Menu
Groen wonen / Interieur inspiratie / Samenwerking / Verjaardag

Groen wonen | Potchrysant = Woonplant van de Maand oktober 2014

Groen wonen | Potchrysant = Woonplant van de Maand oktober 2014.
De Potchrysant (Chrysanthemum) is woonplant van de maand oktober. Deze rijk en lang bloeiende plant geeft jou tijdens de donkere maanden een gezellig gevoel. Combineer bijvoorbeeld prachtige herfsttinten of kersttinten en zet ze in grote potten op de vloer. De latijnse naam is Chrysanthemum wat betekent gouden bloem.Dit komt van het de Griekse woorden chrysos = goud en anthemon = bloem. Veel soorten zijn inderdaad geel, maar potchrysanten zijn er ook in het rood, paars, roze, oranje, wit, groen, tweekleurig en meerkleurig.

 In China maar ook in Japan is de chrysant heel populair. De Chrysanthemum Indicum Groep, waar de meesten potchrysanten toe behoren komen oorspronkelijk uit Indonesië.
Van nature bloeien de planten in het najaar, als de dagen kort zijn. De plant reageert op deze korte dagen door knoppen aan te leggen. Vooral in de nazomer zie je veel bolchrysanten bij de tuincentra en bloemist verschijnen en vele mooie kleuren die vaak passen bij het seizoen.

Verzorging

Geef de plant een lichte standplaats en regelmatig water.
Om de bloei lang en rijk te houden is een keer per 3 weken plantenvoeding noodzakelijk. Lees wel eerst het etiket dat bij de planten is toegevoegd want sommige kwekers produceren dusdanig dat voeding niet hoeft- omdat dit juist het ecosysteem in de pot verstoort. Verwijder de uitgebloeide bloemetjes voorzichtig, maar voorkom dat de knoppen beschadigen.

Veelzijdig tijdens de feestdagen

Potchrysanten worden veel gebruikt voor Allerheiligen en Allerzielen maar de planten zijn jaarrond te verkrijgen als woonplant. In de vorstvrije maanden kunnen de planten ook buiten staan. De prachtige herfsttinten combineren mooi met andere najaarsproducten en rond Kerstmis zijn er zelfs rode en witte chrysanten om de kleurensymboliek kracht bij te zetten.
 
Gesponsorde blogpost, Woonplant van de Maand is een initiatief van Bloemenbureau Holland

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com