Menu
DIY / Kerst inspiratie / Kersttrends / Winter / Wonen en seizoenen

Feestdagen | Kerstdecoratie tips en inspiratie voor een sprookjesachtige kerst

Kerstdecoratie tips - Stijlvol Styling

Met kerstdagen voor de deur transformeren we onze huizen tot warme cocons van gezelligheid, verlicht met de schittering van kaarsen en de geur van dennen. Het is een tijd van magie, waarin we onze creativiteit de vrije loop laten om een vleugje natuurlijke schoonheid te brengen in onze leefruimtes. In deze blog geef ik je volop do-it-yourself tips met decoraties en kerstgroen en heel veel inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan iets extra speciaals van jouw feestelijke kerstdagen te maken.

Kerstdecoratie tips - Stijlvol Styling

DIY Natuurlijke Kerstdecoratie

Ilex en rozenbottel takken als eye-catcher
Begin met de basis: Ilex takken of Rozenbottel takken. Deze takken, met hun kenmerkende rode bessen, zijn niet alleen een symbool van de donkere dagen van het jaar en kerst maar geven ook kleur en leven aan elke compositie. Plaats ze in grote vazen als stand-alone stukken of verweef ze met andere kerstgroen voor een weelderige uitstraling.

Dennen en eucalyptus kransen
Neem een metalen ring en wikkel daar dennen- of eucalyptustakken omheen, zorgend dat ze elkaar overlappen voor een volle uitstraling. Voeg voor een levendige toon wat rozenbotel, ilex of helix toe. Bind alles vast met groen bloemistendraad, dat opgaat in de krans. Zo’n handgemaakte krans is een statement van persoonlijke stijl op je deur of aan de muur. Maar ook mooi een tafel met daartussen (led)kaarsen. Je kunt ook een steekschuim-krans gebruiken en deze naar hartenlust vullen met mooi kerstgroen naar jouw wens en smaak. 

Dennenappel decoratie
Dennenappels zijn het symbool van de winter. Voor een eenvoudige maar stijlvolle decoratie, plaats je dennenappels in een glazen pot of schaal. Voeg voor extra glans enkele gespoten gouden of zilveren exemplaren toe. Ook kunstsneeuw doet het goed.
Voor een tafeldecoratie, kun je kleine dennenappels gebruiken als naamkaarthouders door ze in te snijden en er een kaartje in te plaatsen.

Bosje van Laurier en andere soorten kerstgroen zoals Mistletoe

Maak een bosje van de fijn geurende Laurier met Mistletoe en hang deze boven de deur. De Mistletoe (ook wel Maretak genoemd) staat symbool voor liefde en vriendschap. Deze traditie is begon ooit in Engeland. Een kussend stel moest een besje van de Mistletoe pakken.
Maar als de besjes op waren hadden ze minder geluk want dan mocht er niet meer gezoend worden. Gelukkig geldt deze regel tegenwoordig niet meer en mag je nu altijd zoenen onder de Mistletoe. En dat zonder eerst een besje te plukken.

Dat wordt onbeperkt zoenen met je kerstdate dus, en wie wil dat nou niet 😉 

Kerstdecoratie tips - Stijlvol Styling

Feestelijke Cadeauverpakkingen

Natuurlijke cadeauverpakking
Maak je cadeaus persoonlijk en bijzonder. Gebruik kraftpapier voor een rustieke uitstraling en versier met eucalyptus, een takje rozemarijn of een enkele Ilex bes. Een lint van natuurlijk materiaal, zoals linnen of jute, maakt het helemaal af. Denk eraan om het natuurlijk te houden; het is niet alleen mooi, maar ook duurzaam.

Kerstdecoratie tips - Stijlvol Styling

Een Betoverende Kersttafel

De kunst van het tafeldekken
Kies voor een neutraal tafellinnen als canvas voor je kunstwerk. Plaats daarop je servies in aardetinten en goudkleurig bestek, zoals we zien op de foto’s. Het contrasteert prachtig met het groen en haalt de warmte van het goud naar voren. Voeg textuur en kleur toe met servetten in een diepe kleur die de tafel een diepere dimensie geven.

Guirlande als luxe centerpiece
Vlecht een guirlande van verschillende soorten kerstgroen, zoals dennen, eucalyptus en Ilex, direct op tafellinnen. Werk het af met linten, dennenappels, en misschien wat verborgen led-lampjes voor een subtiel fonkelend effect. Fijne aan deze centerpiece is dat je er overvoer heen kunt kijken en voldoende ruimte op je tafel overhoudt voor schalen. Toch meer ruimte nodig voor gerechten? Zet dan een etagère in het middel die je vult met kleine amuse glaasjes, stoofpeertjes of andere culinaire kerstklassiekers. 

Kerstdecoratie tips - Stijlvol Styling
Kerstdecoratie tips - Stijlvol Styling

Kaarslicht en kerstsfeer
Wat mij betreft onmisbaar bij kerst, kaarslicht! Verspreid kaarsen van verschillende hoogtes tussen het groen. Ze zorgen voor een warme gloed en laten de gouden accenten op je tafel schitteren. Veiligheid tip: zorg ervoor dat de vlammen vrij blijven van het groen en andere decoraties. Tegenwoordig heb je ook hele mooie LED kaarsen die het geheel ook sfeer geven en een stuk veiliger zijn. Ook fijn voor je woonklimaat want de lucht wordt veel minder droog in huis. 

Maak het persoonlijk
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Voeg persoonlijke elementen toe, zoals kleine foto’s of kerstornamenten die iets zeggen over jou of je gasten. Dit zorgt voor gespreksstarters en maakt de avond onvergetelijk. Want hoe mooi je kerst interieur ook is. Kerst maak je samen. 

Kerstdecoratie tips - Stijlvol Styling

De voorbereiding

Tot slot. De sleutel tot een stressvrije kerst styling ligt in de voorbereiding. Begin twee of drie dagen van tevoren met het arrangeren van je decoraties. Dit geeft je de tijd om te experimenteren met opstellingen en ervoor te zorgen dat alles naar jouw wens is. Tegelijkertijd blijft je groen vers voor het grote moment. Op de dag zelf, focus je dan volledig op het feest en de gezelligheid met je dierbaren, want dat is waar kerst echt om draait! 

Met deze tips hoop ik je te hebben geïnspireerd om een kerstomgeving te creëren die sfeervol is en net zo uniek als jij. Laat je leiden door de natuur en je eigen stijl, en je zult zien dat je huis deze kerst niet alleen een bron van vreugde is voor jou en je familie, maar voor iedereen die de warmte van je huis betreedt.

Hele fijne en sfeervolle feestdagen toegewenst!

Susanne, 
Stijlvol Styling

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com

No Comments

    Reageer op deze blog