Menu
Interieur inspiratie / Kerst inspiratie / Kersttrends / Lifestyle, liefde & wonen / Winter

Feestdagen | Kerst decoratie? Dit zijn de Hollandse gewoontes bij kerstversiering

Kerst bij interieur stylist en blogger Susanne thuis © Woonblog StijlvolStyling.com by SBZ Interieur Design

Wat typeert een Nederlandse kerst? Zijn dat de rode kerststerren op de vensterbank of het stalletje onder de boom? En: wanneer tuigt Nederland en masse die kerstboom op; wat is de grootste kerstergernis onder Nederlanders; en wat besteden we jaarlijks gemiddeld aan nieuwe kerstversiering? In deze blog vertel in je er alles over. 

“You better watch out, you’d better not cry
You’d better not pout, I’m telling you why
Santa Claus is coming to town”

Geen kerst zonder kerstboom

Niet geheel verrassend: geen kerst zonder kerstboom, aldus 89% van Nederland. Maar die boom komt pas in grote getalen tevoorschijn als we Sinterklaas netjes hebben uitgezwaaid: 6 december is by far de aller drukste dag van het jaar voor het inslaan van een nieuwe boom en ballen, zo blijkt uit het onderzoek. Maar ook de cijfers beamen een duidelijke piek op 6 december én de eerste zaterdag na Sinterklaas, de hoeveelheid transacties is dan 2,6 keer zoveel als de zaterdag ervoor. De kleine groep fanatiekelingen die al vóór Sinterklaas met versieren begint, is voornamelijk jonger dan dertig en woonachtig in het zuiden van ons land. Uit het onderzoek blijkt: Nederland geeft jaarlijks gemiddeld 54 euro uit aan nieuwe kerstversiering.

Kerst decoratie? Laat dat versieren maar aan mij over

Hoe verzot we ook zijn op de kerstboom, alléén een boom tijdens de feestdagen is niet genoeg: de helft van ons kleedt het hele huis leuk aan – dus boom, kerstverlichting én extra kerstversiering. Een derde van Nederland – en dan vooral de vijftigers – gaat zowel binnen als buiten los met de versiering. Wat we belangrijk vinden aan versiering? De kerstverlichting (75%), lekker veel kaarsen (45%), een mooi gedekte tafel (40%) en een kerststuk (39%). En oh ja, versieren doen we liever alleen (75%), want een ruime 40% (42%) vindt de eigen versiertechnieken een stuk beter dan die van partnerlief, inclusief de mannen. Het resultaat van ons decoratietalent beoordeelt de meerderheid met een 7 of 8. Vrouwen geven zichzelf gemiddeld net een iets hoger cijfer dan mannen: een 7,1 versus een 6,8.

Team Dennenboom of kunstboom

Hoewel de Kunstkerstboom bezig is aan een opmars is de echte dennenboom niet weg te denken uit onze huiskamer. De afgelopen vijf jaar is er een jaarlijkse stijging van 4-7% te zien in het aantal ingekochte kerstbomen bij Intratuin. En less is more gaat hier niet op, juist de grotere bomen (1.75-2.00 m.) zijn in trek. De groene spar (picea abies) en zilverspar (picea omorika) zijn onder de bomen in pot de belangrijkste soorten. Deze laten in het aantal ingekochte bomen in 2018 een stijging zien van 10%. De Nordmann is van de gezaagde bomen verreweg de populairste boom, omdat deze boomsoort geen tot nauwelijks naalden verliest. En laat het verliezen van naalden nou een grote ergernis zijn (17%). De grootste kerstergernis? Het uit elkaar halen van de lampjes (46%) en alle kerstversiering weer opruimen (46%).

Wil je nu weten wat de kersttrends van dit jaar zijn? Dit lees je in mijn kersttrends 2018 blog.

Bron: Onafhankelijk onderzoek in opdracht van Intratuin.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com