Interieur inspiratie | Gek op Hortensia’s.
De Hortensia; Naar mijn idee altijd één van de meest populaire planten bij Nederlanders. Deze prachtige bloeiende plant is er als kamerplant, als tuinplant en vooral niet vergeten; Ook als snijbloem is de Hortensia momenteel volop te koop! De Hortensia komt oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Amerika. Leuk weetje: haar chique naam Hydrangea komt van ‘hydro’ (water) en ‘angeion’ (kruik). De vorm van de Hortensia doet namelijk denken aan een oude waterkruik. Afgelopen week heb ik Hortensia kwekerij Ammerlaan mogen bezoeken in Rijsenhout. Na een heerlijk high tea met Hortensia-thee kregen ik met een select gezelschap van redactrices en groen stylistes een rondleiding. Het bleef niet bij kijken alleen want aanvullend was er een leuke workshop met Hortensia’s door masterflorist Florian Seyd van The Wunderkammer. Tijdens mijn bezoek heb ik een hoop geleerd over de Hortensia. Vooral over de manier van kweken, vele soorten en welke er nu juist wel en niet geschikt zijn om te laten drogen. Het was erg interessant. Wederom een leuke ervaring en geslaagde middag.
Vanaf augustus kun je genieten van één van de mooiste snijbloemen: Hortensia.
Hortensia’s zijn dol op kleur. Je hebt ze in alle tinten rood, roze, paars, wit, groen en blauw. Daarnaast zijn er bloemen met gecombineerde kleuren zoals groen & rood, paars & groen en bloemen met gekleurde of zelfs gekarteld randjes. Naast frisse tinten, zijn er ook zogenaamde doorgekleurde bloemen. Deze Hortensia’s hebben een groen/rood/blauwe tint en laten zich goed drogen. Ook qua vorm kun met deze no-nonsense bloem vele kanten op. Ga voor kleinbloemige of bolvormige Hortensia’s in het midden en grote bloemblaadjes aan de rand (randbloeiers) of Hortensia’s met een pluimachtige vorm. Met een paar eenvoudige tips geniet je extra lang van jouw boeket in huis.
Verzorgingstips
- Gebruik altijd een schone vaas en vul voor 2/3 met water. Voeg ook wat snijbloemenvoedsel toe.
- Snij voor je de bloemen in de vaas zet, ongeveer 2 cm schuin van de stelen af voor betere opname van water en snijbloemenvoedsel.
- Verwijder ook overtollig blad aan de onderkant van de steel.
- Vermijd een plekje op de tocht, in de felle zon of vlak bij een fruitschaal.
- Gebruik een glazen vaas. Hortensia’s houden niet van een metalen vaas of emmer. Je kunt dan tevens gemakkelijk de waterstand en de helderheid ervan controleren.
Zo maakt je een Hortensiaboeket
De Hortensia als snijbloem is graag in het gezelschap van de Anjer, Calla en Gladiool, allemaal bloemen die nu goed verkrijgbaar zijn. Ook mooi is een boeket met Hortensia, Celosia cristata, Viburnum en Chasmanthium. En wat te denken van de verweerde houten bak met de prachtige blauwe kleurexplosie van Hortensia met Gentiaan en witte Eryngium (distel)? Met de Hortensia kun je vele kanten op.
Symboliek
De Hortensia is gul met symboliek. De bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm.
Extra lang genieten van jouw bloemen
Neemt de hortensia geen water meer op en wordt het blad slap? Geen nood. Je kunt de bloem heel eenvoudig drogen. Verwijder dan het blad van de bloemstelen en zet de bloemen terug in de vaas (zonder water). De bloemen drogen in z’n geheel op en zo kun je nog maanden plezier hebben van je gedroogde hortensiabloem. Je kunt er bijvoorbeeld ook een prachtige krans mee maken, weten hoe je dit doet? Lees dan ook eens mijn artikel: DIY Hortensia krans maken.
Tip! Voor alle liefhebbers van hortensia: op hydrangeaworld.com vind je volop info, inspiratie en antwoord op al jouw hortensiavragen.