Menu
Groen wonen / Interieur inspiratie / Kleur- en interieur trends / Samenwerking / Woonkamer inspiratie / Woontips / Woontrends

Groen wonen | Yucca = Woonplant van de Maand januari 2015

Yucca is woonplant van de maand - Stijlvol Styling Woonblog

Yucca = Woonplant van de Maand januari.
Dit jaar trapt Stijlvol Styling af met een splinter nieuwe woonplant van de maand, en wel een hele stoere wat mij betreft. Namelijk de Yucca plant. Yukka wordt ook wel de ‘cowboy’ onder de planten genoemd daarnaast draagt de Yukka ook wel de naam Palmlelie met zich mee. De Yucca is zo’n typische plant die helemaal past bij één van de interieurtrends voor 2015; Botanische wonen, binnen de planten en bloemen trends voor 2015 past hij zowel goed bij Unexpexted Wild als Eco luxe. Je herkent de Yukka aan de dikke leerachtige bladeren met een scherpe punten en soms witte bloemen. Opvallend bij makkelijk te verzorgen plant is dat de bladeren zo uit de aarde groeien of aan één of meerdere stammetjes.

De Yucca komt uit de familie van de agave-achtigen (Agavaceae) waartoe ook (voor de kenners) woonplanten zoals Dracaena, Beaucarnea en Cordyline behoren. Van huis uit is de Yucca wel wat warmte en droogte gewend. De plant komt oorspronkelijk uit het zuiden van de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied waar hij opgroeide in woestijnachtige gebieden. Gelukkig heeft hij het bij jou in de woonkamer ook zeker naar zijn zin.

Yukka is een stoere woestijnbewoner die niet houdt van geknuffel, maar in alle stilte zijn best doet om jou zo lang mogelijk trouw te zijn en rust te geven.

01.yucca_.9

Productie van de Yucca

Yucca wordt op een bijzondere manier gekweekt. De stammen voor de Yucca worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika, de Yukka groet daar op koffieplantages waar zij de koffieplanten van schaduw voorzien. Yucca’s groeien ongeveer 30 centimeter per jaar en worden na een aantal jaren gesnoeid. Het ‘snoeihout’ wordt in Europa vervolgens opgepot en na vorming van de bladrozetten kan de Yucca als woonplant worden verkocht. (zie ook het mooie filmpje onderaan de pagina)

Yukka - Woonplant van de maand - Stijlvol Styling Woonblog
Verzorgingstips

Yucca staat graag op een lichte standplaats en heeft regelmatig water nodig, maar niet te veel want dat kan leiden tot rotten van de stam. Hoe groter en dikker de stam des te makkelijker is de plant in verzorging. De Yucca kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Laat de plant dan wel eerste wennen aan de zon, om verbranding te voorkomen. Tijdens de rustperiode in de winter kan de plant koel staan en heeft dan minder water nodig. Gele of lelijke blad kun je gerust weghalen, De Yukka mag ook gesnoeid worden zodat hij weer snel de maat en vorm krijgt die je wilt. Dit doe je bij grote voorkeur wel in de donkere (licht arme) maanden. De Yukka kan overigens gaan bloeien, zeker wanneer deze enigszins wordt ‘verwaarloosd’ hierdoor krijgt hij witte bloemen.

01.yucca_.8

Creatief met Yukka

Yucca is de ideale ‘studentenplant’, hij is sterk en makkelijk te verzorgen. Uiteraard gaat dit ook op voor mensen zondere groene vingers. De Yukka komt qua styling het mooiste tot zijn recht in een stoere grote stenen pot.

Yukka is woonplant van de maand - Stijlvol Styling Woonblog

Plantenstandaard gemaakt van koper

PS> weten hoe je deze stoere koperen plantenstandaard zelf maakt? Volgende week op Stijlvol Styling een DIY met werkbeschrijving. 

Bloemenbureau Holland welke verantwoordelijk is voor de woonplant van de maand campagne maakten een leuk filmpje over de kweek van de Yukka. Je kunt het ‘mooi wat planten doen’ filmpje hier bekijken:


Dit is een gesponsorde blogpost in samenwerking met Bloemenbureau Holland ‘mooi wat planten doen’.

Stijlvolle groet, Susanne - Stijlvol Styling woonblog www.stijlvolstyling.com

 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com