Menu
Algemeen / Interieur inspiratie / Kerst inspiratie / Kersttrends / Winter / Wonen en seizoenen

Feestdagen | De kersttrends 2023 + kerst styling tips

© StijlvolStyling.com - kersttafel decoratie - kerst inspiratie - styling door SBZ Interieur Design Susanne Bolkestein

Het is bijna die magische tijd van het jaar waarin we ons huis transformeren tot een extra warm en uitnodigend toevluchtsoord. Als interieurontwerper en stylist ben ik altijd op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen, en deze kerstperiode is daarop zeker geen uitzondering. Ik kan niet wachten om de meest sfeervolle kersttrends van 2023 met jullie te delen, aangevuld met persoonlijke tips en inzichten voor een betoverend kerstinterieur.

Duurzaamheid voor een groene kerst

Duurzaamheid is een groot thema dit jaar. En hoe mooi is het om tijdens de feestdagen ook stil te staan bij onze planeet? Kies voor handgemaakte ornamenten, liefst lokaal geproduceerd, of beter nog: maak ze zelf! Denk aan gedroogde sinaasappelschijfjes, kaneelstokjes en dennenappels voor een eco-vriendelijke en geurige decoratie.

Stijlvol Styling tip: Upcycle oude decoratie

Heb je nog oude kerstdecoraties? Geef ze een nieuw leven met een laagje verf of wat glitters. Zo combineer je duurzaamheid met een unieke, persoonlijke touch.

Kleuren en materialen: warm en aards

Dieprood, smaragdgroen en gouden tinten zijn dit jaar absoluut favoriet. Combineer deze rijke kleuren met natuurlijke materialen zoals hout, steen en zelfs leer voor een luxe, down-to-earth ambiance.

Stijlvol Styling tip: Mix & Match texturen

Wees niet bang om verschillende texturen te combineren. Denk aan een zacht fluwelen tafelkleed met een ruw houten dienblad en glanzende gouden kaarsenhouders. De variatie in texturen voegt diepte en een fijne ambiance toe aan je interieur.

Kersttrends 2020 - StijlvolStyling.nl

Licht, de ziel van de ruimte

De juiste verlichting kan je interieur maken of breken, vooral tijdens de kerst. Kies voor dimbare LED-lampen met een warme gloed, vintage (led)gloeilampen en natuurlijk heel veel kaarsen.

Stijlvol Styling tip: Laagjes van licht

Gebruik verschillende sfeervolle lichtbronnen op verschillende hoogtes in de ruimte voor een dynamisch effect. Plaats bijvoorbeeld lantaarns op de grond, tafellampen op bijzettafels en hangende lichtjes boven je eettafel. Zo creëer je diepte en dynamiek.

© StijlvolStyling.com - kersttafel decoratie - kerst inspiratie - styling door SBZ Interieur Design Susanne Bolkestein

De eettafel als centrum van gezelligheid

De eettafel is vaak het kloppende hart van het kerstfeest. Maak van je eettafel een echte showstopper met bijzonder servies, opvallende (zelfgemaakte) menu en naamkaartjes en een prachtig middenstuk.

Stijlvol Styling tip: Groen op tafel

Een trend die wij bij SBZ Interieur Design bijzonder waarderen is het gebruik van natuurlijk groen in het interieur. Voeg wat dennentakken, eucalyptus of zelfs kleine vetplantjes toe aan je tafelschikking voor een frisse, groene touch.

Het samenzijn als ultieme decoratie

Hoewel we allemaal houden van een prachtig versierd huis, is het de aanwezigheid van geliefden die de feestdagen echt speciaal maken. Dit jaar zien we een trend naar ‘bewuster samenzijn’. Dat betekent tijd en aandacht schenken aan de mensen om je heen zonder afleiding van telefoons, en de ruimte zo inrichten dat het uitnodigt tot samenkomen en de klassieke romantiek aanmoedigd.

Stijlvol Styling tip: De kunst van het gastvrij zijn

Voorzie een gezellige hoek met comfortabele kussens, dekens en, voor de ultieme luxe, een kleine koffie- of theebar. Hiermee creëer je een intiem hoekje waar mensen zich kunnen terugtrekken voor een goed gesprek. Een ander idee is om enkele nostalgische spellen of fotoboeken op de koffietafel te leggen om samen herinneringen op te halen.Nostalgische trends met een moderne twist

Wat is er beter dan oude tradities in een nieuw jasje steken? Dit jaar zien we veel nostalgie in kerstdecoratie, zoals de kerstballen in retrostijl of traditionele kerstkleden. Echter, de moderne twist zit ‘m in het gebruik van actuele kleuren en materialen.

Nostalgische trends met een moderne twist

Wat is er beter dan oude tradities in een nieuw jasje steken? Dit jaar zien we veel nostalgie in kerstdecoratie, zoals de kerstballen in retrostijl, engelen of traditionele kerstkleden. Echter, de moderne twist zit ‘m in het gebruik van actuele kleuren en materialen.

Stijlvol Styling tip: Persoonlijke vondsten

Integreer oude familiestukken of vintage vondsten in je moderne decor. Een oude klok, een erfstuk van oma, of zelfs een klassieke kerstplaat op vinyl kunnen naadloos opgaan in je eigentijdse inrichting.

De Terugkeer van ambacht

Ambachtelijke producten zijn weer helemaal in. Denk hierbij aan handgeblazen glazen ornamenten, ambachtelijk houtsnijwerk en zelfgemaakte kerstkransen. Deze trend weerspiegelt een verlangen naar authenticiteit en uniciteit in een wereld die steeds digitaler wordt.

Stijlvol Styling tip: Lokale kunstenaars

Steun lokale kunstenaars of ambachtslieden door bij hen je kerstdecoratie te kopen. Dit geeft niet alleen een unieke flair aan je interieur, maar is ook een mooie manier om de lokale gemeenschap te ondersteunen.

Al met al draait het dit jaar om de balans tussen prachtige esthetiek en diepere betekenis. De feestdagen zijn een tijd van reflectie en samenzijn, en de huidige trends moedigen ons aan om zowel ons huis als ons hart te vullen met liefde en warmte.

Tot slot: Het persoonlijke tintje

Hoewel trends inspirerend kunnen zijn, gaat er niets boven persoonlijke accenten in je interieur. 

Ik hoop van harte dat deze trends en tips je zullen inspireren om deze kerst je interieur tot een echt onvergetelijk mooie tijd te maken. Mocht je meer gepersonaliseerd advies willen, dan staan we bij SBZ Interieur Design altijd klaar om je droominterieur tot leven te brengen ook als jou interieur wel een stijlvolle kersttwist kan gebruiken. Ben je vooral op zoek naar heel veel DIY tips dan kun je op Stijlvol Styling volop kerstinspiratie vinden om zelf mee aan de slag te gaan. 

Lieve lezer, heb een betoverende, stijlvolle kerst en bovenal geniet van elk moment met elkaar!

Merry Christmas!

Liefs, Susanne van Stijlvol Styling en SBZ Interieur Design

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com

No Comments

    Reageer op deze blog