Menu
Groen wonen / Interieur inspiratie / Plant & bloem styling / Susanne's favorites / Wonen en seizoenen / Zomer

Groen wonen | Exoten als Anthurium brengen kleur in huis!

Groen wonen | Exoten als Anthurium brengt kleur in huis! - Woonblog StijlvolStyling.com

Onlangs had ik een winter-styling en fotografie opdracht voor Anthurium kwekers, waarvan jullie in november het eindresultaat gaan zien in een speciale blog. Bij mij thuis lijkt het hierdoor echter al ruim drie weken een ware tropical party. Ik mis alleen nog de Piña Colada’s, strandkleding, witte stranden, zon, zee en kilometers blauwe lucht. Schreef je nou tropical en winter? Jazeker! Want het was een winterse opdracht met tropische Anthurium bloemen (maak ik je al nieuwsgierig?). Hoe dan ook, leuk om alvast te vertellen voor deze opdracht kreeg ik zo ontzettend veel prachtige Anthurium’s aangeleverd dat het sinds dien lijkt of ik elke dag jarig ben en een feestje geef. Met een huis vol kleurrijke bloemen is het natuurlijk een goed moment om mijn camera overuren te laten draaien. De Anthuriums staan momenteel in iedere ruimte van ons huis. September is ook nog eens de maand van de exoten en naast de Anthurium staat bij veel bloemisten ook de Strelitzia en Gloriosa in de spotlight. In deze blog laat ik je mijn creaties zien met de Anthurium en vertel ik je graag meer over de Exoten welke jouw zomer voor je gevoel binnenshuis net even langer laten duren. Kijk en lees je mee? 

Tropische boost voor jouw interieur met Strelitzia, Gloriosa en Anthurium

Om te beginnen voor de liefhebbers een stukje achtergrond en geschiedenis. Woonfavoriet de Anthurium staat voor voor exotische schoonheid. Deze bloem heeft roots in Brazilië, Ecuador, Peru, Colombia en Venezuela en is een ontdekking van Franse botanicus Eduard André. Hij ontdekte de bloem in 1876 in Ecuador en Colombia. De naam anthurium is afgeleid van de Griekse woorden ‘anthos’ en ‘oura’ wat vertaald ‘bloei’ en ‘staart’ betekent.

Gloriosa is familie van de leliefamilie en komt uit India en zuidelijk Afrika. De officieel naam van deze mooie bloem is de Gloriosa rothschildiana. Daarmee werd de bloem vernoemend naar zoöloog Lionel Rothschild. De bloemen van de Gloriosa staan symbool voor ambitie en succes!

Strelitzia staat voor vrijheid en onsterfelijkheid. Deze bloem komt oorspronkelijke uit Zuid-Afrika. Sinds de 18’de eeuw is deze bijzondere bloem al erg populair en werd sindsdien verscheept naar alle uiteinde van de wereld. De vrouw van Engelse koning George III had ene grote voorliefde voor planten en bloemen en dit zag je dan ook terug in haar naam: Charlotte van Mecklenburg-Strelitz.

Kleuren en vormen van de Anthurium

Iets wat veel mensen niet weten is dat de bloem van de Anthurium eigenlijk niet het mooi gekleurde schutblad is, dit is slecht de mooie verpakking! De bloem is namelijk het ‘steeltje’ welke uit het schutblad omhoog steekt. Dit noem je officieel ook wel een Aar.

Maar… eerlijk is eerlijk… in de volksmond noem je deze bloem ook wel de ‘penisbloem of penisplant’.
Ook al vind iedereen het shutblad van de Anthurium veruit het mooiste, het draait dus eigenlijk stiekem uiteindelijk allemaal om… tja… de ‘Aar’. 

Het schutblad van de Anthurium is licht glanzend en is er in de kleuren; Wit, rood, roze, paars, oranje, groen en in meerdere kleuren per blad. Zelf heb ik momenteel een zacht groene met roze variant in huis staan welke ik erg mooi vindt welke ‘Marea’ heet.
De zacht roze heet: Cheers – Donker rood: Tropic night – Fris groen: Midori – Wit: Moments – Wit met roze rand: Kaseko – Zacht roze met rode rand: Princes Amalia Elegance – Knal rood met groende rand: Jaguar green – Diep rood (bijna zwart!): Black love. Naast de snijbloemen heb ik momenteel ook de potplanten staan van de Anthurium welke minstens zo fraai zijn.

Kleuren en vormen van de Gloriosa en Strelitzia

Op de twee bovenstaande vrolijke foto’s zie je de Gloriosa en Strelitizia in volle glorie.

De Gloriosa is een hele bijzondere bloem met sierlijke groengele stampers aan de onderkant en 6 knalroze golvende bloemblaadjes. Deze bloem brengt direct een hoop vrolijkheid in jouw interieur en heeft door haar uitbundige groei en bloei maar weinig metgezellen nodig om een hele vaas te vullen. Zelf vind ik deze bloem ook ideaal voor een stilleven met kleinere vaasjes.

Op het eerste gezicht lijkt de Strelitzia juist een vrij simpele en statige bloem. Maar voor wie dichterbij ziet de prachtige openstaande oranje schutbladeren met daartussen de twee à drie blauwe koningsbladeren. De steel is minimalistisch zonder blad of vertakkingen zodat al jouw aandacht door de bijzondere Tropische bloem zal worden opgeëist. Een enkel stuk van deze bloem volstaat prima om een mooie fles of vaas te vullen. Zelf gebruikte ik bij de bloem styling met Anthuriums juist het mooie lange blad van de Strelitzia welke perfect combineert met de exoten.

Groen wonen | Exoten als Anthurium brengt kleur in huis! - Woonblog StijlvolStyling.com

Verzorging van de strelitzia, gloriosa en anthurium

  • Snijd +/- 1 centimeter van de bloemsteel schuin af met een schoon en scherp mesje.
  • Belangrijk is dat je schone vazen gebruikt en vult met +/- 7 cm kraanwater op kamertemperatuur.
  • Heb jij een gemengd boekt? Gebruik dan snijbloemenvoedsel in jouw vaas.
  • Ondanks dat het exoten zijn. Deze bloemen doen het beste bij een omgevingstemperatuur van +/- 20 °C.
  • Exotische bloemen houden niet van tocht, de volle zon of de warme kachel.
  • Let op dat nooit rijpend fruit in de buurt van de jouw bloemen zet, dan is het snel gedaan met de bloemen.
  • Langer genieten van jouw exoten? Knip iedere week een klein stukje van de steel af en vul de vaas bij met nieuw kraanwater of ververs het water.
    Je hebt dan zeker van de Anthurium (net als ik) wekenlang plezier!

Veel plezier van jouw tropische verassingen! 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com