Vervolgens teken je vanuit de bovenkant een horizontale lijn op 30mm voor beide hoeken. Doe dit ook vanuit de onderkant.Nu de hoeken zijn uitgetekend kan je deze uitzagen door middel van de decoupeerzaag.

 
DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com Woonblog
 
Stap 4 (in elkaar zetten)
Nu dat alle bouwblokken zijn gezaagd ben je klaar om deze in elkaar te zetten.
Neem een set latten die je nodig heb voor één lengte plaat en pak daar de lat van 326mm uit. Monteer hier de overig 2 latten op door middel van een duvel. Monteer deze op de brede zijde van de lat. En zo dat deze gelijk evenwijdig lopen met de uiteindes.
Vergeet niet hierbij de duvels te verlijmen.
Nu heb je een klein hout frame gemaakt. Deze moet vervolgens worden verlijmd en gespijkerd op de lengte plaat.
Neem het frame en verlijm deze met houtlijm tussen de referentielijnen zoals je deze heb aangebracht tijdens stap 1. Druk het hout een beetje aan en klem het frame vast door middel van lijm klemmen. Leg deze lengteplaat even opzij om te drogen en maak in tussen de tweede lengteplaat.
Na beide lengte platen te hebben gemaakt wacht we even 30 minuten zodat de lijm kan drogen.

DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com Woonblog

Pauze!
Tijd voor en koel (fris)drankje, een kop koffie of thee, dit moet ook kunnen tijdens het ‘doe-het-zelfen’!
Na de pauze heeft de lijm een beetje kunnen drogen en kan je de klemmen verwijderen om het frame extra te bevestigen door middel van spijkers.
De spijkers zorgen voor extra constructie stevigheid. Herhaal deze stap voor de tweede lengte plaat. Nu dat beide lengte platen zijn gemaakt. Kan de bodemplaat worden verlijm en vast gespijkerd tussen de beide platen in. Door de uitsparingen van de hoeken zou dit precies moeten passen. Nu heb je inmiddels een aardige constructie die op een kist lijkt. Alleen moeten de breedte platen nog worden aangebracht.
Doordat je van te voren al hebt bepaalt welke maatvoering er zijn kan je de breedte platen precies plaatsen tussen de lengte platen. Zet de breedte platen vast door middel van houtlijm en spijkers. Zo heb je de gehele onderkant van de kist in elkaar gezet.
Alternatief voor het maken van kleine kratten (opbergers).
Wij kozen ervoor om ook twee kleine opbergers (kratten) te maken. De werkbeschrijving is geheel hetzelfde afzien van de voorbeeld maten natuurlijk.
Wij maakten open kratten dus zonder deksel. Handig voor bijvoorbeeld kantoorbenodigdheden.
Extra aanvulling op het maak proces:
Je kan er voor kiezen de houten latten weg te laten. En de verbindingen te maken door middel van de MDF platen koud tegen elkaar te plaatsen en te verlijmen en vast te spijkeren. Echter, het kan zijn dat de krat niet stevig genoeg is om er ook op te kunnen zitten. Dit vanwege de zachte eigenschap van het MDF. Maar goed wanneer dit niet een (sub-)doel is geeft dit natuurlijk niets.
Stap 5 (deksel)
Nu de geheel kist is gemonteerd wordt het tijd om de deksel te monteren. Het is aan je zelf om te bepalen waar deze op de kist moet komen.
Er zijn  een paar dingen waar je op moet letten bij het monteren:
1.                  Plaats het scharnier deel buiten de rand van de kist.
2.                  Boor voor het vastzetten altijd voor. Dit voorkomt splijten van het hout.
3.                  Houd rekening met de draai richting van het scharnier.
Stap 6 (schuren & schilderen)
Het is aan te raden de kist te schilderen voordat je de handgreep en wielen monteert.
Zo behoudt je een stabiele ondergrond. Mocht het nodig zijn gaten te boren voor de handgrepen doe dit voordat je aan het schilderen begint.
Schuur de kist eerst met de een stuk schuurpapier. Zorg daarna ook dat je het overtollige stof en houtsnippers met een heel licht vochtige (schone) doek eraf haalt. Gebruik eventueel ook ontvetter (ammoniak)  om het hout goed te ontvetten voordat je gaat gronden! (anders pakt de verf niet goed) Ruim ook eerst goed je werkplek op voordat aan het schilderen begint.
 
DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com Woonblog

Bedek je vloer en werkplek voordat je gaat schilderen met schildersplastic ter bescherming. Zorg zeker bij verf die niet op waterbasis is dat de ruimte goed gelucht wordt. Bij de kalkverf die ik gebruikte rook de ruimte amper naar verflucht.
Bij kinderkamers evenals als je zwanger bent raad ik overigens altijd aan om verf op waterbasis te gebruiken! (veiliger)

Grond het MDF altijd voordat je de kleur opzet, dit doe je met de juiste grondverf. Dit voorkomt dat de kleurverf in het hout trekt (spons effect). Laat je hiervoor goed voorlichten door een verf specialist bij de speciaalzaak of bouwmarkt welke grondverf je nodig hebt voor welke kleurverf. Zet de kleurverf op met een juiste roller of kwast.
Wij gebruikte een roller geschikt voor acrylverf. De kalkverf die wij gebruikte dekt super mooi in één laag, maar eventuele oneffenheden kun je altijd na 8 uur nogmaals overschilderen. Wanneer je hem in je verf bakje giet kun je hem eventueel met een klein beetje water aanlengen als hij te dik is. Eventuele verf die nog aan de roller zit kun je voor de binnenzijde of onderzijde van de kist /krat gebruiken, je zult verbaast staan van de hoeveelheid verf die er nog in de roller zit, zonde om niet te gebruiken toch!? Schilder altijd in mooie lange banen, let erop dat je geen streep effect krijgt. Let ook op eventuele oneffenheden en vergeten plekjes, dit scheelt over moeten schilderen. Dekt de verf niet goed, dan zul je nogmaals na minimaal 8 uur een nieuwe verflaag moeten opzetten.

Na 2 uur is je krat of kist stof droog en na 8 uur is mogelijk de kist /krat voorzichtig te verplaatsen. Na 24 uur is de verf genoeg uitgehard en kun je verder gaan met de handgrepen en eventuele wieltjes. Officieel is verf pas na 72 uur echt helemaal uitgehard.

 
Stap 7 (afronden)
DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.comNa geheel de kist te hebben geschilderd, ben je klaar om de wielen en handgreep te monteren.
De plaats van handgreep heb je wellicht al bepaald voor het schilderen deze is dan ook snel gemonteerd.
Als de kist net als die van ons ook bedoeld is om op te kunnen zitten is het verstandig om op elke hoek een wiel te plaatsen.
Voor de voorbeeld kist is er kozen voor wielen moet een beperkte hoogte en gemonteerd op de bodemplaat. Mocht je er voor kiezen zwenkwielen te gebruiken houd rekening dat deze volledig vrij kunnen draaien. Nu is je kist / krat klaar om te gebruiken.
Ons eindresultaat:
DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com
 Kalkverf kleuren (links) OldRose en (rechts) Poetic Blue van Pure & Original

DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com
DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com
DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com
DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com
DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com
 Kalkverf kleuren (links) BurnedSand en (rechts) Appleblossom van Pure & Original

DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com
DIY | Stijlvolle & multifunctionele opberg kist / krat maken #pure #orginal #kalkverf #krijtverf #krat #doe-het-zelf #DIY #DHZ - www.stijlvolstyling.com
 
Heb je nog vragen? Laat gerust je vraag/reactie achter onder deze blogpost.
Veel succes met deze doe-het-zelf en natuurlijk veel plezier van jouw zelf gemaakte kisten / kratten!

Dit is een gesponsorde blogpost, mede mogelijk gemaakt door Pure & Original.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com