Menu
Balkon inspiratie / Groen wonen / Interieur inspiratie / Plant & bloem styling / Samenwerking

Groen wonen | Primula = Woonplant van de Maand februari 2015

Woonplant van de maand februari 2015 - Stijlvol Styling Woonblog www.stijlvolstyling.com
De lente is in aantocht en de woonplant van de maand februari, de Primula past perfect bij dat vooruitzicht. De bonte bloemen van de Primula en stevige blaadjes brengen al snel het lente gevoel in huis. Primula heeft daarom ook wel als bijbenaming ‘voorjaar in een potje’.  Deze lenteplant kennen ook wel officieel onder de naam Primula obconica. En dit plantje vol vrolijkheid is te herkennen aan de heldergroene, stevige blaadjes en bloemetjes die uitbundig bloeien in het roze, rood, wit, paars, lila of blauw. Wist je trouwens dat er naast deze woonplant ook een buitenvariant van de Primula is?

Waar komt de Primula vandaan

De Primula is een vaste plant en wilde Primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, waarvan zo’n vijftien soorten in de Europese Alpen. Leuk weetje: wist jij dat insecten de kleur van de bloem kunnen bepalen? In het laagland zijn e bloemen vaak geel omdat bijen ze bestuiven, terwijl in hooggelegen gebieden juist vlinders de plant bestuiven en daarmee zorgen voor witte, roze, blauwe of violette bloemen.

Primula-acaulis - woonplant van de maand - Stijlvol Styling Woonblog - www.stijlvolstyling.com

Verzorging van de Primula

Zet deze plant op een licht plaats, maar niet in direct zonlicht. De Primula bloeit het beste bij temperaturen van 12 tot 15 °C.
Deze plant houdt van een vochtige grond, maar zeker niet van wateroverlast 😉
In een warme kamer kun je de woonplant op een schaal met vochtig grind zetten, dan blijft vochtgehalte van de primula op peil. Wanneer je de dode bloemetjes steeds weg haalt dan blijft deze plant maar bloeien en bloeien…

Woonplant van de maand - Stijlvol Styling Woonblog www.stijlvolstyling.com

Leuk om te weten:

  • Primula-acaulis - woonplant van de maand - Stijlvol Styling Woonblog - www.stijlvolstyling.comDe Primula staat symbool voor hoop, groei en voor een nieuw begin.
  • Vroeger zorgden Primula’s nog wel eens voor jeuk als je ze aanraakte, maar die tijden zijn voorbij.
  • De naam Primula is afgeleid van het woord primus (eerste), omdat het een van de eerste bloeiers in het voorjaar is.
  • Naarmate de bloemen  ouder worden, worden de kleuren steeds donkerder en intenser. Samen met de nieuwe, lichtere bloemen geeft dat een verrassend effect.
  • Het grote verschil tussen de Primula obconica en de Primula vulgaris is dat de laatste niet geschikt is voor in huis.
  • De Primula wordt ook wel Sleutelbloem genoemd, naar een legende: hemelpoortbewaker Sint-Petrus had een prachtige sleutelbos met gouden sleutels. Op een dag gleed deze uit zijn handen en viel op de aarde neer. Op de plaats waar hij was neergekomen, groeide een opvallende plant met een stralende tros goudgele bloemen. De plant kreeg sindsdien de naam Sleutelbloem.
  • Primula’s fleuren in het vroege voorjaar ook je terras of balkon op.
  • De bloemetjes van de gewone Primula (veris), de stengelloze variant (vulgaris) en de slanke variant (elatior) hebben een anijsachtige smaak en kun je verwerken in pannenkoeken, cake en jam.
  • De eerste echte Autobianchi-auto was de Primula, die in 1964 gepresenteerd werd. Deze auto was een voorwielaangedreven auto met een viercylindermotor.

Beelden (1 en 3): Mooi wat planten doen. Blogpost in samenwerking met Bloemenbureau Holland. Overige beelden Stijlvol Styling – Woonblog. 

Stijlvolle groet, Susanne - Stijlvol Styling woonblog www.stijlvolstyling.com

 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com