Menu
DIY / Groen wonen / Interieur inspiratie

Groen wonen | Bromelia – Kleurrijk en veelzijdig

 Interieur | Bromelia = woonplant van de maand November + DIY zelf Bormelia's kweken

Groen wonen | Bromelia – Kleurrijk en veelzijdig
Kleurrijk en veelzijdig, de Bromelia = woonplant van de maand November. De Bromelia is een makkelijke plant, hij heeft niet veel aandacht nodig wat de Bromelia ook zo fijn maakt. Je verzorgt hem door hem regelmatig water te geven (ca. 1x per week) in zijn kleurrijke kelk, de potgrond mag vochtig zijn maar zeker niet doorweekt. Bijvoeding is niet perse nodig. Zet hem op een plek waar hij voldoende licht heeft maar géén direct zonlicht. Bij warme dagen kun je hem het beste trakteren op nevel uit de plantenspuit.

Zijn makkelijke mentaliteit dankt de deze plant aan zijn oorsprong in het ruige Andesgebergte en de oerwouden van Uruguay. Daar groeit hij soms letterlijk op bomen en onttrekt dan met zijn wortels en bladeren vocht en voedsel aan de lucht. De Bromelia bloeit slechts een keer, maar dan wel drie tot zes maanden lang. Je hebt er dus lang plezier van de mooie bloem(en)!

Styling tip: Zet verschillende bromelia’s in een schaal bij elkaar of juist gegroepeerd in verschillende soorten potten in één of meerdere kleuren voor een weelderig en speels effect.

Interieur | Bromelia = woonplant van de maand November + DIY zelf Bormelia's kweken

DIY: zelf bromelia’s kweken.

Met een beetje geduld kun jij je eigen bromelia thuis weken!
Hoe doe ik dat?
1. Als de bromelia is uitgebloeid heeft de plant kleine stekjes aan de basis van de plant zitten. Deze moet u tot de helft van de plant laten bloeien.
2. Geef deze stekken vervolgens goed water in de kelken en nadat ze de helft van de bromelia bereikt hebben mag u de stekken eraf halen met voorkeur dat er wortels aan zitten.
3. Zet dan de jonge bromelia in zijn eigen pot met potgrond dan kunt u als bijvoeding vloeibare kunstmest gebruiken. Nu rustig laten staan voor één jaar, dan is de bromelia bloeirijp.
4. Als de plant bloeirijp is moet u een rijpe appelschil in het hart van de plant leggen. Dan moet de plant met een plastic zak bedekt en afgesloten worden.
5. Laat dan de appelschil 3 weken nabij deze Bromelia rijpen.

Dan nog 8 tot 16 weken de plant laten staan, dan is er een nieuwe bloem in de bromelia gegroeid!
Beeld bron: Bromelia.nl, Bormelias, Mooiwatplantendoen. 
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com