Menu
DIY / Groen wonen / Plant & bloem styling

Groen wonen | Do it yourself – Pilea stekken

Groen wonen | Do it yourself - Pilea stekken - Woonblog StijlvolStyling.com

Onlangs schreef ik een blog over de populaire Pilea peperomioides (Pannenkoekenplant). Ben jij trotse bezitter van deze trendplant, dan krijgt jouw plant wanneer je hem goed verzorgt kleine baby Pilea’s oftewel stekjes. Van die stekjes kun je nieuwe Pilea planten kweken. Wanneer de Pilea stekjes krijgt en hoe je deze opkweekt tot nieuwe volwassen planten, leg ik je uit in deze blog. 

Wanneer geeft een Pilea peperomioides stekjes?

Een veel gestelde vraag, wanneer geeft mijn Pilea stekjes? Wanneer de Pilea stekjes geeft is bij iedereen verschillend. Meer dan dat je de plant heel erg goed kunt verzorgen en hem op de ideale standplaats kunt zetten, kun je niet voor jouw moederplant doen. Wanneer de Pilea het voldoende naar haar zin heeft en gezond is, zal ze stekjes aan gaan maken. Wanneer de Pilea
eenmaal stekjes krijgt is het zaak om deze goed in de gaten te houden en vooral niet te vroeg van de plant te verwijderen. Je kunt beter wachter tot het echt een klein plantje is geworden.
Zo kun je hem niet alleen makkelijker verwijderen, de kans dat het stekken slaagt is ook veel groter. Geduld is dus een schone zaak!

Wat heb je nodig voor stekken van een Pilea:

  • Een grote Pilea peperomioides met 1 of meerdere stekjes
  • Klein glazen vaasje of bloempotje
  • Stekaarde of potgrond met voeding
  • Een schone scherpe (tuin) schaar

Groen wonen | Do it yourself - Pilea stekken - Woonblog StijlvolStyling.com

Do it yourself uitleg – Pilea stekken:

Allereerste probeer bij het afknippen om zoveel mogelijk wortel van het stekje mee af te knippen, dan heeft het stekje veel meer mogelijkheden om te wortelen. Probeer met schone handen om het stekje heen wat aarde weg te graven. Je trekt dan zachtjes aan het stekje en knipt hem netjes aan met de aangegroeide wortels op het stekje.

Lukt het niet om genoeg wortels mee te krijgen? Geen paniek!
Zet dat i.p.v. jouw stekje direct in een potje met aarde de stekjes eerst een paar dagen in een vaasje of bakje water onder dat daarbij de blaadjes in het water staan. Grotere kans dat
de wortels aangroeien en jouw baby Pilea voldoende wortels heeft om straks te kunnen groeien in de potgrond of stekgrond.
Stekgrond heeft de voorkeur omdat deze de groei bevorderd. Maar ben je nu niet zo actief op tuinieren en kamerplanten gebied en heb je wel potgrond (met voeding) in huis,
dan kun je dit ook gebruiken. Pot de stekjes op, en ga zachtaardig met het jonge plantje om. Jonge plantjes zijn vaak erg fragiel en verliezen hierdoor makkelijker takjes en blad.
Zonde want daar wordt je Pilea niet knapper van!

Staan jouw stekjes in het water of de potgrond, dan is het zaak er goed voor te zorgen. Nu is de Pilea van nature ene makkelijke plant, dus ook voor de beginners op groen styling gebied is de verzorging erg makkelijk. Tot slot, tips voor het goed laten groeien van je Pilea stekjes:

  1. Zorg dat jouw stekjes voorzien van van wortels alvorens ze de aarde in gaan.
  2. Zet de stekjes in een potje op een lichte plaats. Echter liever niet in de felle zon, dan verbranden ze.
  3. Hou stekjes niet te nat, de Pilea geeft de voorkeur aan een licht vochtige grond (geen waterballet, maar ook geen woestijn grond).
  4. Omdat terracotta veel water onttrekt aan planten (terracotta absorbeert water als een spons). Raad ik aan om te starten met bijvoorbeeld een kunststof bloempotje. Terracotta potten zijn razend populair voor Pilea planten omdat dit erg leuk staat. Echter dit betekend wel dat je iets intensiever voor jouw plant moet zorgen.

Groen wonen | Do it yourself - Pilea stekken - Woonblog StijlvolStyling.com

Meer informatie over de Pilea en leuke styling tips met deze trendplant? Lees dan ook eens mijn blog over woonfavoriet de Pilea peperomioides.

 Shoptip:

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com