Menu
Groen wonen / Interieur inspiratie / Samenwerking / Woonkamer inspiratie

Groen wonen | Howea (Kentia Palm) = Woonplant van de Maand

 Interieur | Howea (Kentia Palm) = Woonplant van de maand januari #plant #woonplant

Groen wonen | Howea (Kentia Palm) = Woonplant van de Maand.
Elke maand verkiest Bloemenbureau Holland de woonplant van de maand. De Woonplant is deze maand de Howea die wij ook wel kennen als de Kentia palm. Deze grote groene plant is een zeer sterke, goed houdbare en eenvoudig te verzorgen palm. Van de ca. 2000 palmsoorten is de Howea één van de sterkste palmen voor in de woonkamer. En nu de kerst weer voorbij is misschien wel de de ideale opvolger van jouw kerstboom. Deze palm is tenslotte sfeerverhogend en erg decoratief.

Unieke eigenschappen van de Howea (Kentia palm):

Deze palm heeft een lage lichtbehoefte, zodat hij op veel plaatsen neergezet kan worden. Daarnaast kan hij goed tegen een lage luchtvochtigheid, hij heeft relatief weinig verzorging nodig en heeft een sterk lucht zuiverende werking. Een stijlvolle elegante uitstraling maakt de Howea tot de perfecte plant voor jouw interieur. Ook op de werkvloer doet de Howea het erg goed en maak je in een handomdraai van je werkruimte een sfeervol geheel.

Interieur | Howea (Kentia Palm) = Woonplant van de maand januari #plant #woonplant

Herkomst

De Howea palm koInterieur | Howea (Kentia Palm) = Woonplant van de maand januari #plant #woonplantmt vandaag de dag nog steeds van het door UNESCO werelderfgoed verklaarde eiland Lord Howe bij Australië. Dit eiland is bestempeld tot Werelderfgoed van UNESCO o.a. vanwege haar bijzonder planten waaronder dus de Howea Palm Lord Howe werd in 1788 door de Britse zeevaarders werd ontdekt. Enkele jaren later werd de Howea samen met andere planten door Australiërs ontdekt.
In eerste instantie werd het eiland Lord Howe vooral gebruikt door walvisvaarders om te bevoorraden.
Deze gebruikten de palmbladeren als dakbedekking en zij gaven de palm de naam thatch palm.
Nadat de inkomsten uit walvisvangst wegvielen, zocht men nieuwe inkomsten.
Ze besloten om met de verkoop van de zaden en palmplanten geld te gaan verdienen.
In 1870 kwam begon men met de eerste handel van de Howea “Kentia” palm. In de jaren daarna groeide de Howea uit tot een zeer populaire kamerplant vanwege haar grote houdbaarheid en lage verzorgingsbehoefte. Aangezien de Howea prima schaduw en halfschaduw verdraagt is de Howea een veel toegepaste plant in de Nederlandse (huis)kamers. Ook op de werkvloer is de Howea de meest toegepaste grote groene plant.
De zaden van deze palm komen overigens nog steeds van het eiland Lord Howe en vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de bewoners van dit eiland.

Standplaats & Verzorging

De Howea Palm is een zeer sterke, goed houdbare en eenvoudig te verzorgen palm. De luchtzuiverende werking en natuurlijke uitstraling zorgen voor een verhoogde sfeer beleving en beter leefklimaat van mensen. Je kunt heel erg land plezier hebben van deze palm als je de eenvoudige verzorgingstips volgt.

Interieur | Howea (Kentia Palm) = Woonplant van de maand januari #plant #woonplant

Lichtbehoefte & temperatuur

De Howea komt oorspronkelijk uit een palmenbos en houdt daarom van schaduw en halfschaduw. Je kunt de plant daarom eventueel een plek geven waar weinig licht komt tot zelfs midden in de kamer. De palm zal dan uiteraard langzaam groeien. Voorkom in elk geval directe zonlicht op de bladeren. De temperatuur mag schommelen tussen de 10oC en 35oC maar heeft voorkeur voor een temperatuur tussen de 20oC en 25oC.

Water & voeding geven

Belangrijk is te voorkomen dat de potgrond niet uitdroogt, maar zorg ook dat potgrond niet te nat is en de palm met zijn stam in het water blijft staan. Afhankelijk van de hoeveelheid licht drinkt de plant meer of juist minder water. Met weinig licht is dus ook weinig water nodig. Hoe donkerder en kouder de palm staat des te minder water de plant dus nodig heeft.In de halfschaduw kun je elk seizoen een keer voeding meegeven en in de volle schaduw is één keer per jaar voldoende.

Effect op wonen en werken

Interieur | Howea (Kentia Palm) = Woonplant van de maand januari #plant #woonplantUit onderzoek blijkt dat aankleden van de werkomgeving met een groen plant zorgt voor een meer natuurlijke sfeer waardoor mensen beter presteren. Daarnaast is de lucht zuiverende werking op de werkplek een fijne eigenschap van de Howea palm.

 

 

Twee handige tips:

  • Voorkom tocht. Plaats de Howea (Kentia palm) niet bij een open deur of raam.
  • Spoel de plant twee keer per jaar af met een lauwe douche om stof te verwijderen en de bladeren weer een fris uiterlijk te geven.
Interieur | Howea (Kentia Palm) = Woonplant van de maand januari #plant #woonplant

Leuk om te weten:
Met de aankoop van elke Kentia/Howea palm wordt een positieve bijdrage geleverd aan het behoudt van dit bijzondere werelderfgoed en het bestaansrecht van de bewoners op Lord Howe. De gekiemde zaden worden op ambachtelijke en milieuvriendelijke wijze in Nederland opgekweekt tot volwassen planten. De Howea doet er vanaf het zaadje maar liefst vier jaar over doet om een grote plant te worden.

Informatie foto bron: Bloemenbureau Holland, Howeapalm, Austrialian palm, Travellust.
Gesponsorde blogpost in samenwerking met Bloemenbureau Holland

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com