Menu
Balkon inspiratie / Groen wonen / Kerst inspiratie / Winter / Wonen en seizoenen

Feestdagen | Tips voor het kopen van de juiste kerstboom

Kerst styling - door styliste Susanne Zum Vörde van woonblog - Stijlvol Styling www.stijlvolstyling.com2

Na Sinterklaas rennen vele van ons het liefst de volgende dag nog naar het tuincentrum, de bouwmarkt of de bloemist om een mooie kerstboom uit te zoeken.
Maar waar let je nu op bij het uitzoeken van die ideale kerstboom naast dat hij mooi en vol is. In deze kerst blog vertel ik je over zowel de echte kerstbomen als kunst kerstbomen om jou te helpen de ideale kerstboom te vinden.

Een ‘echte’ kerstboom uitzoeken

Dit zijn de kerstboom soorten die te koop zijn met de voor- & nadelen op een rij;

Picea Abies

De Picea Abies is ook wel bekend als de ‘normale’ kerstboom. Deze boom heeft een korte scherpe naald.
Het is een prima volle boom en vaak niet duur, maar deze boom laat wel van alle kerstbomen het snelst zijn naalden vallen.

Nordman

De boom onder de kerstbomen is toch wel de Nordman. De Nordman is heel erg naald vast, zelfs zonder kluit! Zaag de stam van de boom na de aankoop meteen een stukje af en zet hem met zijn voet vast in een zogeheten kerstboomstandaard welke je vult met water (te koop bij tuincentra en bouwmarkt.) Vergeet het water niet zo nu en dan bij te vullen. Voor de verzorging voeg je wat vloeibare plantenvoeding toe.
Deze boom zie je trouwens vaak in de aanbieding als ‘lokkertje’ maar dit zijn vaak niet te mooiste bomen en ze zijn soms zelfs nauwelijks gesnoeid.

Blauwspar

De Blauwspar is een naald vaste boom en is vooral te herkennen aan de heerlijke geur. Deze boom ruikt het allerlekkerst van alle kerstbomen.
Om te zorgen dat ze boom zo lang mogelijk zijn naalden vast houdt kies je bij voorkeur wel voor een boom met kluit.

Kerstbomen voor klein behuisden of voor diegene die liever een kleine kerstboom willen

SB033625

Picea Omorika

Deze boom is blauw van kleur en erg geschikt voor klein behuisden. Deze boom is redelijk naaldvast wanneer je kiest voor een boom met kluit.

Picea Conica

Op zoek naar een kerstboompje geschikt voor op de vensterbank, voor op een tafel of bureau? Dan is de Picea Conica een hele goede keuze. Je koopt dit boompje met kluit en hij is heel erg naald vast. Als je hem goed verzorgt heb je er het jaar erop weer wat aan. Leuk is ook om meer van deze boompjes bij elkaar te zetten van verschillende formaten, bijvoorbeeld in manden. Voor de tuinliefhebber dit boompje doet het na de kerst prima in de tuin of in een mooie pot op het balkon. Hier kan ik over meepraten want dit jaar versier ik voor de tweede keer hetzelfde kerstboompje op het balkon die de 4 seizoenen en alle weersomstandigheden prima heeft overleeft.

Kerstboom kopen – shoptip:

Voor wie een mooie volle kerstboom wilt en veel waarde hecht aan een mooie kerstboom in huis, bespaar hier dan niet op. Je kunt de mooiste decoratie voor de kerstboom kopen, maar als na twee weken de kerstballen naar beneden komen door naald uitval van jouw kerstboom ben je (terecht) niet blij!
Een goede kerstboom staat in mijn ogen minstens 3 weken (zeg: tot na de jaarwisseling). Daarnaast wanneer je een mooie volle boom koopt heb je minder kerstversiering nodig om de boom er mooi uit te laten zien.
Tot slot; Hoe aantrekkelijk de aanbieding ook lijkt; neem van mij aan een Nordman voor 10 euro is echt niet realistisch.
Laat ik hierbij in ieder geval zeggen; verwacht voor deze prijs geen top kwaliteit of dat de boom er nog prachtig bij staat met de jaarwisseling.
Er zijn echter altijd uitzonderingen hierop maar dan moet je gewoon heel erg veel mazzel hebben.

De mooiste kunstkerstboom uitzoeken

Oké, okéOnze kerstboom - Stijlvol Styling , ik doe een eerlijke bekentenis ik ben een enorme kerstfan en versier ons huis dan ook rijkelijk met de mooiste kerstdecoraties.
Maar… wij hebben thuis wel een kunstkerstboom. Kunstkerstbomen zijn er in allerlei prijsklasse en kwaliteitsklasse.
Zelf hebben wij een hele mooie staan die eruit ziet als een volle groene Nordman met op de uiteinden van de naalden een stipje kunstsneeuw. (zie hiervoor ook de boom op de hoofdfoto – links)

Eigenlijk is met uitzondering van de Dennegeur onze boom bijna niet van echt te onderscheiden.

A fijn, mijn tips waar op te letten bij het kopen van een mooie kunstkerstboom.

Met of zonder kerstverlichting

Hou je niet van die stress bij het optuigen van de boom kies dan voor een boom met lichtjes, deze zitten er permanent goed verdeelt in en dit scheelt een hoop opzet werk als je hier niet van houdt. Nadeel; Deze zijn vaak ook een stuk duurder als dezelfde bomen zonder vaste lampjes erin.

Van een plastic uitstraling naar een realistische boom

Kunstmatige kerstbomen zijn al lang niet meer wat ze vroeger waren. Dit komt voornamelijk door de ontwikkelingen en technologie rondom kunststof. Daardoor zijn mooie kwaliteit kunstbomen nauwelijks meer van echte te onderscheiden. Ook doen ze qua sfeer beleving echt niet onder voor een echte kerstboom. (met uitzondering van de dennen geur natuurlijk, maar hier zijn andere trucjes voor om toch een heerlijke dennengeur in huis te krijgen).

Kunstkerstbomen - Stijlvol Styling WoonblogVoordeel van een kunstkerstboom

Een kunstkerstboom heeft nog al wat voordelen. Het is een slimme investering want een kunstkerstboom gaat tot wel zo’n 10 jaar mee! Het scheelt stress bij het uitzoeken van een nieuwe boom en ergernis van het ieder jaar in de rij staan bij de kassa van een veel te drukke kerstshow of winkel. Ook niet onbelangrijk; Het scheelt met opruimen van naalden. En daarnaast voor wie hier gevoelig voor is, het is een ideale oplossing voor huishoudens met iemand die allergisch is voor naalden van een echte kerstboom.

Ben je ondernemer? Denk ook eens aan het voordeel van brandveiligheid, een goede kunstkerstboom is bijvoorbeeld ook uitermate geschikt voor een bedrijfsruimte i.v.m. de brandveiligheid.

Gekleurde kerstbomen

Kunstkerstbomen zijn er niet alleen in vele formaten maar ook in vele kleuren. Niet alleen de traditionele kerstgroen kleuren. Maar bijvoorbeeld ook in het wit of in het grijs. Met de juiste aankleding kan dit nog eens verrassend stijlvol zijn ook.

Shoptip voor het kopen van een kunst kerstboom:

Voor wie online een mooie kunstkerstboom wilt shoppen dan is o.a. de webshop van KerstWinQel een aanrader.
Met name op het gebied van kunstkerstbomen heeft deze webshop gegarandeerd de mooiste collecties van Nederland.

Succes en veel plezier met kerstshoppen en natuurlijk hele fijne kerstdagen gewenst!

Handtekening Susanne

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com