Menu
Achter de schermen / Groen wonen / Natuurlijk wonen / Plant & bloem styling / Tuintrends / Woontrends / Woontrends 2018

Groen wonen | De planten en bloemen (stijl)trends 2018

Groen wonen | De planten en bloemen (stijl)trends 2018 - Woonblog StijlvolStyling.com

Eind oktober was het weer zover! De jaarlijkse trendlunch georganiseerd door het Bloemenbureau Holland. Ieder jaar een spektakel waar ik absoluut bij wil zijn. Deze editie was er wederom één die mij nog lang bij zal blijven. De locatie was dit jaar film en lichtstudio ‘Singelfilm’ in Amsterdam, waar dit jaar 3 planten en bloemen stijltrends voor 2018 centraal werden gezet. 

Groen wonen | De planten en bloemen (stijl)trends 2018 - Woonblog StijlvolStyling.com

Trendlunch in minimalistische stijl

Na een bijzonder welkomstdrankje dat net zo grijs was als de rest van de ruimte. Mochten wij met een groep van genodigden stylisten en bekende bloggers plaats nemen aan 4 identieke lange compleet in donkergrijs gedekte tafels. Van tafellinnen tot tafelstyling alles was grijs. Heel erg bijzonder en echt weer eens wat anders. Zo waren er pompoenen grijs geschilderd en Hortensia’s ondergedompeld in grijze verf.

Tijdens een luxe ‘vegan’ 5-gangenlunch werd al snel duidelijk dat alleen het eten rijk van kleur was, en per trend werd er een and onthult welke helemaal in de stijl was inrichten met de bijbehorende planten en bloemen. Tijdens een 2 uur durende presentatie tijdens de lunch werd er ook dit jaar door trendwatcher Aafje Nijman uitgebreid verteld over de 3 planten en bloemen trends voor 2018. Hoe komen ze tot stand en waarin zie je dit terug. In 2018 ga ik jullie hier natuurlijk veel meer over vertellen en aan de hand van voorbeelden laten zien hoe je deze groene stijltrends terug kunt laten komen in jouw eigen interieur. Maar voor nu is dit is alvast een ‘sneak preview’ van wat je kunt verwachten:

Stijltrend 1. Re-Assemble

Een explosie aan creativiteit door de veranderende maatschappij, dat is waar deze trend over gaat. Gebruik maken van nieuwe mogelijkheden die soms complexer lijken dan ze daadwerkelijk zijn. En combinaties blijven maken met het oude vertrouwde om een nieuw geheel te creëren. Een mix en match principe! Van kleuren tot materialen het kan niet gek genoeg. Van felle kleuren gemixt met pastel tot juist heel natuurlijk en vergrijsde tinten. Daarnaast is er bijzonder veel groen in de zin van groene planten bij deze trends te zien. Qua potten ga je bijvoorkeur voor kunststof, papier en karton en nog vaker voor gerecyclede materialen. Verder opvallend: patchwork designs en het collage achtige geheel bij deze trend. Het lijkt wel een levend moodboard waarin alles is geoorloofd.

Stijltrend 2. Romance 3.0

De trends waarvan ik denk dat deze volgend jaar het meeste aan gaat slaan binnen de groen branche, de stijltrend romance 3.0! De economie trekt weer aan, en samen zitten wij maar wat graag in een digitale bubbel. Digitalisering heeft echter ook keerzijde, soms zijn wij het zat en keren wij het liefst terug nar onze veilige warme basis. De echte romantiek vol warme kleuren, rijke materialen, ronde zachte vormen en krachtige klassieke kleuruitspattingen. Zoals de combinatie van (mat)goud en donkerrood. Veel (donker)paars, donkerblauw en veel groen. Van van deze donkere kleuren worden aanvullend met (poeder)pastellen. Bij deze trends zie je veel marmer, fluweel, hout en glas. Ook goud, koper, keramiek en leer spelen een belangrijke rol. Er zijn veel bloemenprints te zien en veel stylisten die goed overweg kunnen met deze stijl zie je werken met laagjes. Vintage en retro is helemaal hip bij deze trend zoals deze ook veel terug komt in de woontrends voor 2018.

Stijltrend 3. Punk Rebooted

Gedurft, gek en opvallend. Pink Rebooted staat voor de opstanden in de wereld ombuigen tot een vernieuwend interieur. Bij deze trend zie je veel ruwe en ruige vormen. Alles behalve liefelijk en rond maar vooral scherp en contrastrijk. Een gevecht in een interieur tussen materialen, vormen en kleuren. Bij deze trends zie je veel zwart en rood. En de woonstijl omschrijft zich het beste als industrieel met een design twist. Daarnaast is er ruimte voor het onvolmaakte als designs met vlekken, krassen en scheuren. Ook symbolieken welke gaan over vrede en vrijheid spelen een rol in de beletteringen van stoffen. Qua kleuren ga je naast zwart en rood voor groen en beige om het geheel wat af te vlakken en in een interieur samenhangend te laten ogen. Een stoere en luxe trend voor mensen met pit en lef!

Tot slot.

Mocht je het je afvragen wat er nu naar zo’n event met al die mooie planten en bloemen gebeurt? Die mogen wij meenemen! Net voordat het is afgelopen mag iedereen letterlijk (met beleid) de wanden en tafels kaal plukken en zelfs de tafelstyling meenemen. Om hier vervolgens thuis mee verder te experimenteren binnen de 3 nieuwe stijltrends en onze eigen visie op groen wonen.

Groen wonen | De planten en bloemen (stijl)trends 2018 - Woonblog StijlvolStyling.com

Rechts achter zie je mij aan het werk als blogger/ fotograaf – zo konden jullie o.a. live meekijken via mijn Instagram.

Bron: event met dank aan het team van mooiwatplantendoen.nl – Bloemenbureau Holland | Beelden door: Mell Photography

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com