Menu
DIY / Interieur inspiratie / Samenwerking / Woontips

DIY | Tips om de perfecte gallery wall te creëren

Art work zoals posters in lijsten, verschillende kunstwerken bij elkaar of foto’s ophangen aan je muur. Dit noemen wij een zogeheten gallery wall. Gallery wall’s kun je eindeloze variaties en aanbrengen die ofwel juist sfeer brengen maar wel de rust bewaren of juist een flinke kleurloost geven en jouw interieur als ware statement wall. Na het lezen van deze blog kun jij (net als ik) je creativiteit te vrije loop laten en weet je waar je precies op moet letten als je een gallery wall wil creëren. 

1. Meten is weten! 

De perfecte gallery wall creëren ik zelf vaak d.m.v. een ‘lijnlaser’ maar als je deze niet hebt dan is het meten met een rolmaat geblazen. Bepaal hierbij eerst hoe hoog je wil beginnen met de eerste lijst, werk in stappen opzij en naar beneden totdat je overal een puntje (met potlood) heb gezet waar de haakjes moeten komen. Kijk hierbij goed hoe ver het haakje op de achterkant van je lijst inspringt vanaf de bovenzijde zodat jij je hier niet op verkijkt qua uitmeten.  

Wat ik zelf heel fijn vindt is om eerst een compositie met lijsten op de grond uit te leggen. Zo zie je goed de verhoudingen en welke lijst je eventueel nog wilt verplaatsen. Voor de tekenaars; een schets maken kan ook maar het is dan wel handig enigszins rekening te houden met de maatvoering van de objecten die je wilt gaan ophangen anders is mogelijk de verhouding alsnog ver te zoeken. 

Wil je geen spijkers in de muur slaan dan zijn er ook ophangsystemen zoals die van stas hanging systems

Hang het overigens het stuk dat je het belangrijkste of mooiste vindt altijd op ooghoogte. Waar je het eerst naar kijkt trekt immers je hoe dan ook je aandacht. 

2. Afwisseling loont

De juiste lijsten (frames) zijn heel erg belangrijk voor de uiteindelijke uitstraling van jouw galery wall. Bij de meeste online poster leveranciers kun je gelijk de juiste maat lijsten mee-bestellen en dit is dan ook voor de niet zo ervaren stylist een aanrader. Zo voorkom je fouten in maat afstemming tussen poster en lijst.

Mix en match met kleuren zoals wit, eiken met zwart of hou het juist ton-sur-ton qua combinaties (in één kleur of structuur). Zeker bij meer sprekende kleurrijke posters raad ik je aan niet voor lijsten te gaan die ook nog eens erg kleurrijk zijn. Dit versterkt elkaar namelijk niet je haalt juist de aandacht er vanaf doordat het te druk oogt.  

Meng afmetingen voor een spannend geheel en een mooie compositie. Overdrijf niet qua afwisseling, soms is less juist more om vooral het beeld goed te laten overkomen. Balans is key!

3. Consistentie loont

De meest gestelde vraag als ik een interieuradvies geef waarbij een galerie wall als advies ter sprake komt; Welke afstand hou ik aan tussen de lijsten.
Wederom iets om goed over na te denken. Zorg dat lijsten niet te dicht bij elkaar hangen maar ook niet te ver, tussen de 5 en 10 cm tussen de lijsten vind ik zelf een mooie afstand om mee te werken. Hou alle tussenruimtes gelijk anders krijg je een heel onrustig beeld. 

Tip: juist de lijsten uit het lood ophangen, dus niet exact in het midden boven een kastje zoals bij beeld 1 in deze blog geeft een spannende minder bedachte aanblik. Het is net als een foto, als je iets centreert op beeld is dat wat je verwacht. Maar als je iets meer rechts of links van de foto plaatst krijg je meer diepte en een spannend contract dat je ogen graag willen vangen. Posters ophangen doe je dus met enige consistentie en creativiteit maar als je eenmaal jouw gallery wall in elkaar geknutseld heb zul je vast en zeker heel blij zijn! 

4. Variëren kun je leren 

Niets is zo saai als ene eenduidig beeld dat zo ton-sur-ton is dat het zijn functie en contact verliest. Juist door de variëren met foto’s in bijvoorbeeld allemaal verschillende natuurtinten krijg je meer diepte en wordt het alsnog één mooi geheel.  

Naast kust en lijsten kun je aan jouw gallery wall ook andere objecten toevoegen. Dit vraagt wel om meer creativiteit en inzicht in wat wat elkaar past. Maar als het je lukt krijg je pas echt een origineel geheel. Denk bijvoorbeeld aan wand- of fotoplanken, spiegels of een object voor aan de muur.

Tot slot; Door beelden met (wit of zwart) kader en zonder kader te kiezen kun je jouw wand ook extra speels laten ogen. 

Veel succes!
Toch nog vragen? Laat het mij weten in de comments onderaan deze blog…

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com