Menu
Huishouden / Lifestyle, liefde & wonen / Samenwerking / Tech & SMART Home / Woontips

Duurzaam wonen | Warmtepomp? Dit is wat je wilt weten

Woonblog StijlvolStyling.com - interieur en tuin inspiratie

De gasprijzen reizen de pan uit en ik ken nog maar weinig mensen die niet nadenken over hoe zij hun huis kunnen verduurzamen dan wel de energie- en gasrekening zo laag mogelijk kunnen houden. Een woning verduurzamen was daarom nog nooit zo belangrijk en populair. 
Overweeg jij jouw bestaande woning te verduurzamen met o.a. een warmtepomp of krijg je te maken met een warmtepomp in een toekomstige nieuwbouwwoning. Ik vertel je in deze blog wat een warmtepomp is en wat je kunt verwachten.

De warmtepomp, wat is het? 

De technologie als het gaat over duurzaamheid ontwikkeld zich razendsnel en één van de ‘hot topics’ in de wereld van sustainability is de warmtepomp. 

Sinds ik zelf afgelopen jaar ben verhuisd naar een nieuwbouwwoning. Ben ik de trotse bezitster van een duurzaam huis met warmtepomp. Maar wat is nu eigenlijk een warmtepomp…

Een warmtepomp is een systeem welke naast of in plaats van de bekende cv-ketel functioneert. Zo verwarm je jouw huis zonder gas doordat het pomp warmte onttrekt aan de lucht of het grondwater.

Naast gefocusseerd op warmte hebben sommige warmtepompen zoals die van ons nog een andere handige functie. Hij zorgt namelijk ook voor de mechanische ventilatie, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de lucht in huis.

Sommige warmtepompen kunnen ook koelen, deze optie heeft de onze unit helaas niet. Maar heb jij de kans om een combinatie verwarmen en koelen te kiezen dan zou ik dat zeker doen!
In de zomer ervaar je dan ook een heel aangenaam klimaat is huis, ook als het buiten 35 graden is. 

Warmtepomp - dit is wat je wilt weten - Woonblog StijlvolStyling.com - interieur en tuin inspiratie

Wat doet een warmtepomp? 

Een warmtepomp is super duurzame manier om jouw woning te verwarmen en mechanisch te ventileren. Mijn ervaring is erg goed want hij is bijzonder energiezuinig, waardoor de maandelijkse energielasten aanzienlijk lager uitvallen. In ons geval zelfs dermate dat de energierekening voor ons voormalig nieuwbouw appartement hoger was dan wij nu hebben voor een volledige ruime nieuwbouw eengezinswoning. Dat terwijl wij dubbel zo groot zijn gaan wonen!  

Een warmtepomp werkt het beste bij gematigde temperaturen. Een warmtepomp geeft zo’n 45 graden af en een hr-ketel ongeveer 85 graden. Daarom werkt hij het best in combinatie met lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming. 

Zelf hebben wij ook vloerverwarming en hierdoor hebben wij in combinatie met de warmtepomp overal een hele constante aangename temperatuur in huis. 

Een warmtepomp gebruikt wel wat stroom. Een aanrader is daarom om voor een combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp te kiezen om je stroomverbruik kosten wat te compenseren. Dit gezegd hebbende; Ben ik even blij dat we eerder dit jaar zonnepanelen op ons dak hebben laten leggen, laat dat zonnetje maar schijnen! Heb jullie ook al zonnepanelen?

Wat je moet weten als je warmtepomp in- en om het huis laat installeren

Allereerst het minder leuke nieuws voor de interieur liefhebbers onder ons;
De warmtepomp is niet bepaald mooi een neemt ook nog eens behoorlijk wat ruimte in beslag! 
Bij mij thuis staat er een unit in de wasruimte op zolder (prima plek) en een grote ventilatie unit staat in de schuur. Beide nemen zeker zo’n 1 á 2 m2 per stuk in beslag.  De binnenunit lijkt overigens een beetje op een hr-ketel. Hoe het buitendeel van de pomp eruit ziet is afhankelijk van de soort pomp. 

Als interieur ontwerper zie ik ook veel nieuwswoningen waarbij de warmtepomp niet op zolder maar in een aparte ruimte beneden staat. Hou er in dat geval rekening mee dat dit ten koste gaat van jouw woonkamer of hal ruimte. Ook is wat extra isolatie om de ruimte heen aanbrengen aan te bevelen i.v.m. het geluid. Dit kun je op een stijlvolle manier doen met speciaal behang of wandpanelen met een geluid dempende werking. 

Wanneer je de warmtepomp unit in de tuin uit het zich wilt halen zou je er een schuurtje omheen kunnen (laten) bouwen met fraaie ventilatieroosters welke je mee-schildert in de kleur van de schuur of juist als industriële twist laat dienen. Ook verschillende struiken als hagen kunnen als afscheiding dienen. In de meeste gevallen zal de unit in jouw schuur worden geplaatst en via een uitsparing met roosters aan de zijkant van jouw schuur sluit je deze niet af. 
Zie beeld 1, op de achtergrond zie je hoe wij dit hebben opgelost.  

Geluid van de warmtepomp

Laat ik voorop stellen, ik weet dat hier online veel discussie over is. Maar het geluid wat van de warmtepomp af komt vind ik zelf behoorlijk meevallen omdat hij bij mij op zolder staat en in de tuin. Het stoort mij eigenlijk niet. Hoe dan ook; Ik ben van mening dat dit kleine beetje geluid niet als nadeel opweegt tegen de vele voordelen. Dit kan natuurlijk aan het soort liggen dus laat je goed informeren. Stoort het jou wel? Dan zijn er zoals eerder in deze al genoemd talloze stijlvolle manieren om te zorgen dat je betere isolatie van het geluid aanbrengt en zorgt dan het geluid vooral in de ruimte blijft waar de unit staat. 

Investering

Nu hadden wij het geluk een duurzaam nieuwbouwhuis te kunnen kopen maar als je jouw bestaande woning aan het verduurzamen bent of de intentie heb hiermee te beginnen is het belangrijk dat jij je vooraf verdiept in de kosten. Maak een goede raming voor jezelf en laat je informeren door verschillende partijen. Het houd niet op bij de aanschaf en installatie alleen, want om de warmtepomp goed te laten functioneren is er meer nodig aan isolatie en hiermee mogelijk zelfs een complete verbouwing. 

Hoe dan ook is mijn advies bedenk goed hoe lang je er gaat blijven wonen en maak mede op deze basis de keuzes welke investeringen rendabel zijn. Het is niet zo dat je binnen een jaar je duurzame investering hebt terugverdient maar binnen 5-10 jaar is al een heel ander verhaal afhankelijk van de aanpassing. Een Lucht-water warmtepomp brengt zo’n € 7.000 – € 10.000 aan kosten met zich mee voor de meest voordelige soorten. Daarnaast heb je ook een hybride warmtepomp, deze werkt samen met jouw cv-ketel bij warm water tappen en is hierdoor aanzienlijk goedkoper in aanschaf vanaf €4000. 

Is jouw woning al geschikt voor een warmtepomp? 

Niet ieder woning is geschikt voor een warmtepomp, voldoende ruimte en goede isolatie is erg belangrijk om de warmte binnen te houden. Zo weet je zeker dat je na installatie ook daadwerkelijk profijt hebt van jouw warmtepomp. 

Dit is wat ik je aanraad om eerst te verduurzamen: 

 • Spouwmuurisolatie
  Verlaagt de energierekening en maakt het huis geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp.
 • Vloerisolatie
  Zorgt voor minder kou en vocht welke via de vloer of kruipruimte jouw huis bereikt.
 • Dakisolatie
  Opstijgende warmte wil je graag binnenshuis houden en dat doe je met goede dakisolatie.
 • HR++-glas
  Ook hele goede investering: HR++-glas houdt in de zomer de hitte buiten en voorkomt dat de warmte in de winter verloren gaat. Daarnaast houdt het ook redelijk wat geluidsoverlast tegen.
 • Zonnepanelen 
  Een goede aanschaf voor- of in combinatie met de warmtepomp. Verlaagd je energierekening met behulp van de zon.

Blog in samenwerking met Greenchoice.
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com