Menu
Groen wonen / Interieur inspiratie / Natuurlijk wonen / Plant & bloem styling / Susanne's favorites / Urban Jungle / Woontrends

Groen wonen | De 3 hipste planten trends van dit moment

Plantentrends / bloementrends | SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

Klaar voor een stevig artikel trends en een regen aan groene suggesties. Ik hoop het wel want groen is niet meer weg te denken uit onze interieurs, momenteel zijn er daarom 3 grote planten en bloemen trends te bespeuren; Romance 3.0, Re-assemble en last but not least ‘Punk Rebooted’. In deze blog vertel ik je alles wat je wilt weten over deze drie super hippe ‘urban jungle’ trends incl. ultra groene shoptips zodat ook jij binnen no-time weer helemaal on-trend bent. Klaar voor? Oké… daar gaan we dan.  

Plantentrends / bloementrends | SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

Groen trends nr. 1 //ROMANCE 3.0

Less is more? Hell no, niet binnen deze trend. Want we hebben het weer goed, de economie trekt aan en de welvaart groeit. Kortom, we mogen weer uitpakken! In de decadente trend Romance 3.0 spelen de Medinilla en Polkadot Begonia de absolute hoofdrol. De plant welke ook absoluut gezien mag worden binnen deze trend is wat mij betreft de Bananenplant (Musa). De trend zelf is geïnspireerd op het florale, waarin je rijke kleurcombinaties, grote bloemvormen en soms een sterk exotische uitstraling terugziet. Deze twee kamerplanten zijn daarvoor de perfecte match. Combineer zachte, fluwelen kleuren met grove én verfijnde details – en uiteraard met veel, heel veel bloemen en planten.

  • Medinilla
   Sierlijke, golvende bladeren groeien in mooie bogen en maken de Medinilla onweerstaanbaar. De vierkante stengels houden grote, roze ballen vast. En wanneer ze opengaan, komt er een tros dieproze bloemen uit. Als je de Medinilla op een hoog meubel zet, bijvoorbeeld een kast, dan kijk je recht die prachtige bloem in. Deze blikvanger vanjewelste geeft nét dat exotische tintje aan je interieur.
   Geef de plant een keer per week een beetje water.
   De Medinilla laat zien hoe hij zich voelt. Zijn de bladeren en knoppen donker tot zwart? Teveel water gegeven. Hangen de bladeren licht? Extra water in de pot.
   En een beetje liefde en warmte dus, deze exoot kan niet tegen temperaturen onder 15°C.
  • Polkadot Begonia
   Een absolute hit op instagram: de Polkadot Begonia. Met een stam die lijkt op bamboe, tweekleurige bladeren (groene voorkant, paarsrode achterkant) en natuurlijk de iconische witte, bijna zilveren stippen, is de Polkadot Begonia een perfecte plant voor kinderkamers. Of olijke types. Of tegen een gestreept behang. Of samen met heel veel andere stippenplanten – zo wordt ie ook wel genoemd. Hoe het ook zij; we love polkadots!
   -Wat zon, wat licht en je hebt een blije Polkadot Begonia.
   -Deze rossige dame houdt van warmte.
   -Vochtige grond, maar niet teveel.
  • Bananenplant (Musa)
   We like! Weliswaar geen bloemenregen maar de kleur en bladtekening zijn we gewoon simpelweg verliefd op. komt van de webshop met de meest bijzondere botanische planten; Green lifestyle Store. Helemaal fijn; hij stond bij het uitpakken van de feestelijke verzenddoos al keurig met zijn voetjes in de stoere ‘green moss pot’ waardoor ik hem meteen een plekje kon geven in ons interieur. De Bananenplant is een tropische en verschijning maakt van jouw interieur meteen een groen feestje, zo houd je het hele jaar door het zomergevoel een beetje vast. Good to know: De ‘Deep forest’ kleur past ook nog eens helemaal bij de interieur trends 2019. Het is dus echt een must-have voor jouw interieur.
   -Geef de plant 2 x per week water.
   -Plaats de plant op een lichte plek maar niet in de volle zon.
   -Minimaal 15°C en maximaal 25°C.

Cymbidium bloemstyling event © Woonblog StijlvolStyling.com

Groen trends nr. 2 // RE-ASSEMBLE

Creativiteit is het credo! We ontwikkelen ons in een razendsnel tempo. Wat vandaag nieuw is, is morgen weer oud. Hierdoor word je interieur een driedimensionale collage waarin vrijwel alles perfect met elkaar samengaat.

In deze trend kan alles in de mix: kleuren, prints, grafische patronen, allerlei verschillende materialen, speelse dessins, noem maar op. Het gaat erom dat je het een met het ander, en dat kan dus van alles zijn, combineert. Heb je oude spullen zoals een tafeltje of een kastje? Maak er dan een new style knalgeel secretaire van. Of vervang bepaalde elementen in je interieur en creëer een totaal andere uitstraling. Het leukste van deze trend? Er zijn geen regels! Ook als het gaat om planten, alles kan. De Orchidee bijvoorbeeld, felroze met print en met bijzondere vorm. En de Codiaeum met zijn uitgesproken bladeren. Beide kamerplanten passen perfect in deze trend.

 • Orchidee
  Stralend wit, citroengeel, zacht oranje, poederig of juist knalroze. Met stippen, strepen, randjes, of zonder, rond, puntig, ielig, dik: de Orchidee, ook wel Phalaenopsis, is er in alle mogelijk denkbare varianten. Je hebt maar liefst 25.000 soorten orchideeën! Dus binnen deze trend kun je echt los gaan met de orchidee(ën) naar jouw keuze. Het is een makkelijke plant wat betekent dat je er alle kanten mee uit kunt. Bijvoorbeeld ‘gewoon op pot’, maar ook ondersteboven hangend aan de muur, liggend op een schaal of leunend in een glazen vaas. Mijn persoonlijke favoriet is overigens de Cymbidium (familie van de Orchidee) welke ook perfect is voor de winterse feestdagen om luxe en uitbundige boeketten en bloemstukken met te maken.
  -Zet de orchidee op een lichte plaats, maar vermijd felle zon in de zomer.
  -Dompel de wortels iedere 7 tot 10 dagen onder in water.
  -Een beetje extra aandacht kan geen kwaad: geef in de winter een keer per maand orchideeënvoeding, de rest van het jaar twee keer per maand.
 • Codiaeum
  Een speelse jongen, dat is de Codiaeum. Schitterende bladeren, vlammend gekleurd in groen, geel, oranje, rood en soms zelfs paars. Hij staat in de top 4 van favoriete ‘mannenplanten‘ voor de echte metro man. Met opvallende nerven en spannende spikkels kan je deze in klein formaat (voor de vensterbank) of als centrepiece (binnenstruik) een plekje in huis geven. Symbolisch past de Codiaeum perfect in de trend Re-Assemble, die voor verandering staat.
  -Je kan de Codiaeum het beste een plekje met indirect (zon)licht geven. Zo behoudt ie zijn mooie kleuren.
  -Niet teveel water geven, in een voetbad bezwijkt ie.
  -Sproei eens per week het blad, dan blijft het mooier.

Interieur project voormalig pakhuis Amsterdam (loft) door SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

Groen trends nr. 3 // PUNK REBOOTED

Punk is never really gone! En daar zijn we maar wat blij mee. Want hoewel niet iedereen zit te springen om alle remmen los te gooien, is een beetje punk in ons leven lekker. In deze trend bestaan regels niet, want we moeten ons al aan zoveel regels houden … waarom eigenlijk? Dat mogen we toch zeker zelf wel bepalen!

De Punk Rebooted trend is ruig, met scherpe vormen en industriële materialen. Het vraagt een anarchistische kijk op je interieur. Denk dominant, ruig, met bijna een agressieve uitstraling – één groot protest. Ook het onverwachte is kenmerkend voor deze trend: scherpe randen of juist een ruw oppervlak, iets nieuws dat oud lijkt of bij elkaar gezet. Wat je ook laat zien, alles lijkt een eigen verhaal te hebben, een felle mening. Bloemen en planten gebruiken we op onorthodoxe wijze. Want… aan regels hebben we lak!

Natuurlijk design

Stevige punten, wilde kronkels en soms wat prikkelbaar. Hoogstandjes in natuurlijk design. De vetplanten zijn succulenten en hebben het vermogen om vocht op te slaan. De belangrijkste regel als het om groen gaat – water geven – hoeft dus niet gevolgd te worden. Een beetje droogte doorstaan ze gemakkelijk. Kleuren van de planten zijn donker, ze vragen om aandacht en steken af tegen de omgeving. Een puntige grote cactus of een wild groeiende kamerboom, feeërieke planten als de vleeseters, zet ze in een zwartleren pot, of niet! Hoe het ook zij… we all love punk.

Exotische kamerplant

Lange stengels met spitsvormige bladeren in een krans groeien vanuit een ondergrondse wortelstok omhoog. De exotische kamerplant kan tot wel een meter lang worden. De Parapluplant doet zijn naam eer aan – en als de grond goed natgehouden wordt is deze niet stuk te krijgen. Ook hier kun je combineren met allerlei planten in allerlei vormen, want er zijn geen regels!

// Bron groen trends: met dank aan Bloemenbureau Holland (Mooi wat planten doen).
// Deze blog betreft een inspirerende samenwerking met de Green Lifestyle Store.  

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com