Menu
Feest Styling / Kerst inspiratie / Samenwerking / Shop the look / Winter / Wonen en seizoenen / Woontips

Feestdagen | Tafel decoratie en tafelkleden voor een feestelijk diner

Kerstafel en kerst decoratie Stijlvol Styling by SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl
Nog even en dan is het zover; Het feestdagen seizoen barst los. Je planning ziet er vast al bijna perfect uit, maar zoals het vaak loopt tijdens de feestdagen is het als het eenmaal zover is vooral veel stress en gevlieg van winkel naar winkel. De komende weken help ik jou daarom een handje door jou mijn beste shop en styling tips voor feestjes, diners en feestdagen te geven. Van Sinterklaas tot Oud & Nieuw, van kerst decoratie, kerstontbijt tot kerstdiner. Vandaag mijn allereerste how-to feestdagen blog van dit seizoen met twee voorbeelden van mijn basis tafeldecoratie.

De basis van de perfecte feest tafel? Een mooi tafelkleed!

kerst decoratie kersttafel dekken

Ook al kan het tegenwoordig prima zonder bij moderne- en rustieke woonstijlen. De klassieke basis van iedere goed gedekte tafel is natuurlijk een mooi tafelkleed. Voor deze twee voorbeeld tafels liet ik mijn tafelkleden op maat maken bij 1001tafelkleden. Ideaal want zo weet je zeker dat jouw tafelkleed de juiste maat heeft en je hebt de keuze uit meer dan duizend verschillende prints. Ik koos voor een afneembaar tafelkleed, ideaal omdat je deze gemakkelijk met een licht vochtige doek schoonmaakt en zo meermaals kunt gebruiken. Zo kan ik mijn tafelkleden strakjes ook weer gebruiken op de buitentafel bij een zomers tuinfeest.

Aan de hand van de breedte en lengte jouw tafel bepaal je de juiste maat van het tafelkleed. Heb je bijvoorbeeld een tafel van 90cm breed bij 140cm lang. Dan dient jouw tafelkleed 130cm breed bij 180cm lang te zijn. Dit betekent dat jouw tafelkleed 20 centimeter overhangt aan alle kanten van de tafel. Dit staat netjes, royaal en luxe.

Shoptip: Op zoek naar het perfecte tafelkleed? De mooiste tafelkleden op maat shop je online bij 1001tafelkleden.

Thema tafels stylen

kerst decoratie kersttafel dekken

Met de toevoeging van thema decoratie aan jouw basis tafel, kun je deze gemakkelijk omstylen van een Sinterklaas avond thema naar kersttafel en uiteindeljk een feestelijke buffettafel voor de jaarwisseling.

Ik kies dit jaar voor mijn basistafel voor mooie grote vaas met een Rozenbottel tak. Voordeel van Rozenbottel, zo’n tak gaat weken lang mee en je kunt er bijvoorbeeld ook wat lichte kerstdecoratie hangers aanhangen. De basis van de tafel bestaat uit een kleurcombinatie van donkergrijs, groen, blauw en een pittig accent van warm rood-paars.
Voor de tweede voorbeeld tafel koos ik voor een vintage apothekersfles met daarin Miscanthus takken, deze pluimen geven een speels effect en halen meteen de natuur in huis. In de kleinere flesjes zetten ik Zeeuws knoopje (Astrantia major ‘Roma’) bloemen vanwege de mooie warme kleur.

Tafels feestelijk dekken is iets wat ik echt super leuk vind om te doen. Ik experimenteer er daarom maar wat graag op los met de styling. Wat voor mij minimaal bij een feestelijke tafel hoort zijn mooie takken en/of bloemen, kaarsjes en een mooi servies.

Stylen met groenten, fruit, kaas en brood

kerst decoratie kersttafel dekken

Voor de tweede basis tafel koos ik een hele lichte en natuurlijke basis van zandkleuren en accenten van rood afkomstig van bijvoorbeeld een granaatappel.

Bij beide feesttafels koos ik ervoor om juist eten een grote rol te geven in de uitstraling. Een mooi brood staat prachtig op tafel als je gasten binnenkomen voor het diner. De tafel verder aankleden kun je bijvoorbeeld doen met groentechips, trossen (rode)druiven, verschillende kaasjes, dadels en avocado. Zo heb je meteen een goede basis voor een borrel plateau.
Daarnaast is het erg mooi om te werken met granaatappels, verschillende soorten kool zoals koolrabi en aubergine neer te leggen als decoratie. Of misschien wel al hint naar wat er op het menu staat.  Voor de verdere aankleding gebruikte ik een aantal trendy waxinelichthouders, mooi servies en glaswerk met zowel een klassiek als moderne twist. Juist die combinatie maakt je tafel uniek en spannend van uitstraling.Bord decoratie en handige feesttafel indeling kerst decoratie kersttafel dekken

De bord decoratie maakte ik voor deze tafelstyling heel simpel van een dennetakje met daarop een kaneelstokje vastgemaakt met grof touw. Ook leuk ter variatie: knoop er een (stoof)peertje aan vast en zet de peertjes rechtop in ieder bord of in een schaaltje. Dit is vooral mooi als je verschillende borden opstapelt voor iedere diner gang. Wil jij bepalen waar iedereen zal komen te zitten tijdens een diner? Dan kun je op dezelfde manier aan het touwtje ook een zelf gemaakt naamkaartje vastknopen. Zet er naast de naam een leuke tekst of vraag in welke iemand inspireert, dit helpt een gezellig tafelgesprek al snel op gang.

Ik heb overigens de beide tafels express niet te vol gezet want het grote nadeel daaraan is dat voordat je gaat eten vaak de halve decoratie uit elkaar moet halen om goed te kunnen zitten.
Die extra stress wil je natuurlijk niet en daarom zou ik de basis vooral stijlvol en overzichtelijk houden.
Laatste tip: Hou altijd ruimte op de tafel om eventuele schalen etc. neer te kunnen zetten.

Meer styling inspiratie en (kerst) decoratie tips? Bekijk al mijn feestdagen en kerst blogs op Stijlvol Styling.

Deze blog is een inspirerende samenwerking met 1001tafelkleden.com.  

 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com