Menu
Groen wonen / Interieur inspiratie / Samenwerking / Woonkamer inspiratie

Groen wonen | Amaryllis (Hippeastrum)

woonplant-hippeastrum-3-547x377

Groen wonen | Amaryllis (Hippeastrum).
De Hippeastrum is een ideale kandidaat voor de winter maanden. Met haar prachtig grote groen blijvende bladeren van wel 10-60 centimeter lang, plus een of meerdere grote, helder gekleurde bloemen van soms wel 20 centimeter breed betoverd ze jou en geeft ze je een zonnig en blij gevoel in de donkerste tijd van het jaar. Met haar vele kleuren is er altijd wel één passend bij jouw interieur. Zet ze bijvoorbeeld eens samen in één grote schaal of in verschillende maten en potten op bijvoorbeeld je dressoir.
Grote kans trouwens dat je de Hippeastrum beter kent onder de naam Amaryllis. Zo wordt ze in veel gevallen in de winkels verkocht in de laatste maanden van het jaar. Feitelijk klopt die benaming echter niet: de Amaryllis is namelijk de naam van een ander geslacht uit dezelfde (Narcis)familie waartoe de Hippeastrum behoort.

Het bijzondere van de Hippeastrum is dat ze groeit uit een bol, net als andere leden van de Narcisfamilie. Oorspronkelijk stamt ze uit Mexico en de Caraïben, maar de Hippeastrum heeft geen enkele moeite om zich aan te passen aan de (wat minder zonnige) Nederlandse huiskamer in de winter. Daar doet ze het prima in een pot met aarde, waar de bol voor een derde bovenuit steekt. Een lichte plaats en af en toe wat water en de Hippeastrum zal je verrassen met stralend groene bladeren én friskleurige bloemen. Die bloemen zijn verkrijgbaar in diverse kleurschakeringen: rood, roze, wit, oranje, geel, groen, maar ook exemplaren met gekleurde strepen en randen. Genoeg opties dus die kunnen dienen als natuurlijke oppepper in deze periode van het jaar.

20132511_hippeastrum_woonplant_december2

Woonplant van de maand

De Hippeastrum staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van december. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer.

Standplaats: Een lichte standplaats.

Aanplanten: Één derde met haar bol boven de potgrond.

Water: Zet de bol op een zonnige plek en geef hem water. Zorg dat je niet te veel water geeft. Na de eerste watergift moet er geen water meer worden gegeven totdat groei zichtbaar is of als de grond gortdroog is geworden. Geef daarna spaarzaam water. Teveel water zorgt ervoor dat de bol en zijn wortels kunnen gaan rotten. De bol is nu niet in staat om veel water op te nemen. Er kan wekelijks water worden gegeven als er een 20 cm lange bloemstengel met bloemknop of twee 25 cm lage bladeren zijn verschenen.Belangrijk: Geef geen plantenvoedsel tijdens de bloeitijd.Bijzonderheden: De Hippeastrum wordt vaak verkocht onder de naam Amaryllis, maar dat is niet de goede naam! (Amaryllis komt uit Zuid-Afrika en Hippeastrum uit Mexico
en de Caraïben.)

Gesponsorde blogpost, Woonplant van de Maand is een initiatief van Bloemenbureau Holland

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com