Menu
Design klassiekers / Er-op-uit

Er-op-uit | Terug in de tijd met BAL! op Paleis Soestdijk

Afgelopen dinsdag avond (21 juni 2016) was ik wel op een heel exclusief feestje. Ik was namelijk aanwezig bij de opening van de zomer tentoonstelling BAL! op het prestigieuze Paleis Soestdijk. Nou ja prestigieus, na wat flink onderhoud dan want dat het paleis een een grondige renovatie toe, dat zie je eigenlijk al vanuit de tuin. Zonde en ik hoop dat ze er snel een mooie bestemming voor vinden; Een museum, hotel of congrescentrum zou hier namelijk perfect passen. Á fijn, samen met mijn man Bert ging ik naar de opening. Ter gelegenheid hiervan was iedereen gevraagd om uitgedost in ‘bal masque’ te komen. Dit deden vele dan ook en veruit de meeste mensen waren hiermee bijna onherkenbaar feestelijk gekleed met masker en al. Ontzettend leuk om mee te maken! Het ‘BAL! Masque’ starten voor ons na de ontvangt in de oranjerie met een tour door het paleis en de paleis tuinen. Helaas was het erg slecht weer waardoor ik met mijn stiletto’s soms tot 5 cm in de modder weg zakten, maar dat mocht de pret niet drukken! Wie kan immers zeggen dat hij/zij op een gemaskerd bal op Paleis Soestdijk is geweest en dus genoten we volop van deze beleving. 

Er-op-uit | Terug in de tijd met BAL! op Paleis Soestdijk - Woonblog StijlvolStyling.com

Er-op-uit | Terug in de tijd met BAL! op Paleis Soestdijk - Woonblog StijlvolStyling.comEr-op-uit | Terug in de tijd met BAL! op Paleis Soestdijk - Woonblog StijlvolStyling.com

Paleis Soestdijk tijdens BAL!

Tijdens de tour door het paleis konden we op eigen gelegenheid rond kon lopen, fijn want zo kun je afhankelijk van je interesses je eigen tempo bepalen. De tour start in de oude telefoonzaal, het verhaal gaat dat Koningin Juliana hier zelf de telefoon op nam en hier wordt nu op een kunstzinnige en muzikale wijze nagebootst.

Voor de tentoonstelling waren 41 ontwerpers uitgenodigd om een kunstwerk te maken van iets dat te maken heeft met het verleden van het paleis. Het paleis is daarmee nu tijdelijk veranderd in een kunstgalerie. Van omstreeks 1700 tot nu volg je als bezoeker op een kunstzinnige manier de weg die het koningshuis in het paleis heeft afgelegd. Van de liefdesbrieven van koningin Anna Paloma die ze schreef aan haar man Koning Willem II tijdens de ‘Slag bij Waterloo'(1815), een brug waar je het geluid hoort van een kolkende riever als je erover heen wandelt, tot een nagebootste gouden Koets in de tuin welke spontaan veranderd is in een… ‘ballenbak’.

Er-op-uit | Terug in de tijd met BAL! op Paleis Soestdijk - Woonblog StijlvolStyling.com

Er-op-uit | Terug in de tijd met BAL! op Paleis Soestdijk - Woonblog StijlvolStyling.com

De tentoonstelling is niet alleen voor volwassene bezienswaardig, ook zeker ook voor kinderen die het spannend vinden om in een oud paleis rond te dwalen en spelenderwijs kennis te maken met het koningshuis kun je hier prima een dagje uit van maken.

Daarnaast kun je in sommige gevallen ook zelf de kunst ‘ervaren’ door bijvoorbeeld jouw (liefdes)brief toe te voegen aan de grote berg die er nu al ligt. Of met een 3d bril op een ritje op een roze olifant te maken in de werkkamer van prins Claus.
Wellicht merk je het al aan mijn ondertoon, de tentoonstelling werkten voor ons nogal al eens op onze lachspieren!
Maar dat is ook prima want kunst ervaart iedereen op haar eigen manier. Grappig en anders dan anders, iets wat moderne kunst ook volgens mij moet zijn wil je je onderscheiden van anderen.

Er-op-uit | Terug in de tijd met BAL! op Paleis Soestdijk - Woonblog StijlvolStyling.com

De avond eindigde voor ons na een wandeling in super groene paleis tuin, terug in de oranjerie voor een BAL! feest met de pers, bekende ontwerpers en kunstkenners. Ontzettend leuk om een keer een gemaskerd BAL! mee te maken. Zeker bij mooi weer is de tentoonstelling een aanrader voor wie van geschiedenis houdt bekeken door een artistieke roze bril.

Data 

Vrijdag 24 juni tot en met zondag 25 september 2016.
Tijdens de zomervakantie is Paleis Soestdijk extra geopend van dinsdag tot en met zondag.

Prijs 

Volwassenen € 15,00
Kinderen € 10,00
Inclusief programmaboekje met achtergrond informatie.

Deelnemende BAL! kunstenaars 

O.a. Lonneke van der Palen, Atelier van Lieshout, Christie van der Haak, Boris van Berkum, Jelle Mastenbroek, Isabelle Wenzel, Makkink&Bey ism Jewellery Perspectives, Edwin Oudshoorn, Rolf Bruggink ism Isaac Monte, Nynke Koster, Grondvormen, Christa van der Meer, Floris Schoonderbeek, Marie Cecile Thijs, Ricky Rijkenberg, Rene van Engelenburg, Richard Hutten, Ernest van der Kwast, Studio Molen, Koos Breukel, Studio Maarten Kolk & Guus Kusters, Pet van de Luijtgaarden, Studio Mae Engelgeer, Stang Gubbels, Pieke Bergmans, Studio Thomas Vailly, Peter Zegveld, Tjep., Marleen Sleeuwits, Overtreders W, Driessens&Verstappen, Floris Hovers, Frank Bruggeman, Studio Drift, Sachi Miyaichi, Raw Color, Otto Kaan, Martijn Engelbregt, Studio Job, Krijn de Koning, Ineke Hans, Dirk van Weelden, KesselsKramer
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com