Menu
Balkon inspiratie / Groen wonen / Interieur inspiratie / Samenwerking

Groen wonen | Kleurrijk wonen met de Hortensia

Interieur | Hortensia = Woonplant van de Maand maart
Groen wonen | Kleurrijk wonen met de Hortensia.
Opvallende vaak kleurrijke verschijning, de Hortensia. Romantische, gezelligheid en en kleur is het eerste waar ik aan denk bij de Hortensia. De Hortensia heet ook wel de Hydrangea. Deze plant heeft houtige takken met donkergroene bladeren en stervormige bloemblaadjes. De bloemblaadjes komen voor in het rood, paars, roze, wit, blauw en groen. Kleuren die perfect passen bij de naderende lente. De Hortensia is er in vele verschillende soorten, de bolvormige Hortensia is de meest bekende. De Hortensia’s zijn verkrijgbaar van januari tot en met augustus.

Avantgarde

Een van de nieuwste kamerhortensia’s is de ‘Avantgarde’. Een bijzondere hortensia met grote bloem die meerdere malen per jaar bloeit. De plant heeft één groot bloemscherm op een stevige stam.

Hortensia ‘Avantgarde’ (foto bron Baldur NL)
 

Voorjaar en de Hortensia

Rond Pasen is de witte Hortensia erg populair. Deze traditie is ontstaan vanuit het rooms-katholieke geloof.
Is de Hortensia uitgebloeid? 

Vanaf mei kun je de Hortensia een tweede leven geven door hem in de tuin of op het balkon te zetten. Goed om de weten is dat Hortensia’s die je in de tuin plant kunnen van kleur veranderen door de zuurgraad van de grond. Zet je de Hortensia in zure grond worden de bloemen volgende jaar blauw, en in de grond met een hogere pH-waarde worden de Hortensia’s roze. In Japan drinkt men Hortensiathee (甘茶 ) tijdens de ceremonie op Boeddha’s verjaardag op 8 april. Hydrangea betekent letterlijk ‘watervat’.

Woonplant van de maand

De Hortensia, of ook wel Hydrangea genoemd  is verkozen tot Woonplant van de Maand maart 2014 door Bloemenbureau Holland.

 
Interieur | Hortensia = Woonplant van de Maand maart

9 handige tips voor je Hortensia

1. Hoe hoog mag de hortensia zijn?

Kijk bij het kiezen van hortensia’s niet alleen naar de bloemen, maar laat ook de uiteindelijke hoogte meespelen bij je keuze. Hortensia’s zijn er van 40 tot 250 cm hoog. Kies voor de voortuin een soort waar je overheen kunt kijken.
2. Net zo lief in de zon
Het is een misverstand dat alle hortensia’s schaduw willen. Zolang de grond vochtig genoeg is, kan zelfs de bolhortensia (Hydrangea macrophylla) in de volle zon staan.
3. Slim planten
Vul het plantgat met speciale hortensiagrond en geef na het planten een maandlang een paar keer per week flink water. Maak een dammetje van grond rondom zodat het water niet meteen wegstroomt.
4. Voorjaarssnoei van hortensia’s
• Knip in maart of april de oude bloemen van de boeren- of bolhortensia (Hydrangea macrophylla) boven de eerste nieuwe knoppen af.
• Snoei de pluimhortensia, Hydrangea paniculata en Hydrangea arborescens die bloemknoppen vormen op eenjarig hout (takken die zich in het voorjaar ontwikkelen en in hetzelfde jaar bloeien) in de eerste helft van april terug. Dan produceren ze sterke jonge takken en bloeien ze nog rijker.
5. Facelift voor een oude hortensia
Oudere exemplaren van Hydrangea macrophylla kun je verjongen door na de bloei een derde van de oude (uitstekende en overhangende) takken tot de grond toe weg te halen.
6. Blauwmakers
Bij een lage pH-waarde in de grond verliezen blauwe hortensia’s hun heldere kleur. Wil je het blauw behouden, strooi dan in de periode van juli tot en met september bijvoorbeeld Pokon Hortensia Blauwmaker.
7. Zo droog je hortensia’s
Boerenhortensia’s zijn ideaal om te drogen. Knip de bloemen op het moment dat ze beginnen te verkleuren en een beetje als papier aanvoelen. Hang ze ondersteboven in een donkere, goed geventileerde ruimte. Of zet de bloemen met een laagje water in een vaas. Vul het water niet meer bij.
8. Langbloeiende hortensia
De nieuwste generatie hortensia’s bloeit van het voorjaar tot diep in het najaar. Kies bijvoorbeeld voor hortensia ‘Forever & Ever’.
9. De beste plek voor hortensia
• De bol- of boerenhortensia groeit goed in vochtige grond. Hij doet het zowel in de (half)schaduw als in de zon, mist de grond constant enigszins vochtig is.
• De pluimhortensia staat graag op een zonnige, droge plaats. Aan het einde van de bloeiperiode komt er over de bloemen een roze tot rozerode zweem.
• De bekende Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ met enorme bollen witgroene, witte bloemenheeft het liefst een zonnige plaats, in droge, goed afwaterende grond. Hydrangea arborescens ‘White Dome’ is een minder bekend, maar mooi alternatief voor de ‘Annabelle’.
Bron beelden: Bloemenbureau Holland 

Wil je weten hoe je prachtige hortensia krans kan maken van gedroogde Hortensia’s bekijk dan deze DIY eens.

Dit is een gesponsorde blogpost in samenwerking met Bloemenbureau Holland

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com