Menu

Groen wonen | Eerste hulp tips bij planten verzorgen en plant problemen | Woonblog StijlvolStyling.com

Wekelijks krijg ik emails en berichtjes via social media van hopeloze planten liefhebbers. Allemaal stellen ze mij maar 1 vraag; Susanne ik snap er niets van, hoe houdt jij je planten nu zo mooi en waar haal je in godsnaam te tijd vandaan om al die plantjes in jouw interieur te verzorgen. Tja, goede vraag! Eigenlijk kost het planten verzorgen en onderhouden mij helemaal niet zo veel moeite en tijd als het lijkt. Daarom in deze blog mijn eerste hulp tips om jouw dierbare groene flora te redden van de ondergang, inclusief ‘reanimatie tips’ voor plantjes welke in de problemen zijn gekomen. 

728 x 90 Plantje

Beginnen bij de basis

Tips voor de juiste aanschaf en (kamer) planten verzorgen:

 • Bepaal vooraf welk exemplaar bij jouw woning of levensstijl past. Heb je een druk leven kies dan geen plant die 3x in de week water moet krijgen, dit hou je vaak niet vol namelijk! Ook als je veel van huis bent moet je hier rekening mee houden.
 • Let vooral op de juiste standplaats en hoe vaak een plant water dient te krijgen als je planten gaat aanschaffen.
 • Kijk goed als je een plant koopt of er geen vliegjes in zitten.
 • Vergeet geen hydrokorrels onder in de potten te doen (kwart hydrokorrels en de rest van de pot afvullen met voedzame potgrond)
 • Zorg voor de juiste type potgrond en evt. pokon plantenvoeding bij het type plant.
 • Zet planten die erg donker staan eventueel 1 keer in de week voor het raam of in de zomer op de buitentafel voor wat extra licht indien je ziet dat een plant daar behoefte aan heeft.
 • Koop plantenpotten waarbij het water goed weg kan lopen of waar je minstens goed kunt checken of er geen water onderin de pot blijft staan.
 • Doe groen wonen inspiratie op zodat je weet welke type planten, bloempotten en aanplant mogelijkheden er zijn. Weet wat bij je past!

Groen wonen | Eerste hulp tips bij planten verzorgen en plant problemen | Woonblog StijlvolStyling.com

Geen groene vingers?

Susanne’s eerste hulp tips voor het redden van jouw kamerplanten:

Het begint natuurlijk allemaal het kijken, kijken, kijken, beoordelen en leren. Groene vingers krijgen duurt even maar als je het eenmaal door hebt kost het planten verzorgen en onderhouden je nauwelijks tijd. Maar eerlijk is eerlijk, voordat je aan deze blog begon heb je waarscheinlijk al vele adviezen van familie en/of vrienden gekregen, of misschien zelfs wel een hele online speurtocht gehouden naar tips over plant verzorging. Nu de populariteit van planten nog steeds toeneemt wagen steeds meer mensen zich aan een even in de urban jungle. Echter groene vingers heeft helaas niet iedereen. Gaat het onbedoeld dan toch mis nadat je met de beste bedoelingen jouw interieur van planten hebt voorzien? Geen paniek! Dit zijn mijn tips om jouw binnenplanten te redden van een stille dood (mits je op tijd ingrijpt natuurlijk):

 1. Planten probleem 1: Hangende, opgerolde of slappe bladeren. Groen wonen | Bananenplant brengt de tropische sfeer in huis - Woonblog StijlvolStyling.com
  Je komt aanlopen en ziet dat jouw plant ineens hele slappe of hangende bladeren heeft, of jouw plant rolt overdag zijn blad op incl. bruine/ droge randen.
  Wanneer je dit ziet moeten alle alarmbellen bij je afgaan; mijn plant heeft dorst. Doordat de plant te weinig vocht heeft gaan de bladen hangen of rollen zich op (ze krimpen als het ware).
  De meest voor de hand liggende oorzaak hiervan is dat jouw plant te weinig water geeft. Maar ook kan je plant te koud staan. Probeer daarom een schema aan te houden qua water geven en zet als dit niets oplost je plant op een warmere plek in huis. Experimenteren vereist!
 2. Planten probleem 2: Bruin wordende stengels (of een begin stadium hiervan met vlekjes)
  Wanneer je dit ziet is het waarschijnlijk wortelrot. Je hebt vermoedelijk je planten teveel water gegeven of het water kan niet goed afvloeien en blijft onderin de pot staan. Verwijder onmiddellijk het overtollige water onderin te pot en verpot eventueel je plant en doe er nieuwe voedzame droge potgrond bij.
 3. Planten probleem 3: De fris groene bladen worden ineens geel 
  Twee dingen: Je hebt te maken met ofwel een standplaats met een te koude luchtstroom met te weinig zonlicht of juiste een te warme (zonnige) standplaats. Andere optie: Je kunt ook eerst proberen dit op te lossen door te checken of de plant te weinig voeding in de bodem heeft. Gebruik hiervoor groene planten voeding welke volgens de instructies op de verpakking je bij het gietwater doet. Zoek online naar de naam van jouw plant en welke standplaats deze nodig heeft, ook hierbij wordt je vast al snel veel meer duidelijk wat eraan scheelt.
 4. Planten probleem 4: Verlies aan indentiteit – de bladtekening verdwijnt
  De mooie bladtekening verdwijnt langzaam, een vreemde aanblik maar dit kan echt gebeuren. Vermoedeijk staat jouw plant te donker en moet je deze op een lichtere plek zetten.
 5. Planten probleem 5: Uitgedroogde bladeren of bruine vlekken met het blad
  Planten zijn net kleine kinderen, ze hebben regelmaat nodig, zo ook in de verzorging. Bepaal daarom goed hoeveel water je plant nodig heeft, en maak een schema waarbij je de plant steeds op dezelfde dag in de week water geeft. Dit hoeft misschien niet eens iedere week te zijn, zelf heb ik ook planten in huis welke ik maar eens in de twee weken water geef. Mijn cactussoorten krijgen in de winterperiode zelf maar 1 keer per maand water.
 6. Planten probleem 6: Zwarte rouw vliegjes in en rondom je planten
  Dit overkomt plantenliefhebbers met en zonder groene vingers, rauw vliegjes in de planten. Dit probleem mag je zeker niet onderschatten want voordat je het weet leggen de vliegjes werkelijk in iedere potgrond in huis nieuwe eitjes. Hoe dan ook moet je altijd goed checken als je een plant koopt of deze geen vliegjes bevat. Door de vele larven kunnen je planten besmet raken en gaan ze uiteindelijk dood.
  Overkomt het je dan toch dan is dit erg vervelend en zo pak je dit probleem aan:
  – Zet besmette planten apart van jouw gezonde planten.
  – Laat de grond zoveel als mogelijk uitdrogen.
  – Vang volwassen vliegjes met bakjes rode wijn, dit om te voorkomen dat je continue vliegjes in huis hebt.
  – Je kunt chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken om de larven eitjes te doden maar helaas is dit vaak niet heel goed voor je plant.
  Betere bestrijding tip is: Koop aaltjes (nematoden) bij de groen specialist. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes elke de natuurlijke vijand zijn van deze rouw vliegjes, je voegt vervolgens de aaltjes bij het gietwater. Deze eten de larven in de potgrond vanzelf op en sterven daarna vanzelf ook weer doordat er vanzelf geen voeding meer is voor ze.
 7. Laatste planten redmiddel:
  Heb je nu alles geprobeerd maar het wordt niet beter, dan kun je altijd nog jouw plant verpotten waarbij je zoveel als mogelijk voorzichtig de wortels schoonmaakt en de plant opnieuw aanplant in nieuwe schone voedzame potgrond, geef eventueel je plant wat extra zonlicht en voor de soort geschikte plantenvoeding. Op Stijlvol Styling kun je in de categorie groen wonen meer dan 100 blogs vinden over planten en de verzorging hiervan, per soort, voor makkelijke en moeilijke planten, voor mensen met en zonder groene vingers. Ook op gebied van styling met planten (en bloemen) kun je veel inspiratie vinden in deze categorie.

Groen wonen | Eerste hulp tips bij planten verzorgen en plant problemen | Woonblog StijlvolStyling.com
Groentrends

Tot slot een leuke boeken shoptip + planten styling tip:

Plant je planten eens aan in een terrarium. Dit is één van de leukste groentrends van dit moment! Door het transparante glas komt de structuur van de bladeren en de wortels nog beter tot zijn recht. Het fijne is dat je met glas alle kanten op kunt en het dus eindeloos kunt combineren met mooie kamerplanten. Shoptip: koop eens het boek ‘Terrarium in glas’. In dit boek vind je 33 projecten – van jungles tot woestijnen en van Europees bos tot berglandschappen. Stap voor stap kun je uit dit boek leren een mooi stukje natuur kunt na te bootsen in een terrarium. Inclusief een overzicht van alle bruikbare planten. Plus suggesties voor plantaardige en minerale materialen om je ontwerp nog mooier te maken. Het boek is van uitgeverij Terra door Anne Bauer en Noan Levy met prachtige inspirerende foto’s van Rebecca Genet. Bestellen van dit boek kan hier.

Meer planten boeken tips:

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com