Menu
Groen wonen / Interieur inspiratie / Plant & bloem styling

Groen wonen | De Aloë – Trendy, karakteristiek en stoer

Groen wonen | De Aloë - Trendy, karakteristiek en stoer | Woonblog StijlvolStyling.com

Beeld: Mooi wat planten doen

Trendy, karakteristiek en stoer. Ik heb het over de Aloë. Deze geneeskrachtige en luchtzuiverende krachtpatser is weer helemaal hip en brengt binnen no-time een stuk natuurhistorie in jouw interieur.  Ze noemen deze plant ook wel de dinosaurus onder de woonplanten door zijn prehistorische roots en stoere uitstraling. 

Herkomst

Aloë komt oorspronkelijk uit Afrika en is op dit gehele continent én op het Arabische schiereiland te vinden. Het is een familie van bloeiende vetplanten (Succulenten) welke bestaat uit wel meer dan 400 soorten.

Van zilvergrijs tot diepgroen

De Aloë kent hele verschillende uitstralingen in kleur en vorm, en om de afwisseling nog beter te maken krijgt deze mooi plant soms ook nog eens prachtige bloemen. De bladeren kunnen glad of gekarteld zijn. Deze plant is ideaal voor interieur styling met groen omdat hij zowel in mooie composite met andere plantjes past maar ook op zichzelf prima een kleine eye-catcher kan zijn.

Wil je qua materiale een mooie combinatie maken dat benadruk je haar roots met steen, natuurlijke prints, keramiek en ruw terracotta.

Aloë als luchtfilter

De Aloë is naast geneeskrachtig ook nog eens een hele goede luchtzuiveraar, dit is zelfs onderzocht door de NASA! Deze plant haalt namelijk schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht. Omdat de Aloë juist ’s nachts zuurstof afgeeft en koolstofdioxide absorbeert, is het bovendien de perfecte slaapkamerplant voor een goede nachtrust.

Verzorging van de Aloë

Aloë is een echt zonaanbidder en staat het liefst in de volle zon, donkerder dan lichte schaduw moet het zeker niet worden want dan gaat deze plan dood. De Aloë is een zeer makkelijke plant, en zeker geschikt voor beginners op groen wonen gebied. Deze plant heeft doorgaans maar 1x in de 2 weken water nodig. Niet teveel geven want natte voeten heeft zeker niet zijn voorkeur, mocht dus grond dus tussen de gietbeurten iets indrogen is dit geen probleem.  Als je hem goed verzorgt zal je zien dat hij iedere 2 jaar een nieuwe bloempot nodig heeft.

Leuke weetjes  

  • In het Sanskriet is Aloë het woord voor ‘godin’.
  • De naam is vermoedelijk afgeleid van het Arabische woord ‘alloeh’ dat ‘bitter’ betekent en slaat op de smaak in het sap van de bladeren.
  • Aloë is naast een bijzondere woonplant een perfecte patiopartner om een tuin een mediterrane sfeer meer te geven. Laat hem wel binnen overwinteren, want tegen kou kan hij niet.
  • Aloë vera staat bekend om haar geneeskrachtige eigenschappen, het gelachtige sap uit de bladeren werd door de oude Grieken en Romeinen al gebruikt om brandwonden mee te verkoelen.
  • Aloë staat symbool voor ‘genezen’, omdat de plant in staat is zichzelf te helen en zelfs als hij op apegapen ligt nog een comeback kan maken.
  • De Aloë is uitgeroepen tot Woonplant van de Maand augustus 2017

Bron en beelden: Bloemenbureau Holland/ Mooi wat planten doen.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com