Menu
Groen wonen / Interieur inspiratie / Plant & bloem styling

Groen wonen | Alocasia – Retro Olifantsoor weer hip!

Groen wonen | Alocasia - Retro Olifantsoor weer hip! - Woonblog StijlvolStyling.com (Beeld: Bloemenbureau Holland - Mooiwatplantendoen.nl)

Retro is hip, en omdat ik je bijna zou kunnen zeggen dat de afgelopen weken in het teken staan met oude tijden herleven doe ik nog maar eens ‘een schepje bovenop’. Dit keer is de Alocasia onze groene woonvriend van de maand. Deze stijlvolle tropische verrassing zorgt in onze interieurs al snel voor de fijne (na)zomer gevoel. Tropisch van oorsprong dus, om precies te zijn uit de regenwouden van Zuidoost-Azië. Deze plant is een bijzonder exemplaar door zijn gestileerde uiterlijk met of zonder tijgerstrepen! 

Alocasia of Olifantsoor

Alocasia heeft als bijnaam de Olifantsoor en behoort tot de Aronskelkfamilie. De bijnaam Olifantsoor is niet gek door zijn mooi getekende grote bladeren. Deze plant kan behoorlijke groot worden, maar door de luchtige ranke takken zorgt hij nog steeds voor een ruimtelijk gevoel. De hoge en gladde stengels groeien uit een knol. Zoals eerder genoemd de meeste bijzonder varianten hebben op die stegels tijgerstrepen, gekarteld blad of een bijzondere bladtekening. Sommige bladeren zullen je doen denken aan Afrikaanse maskers. De Alocasia met uitgesproken bladranden staat ook wel bekend als de skeletplant door de duidelijke bladtekening. Dat maakt deze plant is helemaal leuk voor styling tijdens Halloween.De bloei is in de vorm van een ‘aard’ (zoals je dat noemt). Van de Alocasia zijn maar liefst 79 soorten. Alocasia is een echte klassieker in de woonkamer, in jaren vijftig veroverde deze tropische plant een plekje in vele woonkamers. Met alle retro en vintage trends van dit moment zorgt de Alocasia nu opnieuw voor de te gekke vintage vibe in onze interieurs. Wij zijn fan! Jij ook?

Verzorgingstips 

  • Koop je deze plant in  de koude maanden van het jaar? Zorgt dan voor een extra goede verpakking voor onderweg naar huis.
  • Deze plant geeft door haar tropische oorsprong de voorkeur aan warme, vochtige omstandigheden in huis. Dit maakt hem ook de ideale kandidaat voor (lichte) badkamers.
  • Deze plant staat het liefst op een lichte standplaats, maar niet in de volle zon! Doe je dat wel dan kunnen de bladeren zelfs verbranden.
  • Deze plant maak je niet blij met koudere en tochtige plekken in huis. De ideale kamertemperatuur voor deze plant is 18-22 graden.
  • Water geef je het liefst op kamertemperatuur, laat daarnaast de kluit niet uitdrogen.
  • Zoals iedere plant uit de regenwouden geniet ook Alocasia van een douche met de plantenspuit, douchebeurt of of zomerse regenbui op jouw terras of balkon.
  • Tijdens het groeiseizoen geef je voor de optimale groei 2 keer per maand plantenvoeding, en 1 keer per maand tijdens de winterse rustperiode.

Bron: Bloemenbureau Holland – Mooiwatplantendoen.nl

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com