Menu
DIY / Groen wonen / Lente / Plant & bloem styling / Wonen en seizoenen

Groen wonen | De Narcis brengt het voorjaar in huis + DIY tip!

Groen wonen | De Narcis brengt het voorjaar in huis - Woonblog StijlvolStyling.com (Daffodil plant & flowers)
Groen wonen | De Narcis brengt het voorjaar in huis + DIY tip! 
‘Klaar voor het voorjaar… af!’ Het is nu toch echt tijd om die winterdip uit te komen en te zorgen voor een lenteproof huis. Natuurijk help ik je zoals ieder jaar een handje met vrolijke voorjaarsstyling tips voor in en om het huis. Vandaag is het weer tijd voor een sterk staaltje bloemstyling voor beginners, dit keer met de ultieme lentebloeier de Narcis. Deze vrolijke trompetter helpt jouw binnen een mum van tijd het lente gevoel in je interieur de creëren. Als potplant of in de vaas, de Narcis wordt je vast heel vrolijk van. Uit de bollen van de Narcis groeien groene scheuten, hieruit groeien gladde stengels met smalle lichtbruine knoppen. Tot hier nog steeds niet zo fraai om te zien maar als die knoppen eenmaal open gaan dan mag je al snel de mooie trompetbloemen verwelkomen. Sommigen Narcissen verspreiden ook nog eens heerlijke geur, die aan het voorjaar doet denken. Tijd om aan de slag te gaan met de woonplant van de maand februari, de Narcis.

Wist je dat de Narcis woonplant van de maand februari 2016 is? 

Lang leve de lente!

Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes witte bloemetjes: er zijn wel 88 verschillende soorten narcissen, in twaalf categorieën. Ze stammen allemaal af van de wilde narcis, die al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond groeit. De soorten die we hier kennen, hebben zich voornamelijk uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa.

Groen wonen | De Narcis brengt het voorjaar in huis - Woonblog StijlvolStyling.com (Daffodil plant & flowers)

Botanische beauty 

De Narcis is een sfeermaker binnen het interieur, die vrij snel tot bloei komt. Van knalgeel tot romig en hagelwit, soms gesierd met een feloranje kroontje. Het is een ideale bol op pot om het huis mee op te fleuren en het eerste voorjaarsgevoel te ervaren. Als vrij strakke woonplant – puntige bladeren, gestileerde stengels – past Narcis prachtig bij de grafische vormen en lijnen die je nu in de trendy interieurs ziet.

Deze beauty heeft haar naam de danken aan Narcissus, de ijdele jager in de Griekse mythologie. Narcissus was zo verliefd op zijn spiegelbeeld in het water dat hij er uiteindelijk in verdronk. Daarom kijken narcissen altijd een beetje naar beneden.

Groen wonen | De Narcis brengt het voorjaar in huis - Woonblog StijlvolStyling.com (Daffodil plant & flowers)

De #lente in huis gehaald!

Verzorging

Narcis bloeit en groeit het best met ruim voldoende vocht, dus laat de kluit niet uitdrogen. Hoe meer water ze krijgen, hoe hoger ze kunnen worden. Ze bloeien optimaal op een lichte plek en ze blijven het langst mooi in een niet al te warme omgeving. Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, houdt de bol meer energie over voor de rest van de plant. Omdat narcissen altijd de zon zoeken, kunnen narcissen-op-pot binnen het beste af en toe een slagje worden gedraaid, zodat ze niet scheef groeien.

Ideeën 

Narcissen op pot staan ook mooi in glas: spoel het kluitje af en zet het in een laagje water. Het hele proces van wortel-bol-steel-bloem is zo in laagjes te zien. Narcissen in dezelfde kleur bij elkaar zetten heeft een krachtige moderne uitstraling Door verschillende soorten te mengen, krijg je een speels effect. Dat kan versterkt worden met potten in gladde, functionele materialen, zoals metaal en kunststof, maar ook glad leer en gepolijst hout werkt.

DIY-tip: hippe hang-out voor je narcissen

Van narcissen krijg je vanzelf energie Laat je door de laatste donkere dagen van deze winter heen slepen en maak je klaar voor het bruisende voorjaar. De mooie strakke lijnen van de Narcis passen ook nog eens prima bij de grafische stijltrends dit nu zo in trek zijn. Hang dit moderne mandje aan je kapstok en je kunt wekenlang genieten van een vrolijk welkom als je binnenstapt. Zo gemaakt, óók als je twee linkerhanden hebt.

Dit heb je nodig:

● Mand van gelakt metaal (Ikea)

● Potjes narcissen

● Stukje vijverfolie of –zeil (en met een stevige vuilniszak kom je ook een eind)

● Touw om de mand mee op te hangen

● Een stuk zwarte stof en een rood T-shirt

● Mes en schaar

Zo maak je het:

Stap 1

Vlecht een paar banen zwarte stof door de onderkant van de mand, tot de bovenrand van de potjes narcissen. Knip een baan van het rode T-shirt en trekt die rond de bovenrand van de mand.

Stap 2

Knip het plastic rond de mand ruim uit en leg het zo in de mand dat er een bodem met opstaande randen ontstaat.

Groen wonen | De Narcis brengt het voorjaar in huis - Woonblog StijlvolStyling.com (Daffodil plant & flowers)

Stap 3

Haal de narcissen uit hun plastic potjes en zet ze dicht tegen elkaar in de mand. Knoop het zwarte trouw aan de hengsels en hang de mand op aan bijvoorbeeld de kapstok of op een andere plek waar vaak je oog op valt.

Gesponsorde blog in samenwerking met Bloemenbureau Holland. 
Beelden: mooiwatplantendoen.nl

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com